Porți fularul pentru că ține de frig sau pentru că e un articol la modă?Fularul pare să fie unul dintre cei mai buni aliați vestimentari pe care îi avem în sezonul rece. Acesta nu ne ferește doar gâtul de temperaturile scăzute, ci și gura și nasul. Din păcate, acest gest, care pare banal, te poate îmbolnăvi.
Boală curată
Fularul ţinut peste gură şi nas menţine un aer umed şi cald în zona gurii şi nasului, astfel încât bacteriile care provoacă infecţii în gât se înmulţesc şi ajung în zonele critice: laringe, faringe, amigdale, etc.
Bacteriile care provoacă infecţii se vor înmulţi rapid în acest mediu şi vor ajunge direct în gât. Mai mult, faptul că avem fularul tras peste gură ne va determina să respirăm pe gură. Şi nu vom mai respira pe nas unde există mecanisme de stopare a microbilor (cilii nazali) şi unde aerul este încălzit înainte de a ajunge în gât şi plămâni.
În plus, diferenţa dintre aerul foarte rece de afară şi aerul foarte cald din zona gurii fac infecţiile şi mai uşor de fixat. Aburul amestecat cu salivă plină de bacterii din gură sunt un mediu ideal pentru microbii care infectează pielea şi provoacă bubiţe şi coşuri.
Doar la gât
Fularul peste gură şi nas menţine pielea şi zonele din jurul buzelor şi nărilor umede şi calde, chiar şi atunci când temperatura de afară este foarte scăzută. Acest mediu umed şi cald încurajează fungii să se dezvolte şi astfel vă puteţi îmbolnăvi de tot felul de ciuperci de piele sau ale mucoaselor, în ciuda sezonului rece.
Dar, nu putem să contestăm faptul că purtatul fularului oferă și beneficii. Atunci când eșți afară, un fular poate preveni uscarea buzelor, înroșirea nasului și amorțirea obrajilor, toate din cauza frigului. Nu renunța la acest accesoriu, însă folosește-l pentru a-ți acoperi gâtul, nu zona gurii și a nasului.
Foto Shutterstock