Una dintre cele mai importante, dar si periculoase frici ale oamenilor este frica de esec, fiind considerata de specialisti ca fiind un prag psihologic foarte greu de trecut. Teama de a nu fi bun, de a nu face performanta intr-un anume domeniu din viata, ne trage inapoi, ne pune bariere si ne ingradeste alegerile, astfel incat, de multe ori, nici macar nu ajungem sa avem sansa de a incerca. Teama de esec are la baza alte doua temeri importante: teama de respingere si teama de critica. Psihologul Laura Maria Cojocaru este de parere ca frica de esec este parte integranta chiar din structura AND-ului uman, avandu-si originile in frica colectiva de a esua supravietuirii, ca specie.
Iata 4 esecuri care te fac mai puternica
Teama de esec este sinonima cu teama de a nu fi acceptat
La bazele evolutiei, in epoca preistorica, stramosii nostri au concluzionat ca sansele de supravietuire sunt mult mai mari daca se unesc intr-un singur grup, intr-o comunitate. Astfel, se puteau apara unii pe altii, aveau responsabilitati si deprinderi diferite si se organizau pentru a-si indeplini nevoile intr-un mod eficient. Daca un individ era alungat din trib, era, de fapt, condamnat la moarte. Astfel, in acceptiunea psihologului, frica de esec este, de fapt, frica de a nu acceptat de societate, de a nu fi acceptat de comunitatea din care faci parte sau la care aspiri. Cu alte cuvinte, practic, in spatele fricii de esec se afla instinctul de supravietuire.
Cum imi recastig increderea in mine
Dorinta vs necesitate
Pentru a anihila sau a vindeca frica de esec este foarte important, conform sfaturile psihologului, sa facem intocmai diferenta intre necesitate si dorinta. Pentru a supravietui avem nevoie sa indeplinim cateva conditii minore: avem nevoie de apa, mancare si adapost. Ceea ce depaseste acest strict necesar se numeste dorinta, si reprezinta o nevoie fictiva, o treapta calitativa sau cantitativa. Cu alte cuvinte, necesitatea inseamna sa traim cu un minim de hrana care sa ne aduca nutrientii necesari, iar dorinta reprezinta satisfacerea unei placeri culinare. Un apartament sau o casa reprezinta o necesitate, insa numarul de camere sau de etaje reprezinta o dorinta. Din pacate, cei mai multi dintre noi confundam aceste doua obiective si tindem sa acumulam cat mai multe rezerve materiale pentru a ne simti linistiti si impacati. Insa, nevoia emotionala creste si, o data cu ea, apare si frica de esec. De ce? Pentru ca vom tinde sa ne raportam constant la ceilalti, sa cautam aprecierea lor, sa cautam sa ne facem utili sau chiar indispensabili si astfel sa ne asiguram necesarul pentru supravietuire. Cu alte cuvinte, vom sta permanent de veghe sa ne protejam ceea ce am obtinut si sa producem mai mult. La polul opus, teama de esec se materializeaza prin retragere, prin stagnare pentru ca se va accentua frica de a risca, de a lua decizii si de a accepta alte responsabilitati, astfel incat sa nu existe posibilitatea de a gresi si a pierde ceea ce deja avem.
Vrei sa ai succes? Descopera cum gandesc invingatorii!
Frica de esec trebuie tratata
Frica de esec cauzeaza modificari la nivel emotional dar si fiziologic. In timp vei observa ca vei trai stari anxioase, iti vei pierde motivatia, nu-ti vei mai asuma riscuri, vei strange ura si resentimente si vei ajunge in depresie. Totodata, sistemul imunitar va fi afectat si, implicit, si sanatatea ta. Dusa la extrem, straduinta de a fi acceptati in societate, intr-un anume mediu, se transforma intr-o capcana si dorinta se va intoarce ca un bumerang. Specialistul ne sfatuieste sa incercam sa ne indepartam de la aceste credinte si sa nu mai tindem catre apartenenta la un grup. Totodata, sa incercam sa ne cautam pe noi insine si sa ne descoperim noi vocatii si talente care sa ne implineasca. Este util sa incepem sa actionam si sa perseveram indiferent daca la prima cotitura ne izbim de un esec. Acesta nu trebuie luat personal, ci trebuie transformat intr-un atu, intr-un exemplu si o motivatie noua.
Text: Madalina Manole