Oamenii iubesc iarna sau o urasc cu pasiune. Nu exista, de obicei, o linie de mijloc intre aceste doua sentimente.
Oricum, si unii si altii, se pare ca stiu ei cate ceva. Studiile stiintifice si psihologice au demonstrat ca vremea friguroasa poate avea efecte drastice asupra corpului si mintii. Dar, surprinzator sau nu, nu toate aceste efecte sunt negative!
Iata doar cateva dintre modalitatile prin care frigul iernii afecteaza oamenii din intreaga lume.
Efecte negative
Slabeste sistemul imunitar
Desi nu frigul ne face sa ne imbolnavim (asa cum ne spunea bunica in copilarie), frigul are un efect supresiv asupra sistemului imunitar. Vremea rece si bolile respiratorii, inclusiv gripa, merg mana in mana, explica cercetatorii de la Harvard Medical School.
Creste numarul crizelor de astm
Inhalarea cu gura deschisa a aerului rece atunci cand facem activitati in aer liber pe timpul iernii este recunoscut ca fiind cel mai puternic factor declansator al crizelor de astm. Cea mai simpla modalitate de prevenire ar fi purtarea unei esarfe sau a unei masti, care sa ne oblige sa respiram pe nas si astfel aerul sa ajunga incalzit in plamani.
Migrenele
Odata cu temperaturile scazute vine si presiunea atmosferica scazuta, schimbare care poate fi atat de intensa, incat duce la probleme sinuzale si la migrene.
Scade libidoul
Doar pentru ca te face sa te cuibaresti sub patura impreuna cu partenerul, in serile reci de iarna, nu inseamna ca vremea rece este grozava pentru viata ta sexuala. Diminuarea luminii solare (care reduce productia de serotonina), combinata cu efectul depresiv al frigului asupra neurotransmitatorilor, tinde sa-ti puna libidoul in hibernare.
Maini reci, inimi reci!
Un experiment original a aratat ca frigul ne face mai putin empatici si avem mai putina compasiune fata de semenii nostri. S-au comparat doua grupuri de persoane: un grup tinea in mana pungi cu gheata, iar celalalt tinea in mana pungi cu apa calda. Atunci cand au fost intrebati cat de dispusi ar fi sa-si apere prietenii intr-un anumit context, s-a dovedit ca cei care aveau mainile reci au fost mai putin predispusi la sacrificiu decat cel cei care aveau mainile calde.
Duce la cresterea in greutate
Atunci cand temperaturile scad, corpul se confrunta cu schimbari in nivelurile de energie, in metabolism si chiar in privinta preferintelor alimentare. Contracarati aceste efecte ale frigului facand alegeri alimentare inteligente.
Frigul usuca ochii
Arsuri, mancarime, senzatie de nisip in ochi – sau sindromul ochilor uscati apare mai des in timpul iernii din cauza aerului rece din exterior si a celui uscat din interiorul locuintelor.
Artrita si tensiunea arteriala
Temperaturile scazute pot duce la inflamarea articulatiilor, ceea ce face viata mult mai dificila pentru persoanele cu artrita. Temperaturile scazute pot provoca si probleme cardiovasculare, pentru ca efortul de a ne mentine cald corpul in timpul iernii pune o presiune marita asupra inimii.
Efecte pozitive
Acum, sa aruncam o privire asupra unora dintre modurile pozitive in care vremea rece iti poate afecta sanatatea!
Favorizeaza gandurile pacifiste
Studiile arata ca oamenii sunt mai putin inclinati sa aiba ganduri violente atunci cand vremea este rece, deci iata un lucru bun despre efectele frigului.
Cresterea nivelului de ardere a grasimilor
Este posibil sa nu fie suficient pentru a contracara toate excesele de vacanta, dar vremea rece poate ajuta organismul sa se ocupe de grasime mai eficient. Cercetatorii au descoperit ca vremea rece produce in corpul uman un proces de ardere a grasimilor mult mai eficient atunci cand este solicitat prin miscare decat atunci cand temperaturile sunt mai ridicate. Cea mai buna modalitate de a maximiza aceste efecte este sa faci miscare in aer liber, mai ales atunci cand temperaturile sunt scazute.
O mai buna functionare a creierului
Exista dovezi stiintifice care sugereaza ca atunci cand suntem la temperaturi mai scazute creierul nostru functioneaza mai bine. Un studiu foarte des citat, inca din 1972, spune ca la 16 grade Celsius copiii de varsta scolara dau cel mai bun randament la invatat, in timp ce alte cercetari arata si ele ca adultii studiaza mai bine atunci cand vremea exterioara este „rea”.
Text: Cristina Dudau