Fructele si sanatatea dintilor

poza beneficii fructe pentru danturaIntotdeauna vom gasi in natura remedii mai mici sau mai mari pentru diversele afectiuni de care uneori sufera organismul uman. Fructele sunt una dintre “inventiile” naturii care ne pot aduce beneficii pentru sanatate.

Cu siguranta, oricare dintre noi am vrea sa avem o dantura frumoasa, sanatoasa si un zambet stralucitor, insa, de cele mai multe ori, dieta si alimentele pe care le consumam nu ne ajuta sa ne mentinem dantura cat mai sanatoasa, ci dimpotriva. E important sa stim care sunt cauzele ce altereaza calitatea structurii dentare iar apoi sa gasim remediile naturiste care ar putea sa ne “repare” daunele.

 

Alimentele pe care le consumam pot determina o crestere a aciditatii in cavitatea bucala si, ulterior, favorizarea dezvoltarii unui mediu bacteriologic negativ (placa dentara), impiedicand functionarea normala a bacteriilor existente in mediul oral. Pe scurt, acesta este unul dintre mecanismele care pot duce la aparitia cariilor si a petelor pe suprafetele dentare. Cand pragul sistemului imunitar este scazut, actiunea bacteriana devine mai puternica. Trebuie sa intelegem ca sanatatea aparatului dentar este foarte importanta pentru sanatatea intregului organism. O alimentatie sanatoasa, curata va mentine un echilibru acido-bazic corect, mediul bacterian nu va fi agresiv si problemele de natura dentara nu ar trebui sa existe.

Fructele au un continut ridicat de vitamine, minerale si antioxidanti, de aceea pot contribui la protectia gingiilor si la distructia bacteriana din mediul cavitatii orale.

E foarte bine daca ne obisnuim copiii sa manance fructe intre mese, in loc sa le dam dulciuri sau produse din fainoase. Baza alimentatiei sanatoase a copiilor se formeaza in copilarie. Felul in care mananca, ce mananca si obiceiurile culinare dobandite in aceasta perioada vor fi definitorii in viata de adult vizavi de sanatatea intregului organism nu numai la nivel dentar.

 



Afla care sunt beneficiile fructelor pentru sanatatea dintilor!

 

  • Marul este unul dintre fructele autohtone. Se gaseste mai tot timpul anului in diverse sortimente si nu are un pret de achizitie mare, asadar toata lumea isi poate permite sa manance un mar. Merele sunt eficiente in curatarea dintilor, avand o textura usor abraziva. In momentul in care mestecam fructul, acesta actioneaza ca un agent de curatare, “spaland” dintii si lasandu-le culoarea lor naturala. In acelasi timp, secretia de saliva va fi stimulata iar fluxul salivar creat va contribui la o curatare mai buna a resturilor alimentare ramase in cavitatea orala, impiedicand astfel formarea placii dentare. Daca nu ai inca obiceiul de a te spala pe dinti dupa masa (mai ales dupa cea de seara), atunci incearca macar sa mananci un mar. De ce? Merele contin si apa.

 

  • Capsunele sunt niste fructe delicioase, care, prin structura lor, in momentul in care sunt mestecate, curata dintii si redau albul danturii tale. Mai mult decat atat, capsunele au si un efect de improspatare a respiratiei datorita unor compusi aflati in alcatuirea lor, ce creeaza un usor efect odorizant atunci cand sunt consumate.

 

  • Nucile sunt tot fructe autohtone, bogate in calciu si magneziu si contribuie la cresterea rezistentei dentare.

 

  • Fructele de padure au un continut ridicat de antioxidanti, dar, din pacate, nu sunt accesibile pe tot parcursul anului. Aceste elemente inlatura radicalii liberi din organism, au actiune imunostimulatoare, prin urmare cresc rezistenta organismului odata cu stimularea pragului imunitar, indirect contribuind la rezistenta structurilor dentare in fata agentilor de agresiune. Este indicat sa tinem cont de faptul ca fructele de padure pot duce la ingalbenirea dintilor in timp in urma unui consum indelungat, dar aceasta situatie se intampla doar in cazul in care nu clatim gura dupa si nu bem apa imediat dupa ce le consumam. Evitam astfel ca substantele din fructele de padure ce contin agenti de colorare sa ne pateze dintii.

 

  • Citricele, in speta portocalele, lamaia, grepfrutul, mandarinele, contin o cantitate ridicata de vitamina C. Pot ameliora simptomele dureroase ale gingivitei, dar in egala masura acidul citric poate semnala existenta unui proces carios prin declansarea sensibilitatii dentare la sucul de citrice. Citricele stimuleaza secretia salivara abundenta determinand o curatare mai buna a cavitatii bucale si implicit a dintilor.
  • Kiwi este un fruct exotic bogat in vitamina C si in fibre. Consumul de kiwi stimuleaza producerea de colagen, element ce ajuta la intarirea si sanatatea tesutului gingival.

 

Fructele sunt sanatoase in starea lor naturala. Nu trebuie sa le confundam cu fructele din compoturi sau dulceturi. Acestea sunt fructe procesate in adaos mare de zahar iar consumul lor aduce in cavitatea bucala o cantitate crescuta de zaharuri, ce vor ataca smaltul dentar si vor favoriza formarea placii bacteriene, creand teren pentru aparitia cariilor. E important si recomandat sa consumam fructe chiar si zilnic daca e posibil. Fructele au capacitatea de a curata si lubrifia dantura.

Sucurile naturale din fructe nu sunt indicate in mentinerea dintilor sanatosi, deoarece acidul continut de aceste bauturi ataca smaltul. Pentru a scadea efectul direct al acizilor asupra smaltului dentar, este mult mai bine ca sucurile sa fie consumate folosind un pai.

Atentie: fructele crude sunt benefice sanatatii dintilor si gingiilor!


Text: dr. medic stomatolog Realini Lupsa