Omul este o fiinta diurna (activa ziua) care, prin natura sa, respinge intunericul. Toti am mostenit genetic tendinta de a ne feri de intuneric pentru ca acolo ochiul uman nu poate distinge pericolul. Frica de intuneric poate sa ne provoace insa senzatii foarte neplacute. Cu toate acestea, cercetarile recente au dovedit ca reactia instinctiva de frica de intuneric are un efect benefic asupra fiziologiei hormonale.
Trairea fricii de intuneric ca medicament
Cercetarile psihologilor britanici de la Bristol Universitatea A.C. au scos in evidenta, anul trecut, faptul ca in timpul trairii senzatiei de teama de intuneric au loc modificari hormonale benefice. Astfel Dr. Laurel M.Couterie a descoperit ca intunericul dezvolta un anume tip de teama. Teama asociata cu o stimulare foarte slaba a retinei de catre lumina redusa creeaza o stare speciala de stimulare a secretiei glandei pineale (epifiza). In consecinta, glanda epifiza care este legata de retina si creier, secreta imediat trei tipuri de hormoni. Ca urmare a acestei secretii, creste reactivitatea unor centri nervosi de control al hormonilor (in hipotalamus). Altfel spus, hormonii descarcati la resimtirea fricii de intuneric activeaza controlul nervos al unor glande. Mai exact, frica face ca o parte din creier sa reajusteze secretiile glandulare. In consecinta, la 18 – 22 minute dupa socul fricii de intuneric, creierul isi va regla comenzile catre glande, revenind la normalitate.
Efecte asupra tiroidei
Simularile pe calculator ale efectului benefic al terapiei prin frica de intuneric au aratat ca:
1. Cei care au un exces de secretie tiroidiana pot beneficia de o eficienta modulare a secretiei de tiroxine pe o perioada de 70 de ore dupa soc. Aceasta inseamna ca simpla expunere din cand in cand la intuneric a celor tematori de intuneric poate avea un efect terapeutic uimitor asupra celor care sufera de hipertiroidie. Aceasta terapie total naturala si necostisitoare a problemelor de exces de secretie a tiroidei poate inlocui cu succes tratamentele hormonale periculoase sau cele fitoterapeutice de multe ori ineficiente.
2. Hipofizoidienii (cei care au un minus de secretie tiroidiana) sunt la fel de reactivi la terapia cu frica de intuneric. Aceeasi frica de intuneric poate determina o reglare a functiilor hipofizei responsabila de secretia tiroxinelor (hormonii tiroidieni). In cazul hipotiroidienilor se pare ca terapia trebuie sa fie asociata obligatoriu cu expunerea regulata la lumina solara, indiferent de anotimp.
Efectele intunericului asupra glandelor sexuale
Trairea fricii de intuneric are un efect echilibrant asupra secretiei de hormoni masculini din suprarenale. Atat la femei cat si la barbati expunerea la intuneric faciliteaza actiunea secretiei normale a unor androsteroizi. Acesti hormoni, descarcati in sange, cresc capacitatea de regenerare a tesutului ovarului si a tesutului secretor al testiculului. Testele de simulare a efectului hormonilor declansati de frica de intuneric arata ca acestea scad cu 20 – 30 % viteza de imbatranire a ovarului si testiculului. Pare illogic, insa trairea temerii de intuneric este considerata a fi extrem de benefica pentru sanatatea reproducerii si a tot ce inseamna sexualitate. Spre exemplu, se estimeaza ca fertilitatea feminina si masculina este de 2 ori mai crescuta la cei care se tem de intuneric. De asemenea, potenta sexuala este cu 30 – 40 % mai mare la cei care au nictalofobie (frica de noapte).
Cercetator Academia Romana