Desi studiile anterioare demonstrau efectele negative ale consumului de fructoza, studiile recente contrazic acest lucru. Se pare ca, in urma unui nou studiu, s-a constatat ca, de fapt, fructoza ofera un real beneficiu in cazul persoanelor cu diabet.
“In ultimul deceniu, au existat conexiuni intre aportul de fructoza si ratele de obezitate”, a declarat autorul principal al studiului, dr. John Sievenpiper. “Cu toate acestea, acest studiu sugereaza ca, de fapt, problema este una de supraconsum, nu neaparat a fructozei in sine”.
209 participanti alesi pentru a participa la studiu au avut diabet de tip 1 si 2. Se pare ca, in urma cercetarilor facute, fructoza a ajutat la imbunatatirea in mod semnificativ a nivelului de zahar din sange. Imbunatatirea observata a fost echivalenta cu cea care poate fi realizata cu ajutorul unui medicament antidiabetic oral.
Cercetatorii au vazut beneficiul fructozei chiar si fara efecte adverse asupra greutatii corporale, a tensiunii arteriale sau a colesterolului.
Fructoza, care se gaseste in mod natural in fructe, legume si miere de albine, este un zahar simplu si cel mai frecvent indulcitor in produsele alimentare preparate comercial.
In toate studiile, participantii au fost hraniti cu alimente stropite cu fructoza pentru a testa produsele alimentare, cum ar fi cereale sau cafea. Alimentele cu fructoza au avut aceeasi cantitate de calorii ca si cele fara.
“Atentia trebuie indreptata catre conceptul de moderatie”, a declarat Adrian Cozma, autorul principal al studiului. “Fructoza ofera beneficii majore doar daca nu este consumata in cantitati atat de mari.”
Desi rezultatele sunt incurajatoare, autorii avertizeaza ca este important ca oamenii sa fie prudenti, deoarece se impun totusi studii mai ample.
Lucrarea a fost lansat in Diabetes Care.
Text: Andreea Popescu