Sfarsitul de vara si inceputul de toamna reprezinta o perioada in care adesea se instaleaza depresia si organismul se obisnuieste mai greu cu trecerea de la temperaturile ridicate la cele scazute. Fructele si legumele ne pot ajuta sa trecem cu succes peste aceasta perioada dificila.
Mere, pere, in panere – surse de vitamine pentru toamna
Merele sunt bogate in nutrienti precum potasiu, calciu, vitamina C, vitamina K, sunt o sursa puternica de antioxidanti printre care quercetina si catechina, protejeaza impotriva cancerului de colon si previn formarea pietrelor la rinichi. Perele sunt un alt fruct de toamna delicios si suculent. Perele contin minerale precum zincul, vitaminele C si E si cateva B-uri. Sunt scazute in calorii si pentru a-si pastra valoarea, consuma-le proaspete sau alaturi de specialitati de branzeturi.
Strugurele – sursa de vitamine si minerale
Strugurii ne fac toamna mai delicioasa si mai frumoasa. Fie ca ii preferi pe cei albi sau pe cei negri, trebuie sa stii ca vei beneficia de un aport ridicat de vitamina C, vitamina A, vitamina K, fier, potasiu si antioxidanti. In plus, strugurii sunt bogati in resveratrol, un antioxidant puternic care joaca rol de protectie impotriva unor boli precum cancerul de colon si prostata, impotriva bolilor coronariene, infectiilor virale etc. Alege sa ii mananci cu tot cu coaja si seminte si lasa-ti simturile desfatate de un pahar de vin rosu.
Beneficiile nutritionale ale gutuilor
Gutuile sunt un fel de emblema a toamnei, forma lor fiind o combintie intre un mar si o para, insa nu se coc chiar la inceputul toamnei, ci mai catre sfarsitul ei. Gutuile stimuleaza imunitatea, contin fier, potasiu, saruri de magneziu, antioxidanti ce lupta impotriva radicalilor liberi. In plus, fructul detine proprietati astringente, antiinflamatoare, emoliente, expectorante, asa ca, daca nu vrei sa te pricopsesti cu vreun guturai, consuma gutui.
Sa nu uitam nici de minunatele prune care sunt antiastenice si antianemice, contin vitamina C, vitamina B2, potasiu, au proprietati diuretice etc. Prunele uscate sunt, de asemenea, un deliciu.
Legume de toamna bogate in vitamine si minerale
Legumele pe care le consumam toamna cel mai des si de care ne bucuram cat putem de mult sunt vinetele, dovleacul, sfecla rosie, gogosarii si conopida. Salata de vinete este delicioasa si fiecare gospodina are propriul sau mod de preparare.
Beneficiile legumelor de toamna sunt multiple: vinetele contin nasunina, un antioxidant cu beneficii la nivelul creierului. Dovleacul contine betacaroten, potasiu, sodiu, vitaminele A, C si E etc. Toata lumea stie ca sfecla rosie intareste imunitatea, avand un continut ridicat de vitamina C, vitamina A, vitaminele B1, B2 si B6, cupru, fier, zahar natural, fibre, antioxidanti. La fel ca si in cazul sfeclei rosii, conopida contine foarte multe vitamine si poate fi introdusa cu succes in curele de slabire, iar fosforul prezent in aceasta leguma actioneaza in mod benefic asupra danturii.
Text: Ruxandra Raica