Un fruct exotic, dar care se gaseste usor si in Romania, are nenumarate beneficii pentru sanatate atunci cand este copt si zemos, fiind bogat in vitamine, minerale si micronutrienti, caracteristici care il situeaza printre cele mai sanatoase alimente.
Este vorba despre deliciosul ananas, un fruct din America de Sud. Datorita calitatilor si beneficiilor pe care le are asupra sanatatii, ananasul a fost inclus si in randul plantelor medicinale. Elementele din compozitia acestuia, si anume: bromelina, fitonutrienti, potasiu, pectine, magneziu, fier, vitamina C, vitamina B5, B6, B1, polizaharide, antioxidanti si betacaroten ii ofera ananasului proprietati antiinflamatorii, detoxifiante, purgative si chiar antidepresive. De asemenea, ananasul are un contin scazut de grasimi si colesterol.
Intareste imunitatea
Pentru ca are un continut ridicat de vitamina C, ananasul este de ajutor la intarirea sistemului imunitar, mai ales in sezonul rece. In plus, vitamina C actioneaza si ca un antioxidant ce apara celulele corpului de efectul radicalilor liberi.
Trateaza tusea si raceala
Sucul de ananas poate fi de 5 ori mai eficient decat siropul de tuse. Datorita bromelainei, o enzima pe care o contine, ananasul trateaza infectiile si anihileaza bacteriile. Bromelaina este benefica in tratamentul inflamatiei mucoasei nazale, dar si a sinusurilor. Sucul de ananas domoleste durerea in gat sau tusea si ajuta organismul sa elimine excesul de mucozitati care duc la aparitia tusei si a infectiilor dureroase. Pentru a scapa de tuse cu ajutorul ananasului ai nevoie de: o cana suc proaspat de ananas, cateva grame de ghimbir ras, ¼ cana suc de lamaie, o lingurita miere si ½ linguri de piper Cayenne. Combina ingredientele si bea cate un sfert de cana de 2-3 ori pe zi, timp de cateva zile.
Cand si de ce este necesara o cura de detoxifiere
Sucul de ananas poate ajuta si la tratarea altor afectiuni respiratorii precum bronsita, astm sau pneumonie. Unele studii au aratat ca ananasul poate fi folosit ca un remediu pentru a trata sinuzita.
Actiune antiinflamatoare
Ananasul are si proprietati antiinflamatoare, impiedicand formarea cheagurilor de sange ce cauzeaza tromboze si accidente vasculare cerebrale, reducand riscul aparitiei bolilor cardiovasculare, si reduce hipertensiunea. In plus, ajuta la cicatrizarea mai rapida a ranilor, la vindecarea intinderilor de ligamente, loviturilor sau altor afectiuni minore ale muschilor.
Trateaza indigestia
Consumul ananasului atunci cand e proaspat favorizeaza digestia si impiedica balonarea. Acest fruct este ideal si pentru curele de detoxifiere prevenind depunerea grasimilor in organism. Contine fibre atat solubile, cat si insolubile, si enzime ce ajuta la descompunerea proteinelor. Este recomandat sa fie consumat intre mese, dar nu in exces.
Ananasul sustine sanatatea orala
Ananasul reduce riscul de gingivita sau periodontita. Sporeste abilitatea de regenerare a tesutului de la nivelul gurii si ajuta organismul sa lupte cu bacteriile ce cauzeaza afectiuni gingivale.
Gustari sanatoase sub 150 de calorii
Ajuta la dezvoltarea sistemului osos
Ananasul este bogat in calciu si magneziu, ajutand la dezvoltarea sistemului osos la persoanele tinere si la intarirea acestuia in cazul persoanelor in varsta. Consumul de ananas alina si durerile articulare si poate contribui la tratamentul artritei.
Aliat in diete
Ananasul ofera multa energie si o senzatie de plin fara un aport mare de calorii. Este bogat in apa si fibre. Puteti utiliza in diete o tinctura de ananas, din care se ia o lingurita cu 15-20 de minute inainte de masa.
Cum trebuie consumat
O dieta echilibrata trebuie sa includa consumul de ananas, in forme diferite: cate o felie de trei ori pe zi, in smoothie-uri, proaspat sau din conserva, preparat chiar si pe gratar ori amestecat cu branza sau iaurt. Majoritatea dintre noi nu avem nevoie de zahar in plus in dieta noastra, asa ca daca alegeti ananasul conservat, cautati doar suc sau conserve fara adaos de zahar. Ananasul poate fi combinat si cu carne, de pui sau de porc.
Afla de aici cum poti sa slabesti cu ajutorul fructelor si legumelor preparate intr-un mod suprinzator!
Text: Iulia Ghergu