Frantz e un personaj efervescent, pentru care viata e mereu o sarbatoare si un prilej de a explora lumea, dar si interiorul fiintelor umane. Dupa ce a activat o perioada in lumea modei, Frantz si-a concentrat atentia catre indeplinirea visului sau: acela de a scrie o carte care anul acesta a vazut lumina tiparului. Este vorba despre “Curios din nastere. Mugetarile lui Frantz”, o carte care ne arata ca orice e posibil daca credem in visurile noastre si in acelasi timp, ne invita sa traim cu zambetul pe buze.
TONICA: Te stim din postura de prezentator al emisiunii “Curios din nastere” (U TV), te-am vazut in nenumarate reclame tv, in showuri de moda si in acelasi timp stim ca faci si muzica, dar si scrii. Cum impaci atatea activitati?
Frantz:Mai intai am invatat sa ascult, avem doi ochi si doua urechi deloc intamplator. In tacere descoperi o voce interioara soptindu-ti tot felul de chestii interesante, iar eu am urmat aceste soapte si m-au condus intotdeauna pe un drum bun – chiar daca asta nu m-a scutit de transpiratie sau durere. Tot ce vine usor – pleaca, la fel de usor, iar tot ce este muncit intr-un mod corect – construit caramida cu caramida, ramane. Viata pentru mine este o sarbatoare la care am onoarea sa particip, una careia imi place sa-i ascult muzica si in care incerc mereu sa fiu atent sa imbin pragmatismul cu spiritualitatea, utilul cu placutul. Cand faci ce-ti place in viata, ai suficienta energie pentru a face orice, pentru asta ne-am nascut: sa cream. Suntem exploratori si niciodata nu e de ajuns, suntem mici creatori si atunci cand ne folosim imaginatia, punand-o in practica, suntem cei mai fericiti.
T: Anul acesta ai lansat prima ta carte, “Mugetarile lui Frantz. Curios din nastere”. Spune-ne cate ceva despre ea…
Frantz:“Curios din nastere” este un concept manifestat prin mai multe forme, inclusiv prin aceasta carte adresata fiecaruia dintre oameni. E despre a trai intr-un mod optimist, cu zambetul pe buze, e despre a-ti adresa mereu intrebari asupra oricarei situatii, e despre pataniile mele trecand prin viata. Am trecut prin tot felul de chestii sucite si am dezvoltat teorii sofisticate in ceea ce priveste acest lucru. Vorbesc despre ce patesc pe la bloc, pe afara, despre ce se petrece prin societate, despre razboiul sexelor si virginitate, vorbesc despre momentele pe care cu totii le infruntam la un moment dat in viata. Cartea asta e scrisa sa descreteasca fruntile, luam totul prea in serios, gandim prea mult si simtim prea putin. M-am apucat de scris de prin liceu, atunci cand incercam sa vrajesc o tipa, insa in fata careia limba mi se lega de molari si, din pacate, nu forma o prastie care sa arunce cuvintele afara. Astfel, sfarseam conjugand “a face” la toate timpurile: “ce vei mai face”, “ce-ai face”, “ce-ai fi facut”, samd., precum o moara stricata. Iar asta nu era deloc cool, asa ca am inceput sa scriu pe foi tot ce pateam – intr-un mod funny – si sa i le spun la telefon. Si a dat roade. Intre timp am inceput sa scriu pe blog, ulterior anii au trecut si am inceput sa iau in serios un proiect de carte asa ca am ajuns in acest punct. Un punct cu multe virgule…Mai multe gastiti pe: curiosdinnastere.ro .
T: Ce inseamna scrisul pentru tine?
Frantz: Scrisul pentru mine inseamna viata, scrisul inseamna manifestarea mea spirituala in directii pe care nu credeam ca le voi urma. Totul e precum o calatorie, am acest avion pretios – imaginatia – si decolez oricand spre oriunde, intotdeauna cu rezervoare imense de benzina. Imaginatia ma ajuta sa ajung oriunde. Einstein spunea ca “Imaginatia este totul. Este avanpremiera atractiilor viitoare ale vietii.” Avem o arma puternica in interiorul nostru, ar trebui sa ne adresam mai multe intrebari si sa o folosim.
T: Tu mereu ai spus ca trebuie sa crezi in visul tau si Universul va lucra in favoarea ta pentru a te ajuta sa il indeplinesti. Cum functioneaza lucrul asta si ce e de facut cand tot astepti semne de la Univers si ele nu apar?
Frantz: Nu sunt texte din carti, chiar e realitate. Imaginea pe care o ai in minte, hranita cu energia ta, credinta nestavilita in acel “tablou”, se materializeaza. Dar totul vine doar atunci cand crezi intr-o asemenea masura incat nu exista niciun dubiu, cand nu exista pentru mintea ta posibilitatea de a da gres. De fapt, in acea stare nici macar nu te poti gandi la alte variante, nu exista indoiala infiripata – aceea e starea care atrage succesul dorit si nu se poate mima. E fascinant, totul e real… suntem creatorii propriei vieti.
De asa multe ori m-am luptat cu mine in momente de “asteptare fara sa se petreaca nimic”, de atatea ori m-am suparat si m-am simtit debusolat, pierzandu-mi credinta in ceea ce faceam, nemaiintelegand nimic. Ma suparam pe felul in care decurgeau lucrurile, pe mine si pe Univers, pe tot. Si inca o mai fac, imi pierd credinta pentru a o regasi mai puternica, asa functioneaza aceasta lupta. Suparandu-ma, practic nu accept faptul ca merit tot ce patesc si nu recunosc ca gresesc undeva. Supararea e o slabiciune, dar pentru asta suntem pe Pamant: sa evoluam spiritual si sa devenim mai puternici, sa renuntam la lasitate si sa ne recunoastem greselile, sa incetam sa traim in victimizare si sa reusim tot ce ne dorim. Lupta cu noi e cea mai grea lupta pe care o putem avea in viata.
Toate aceste momente de disperare tacita reprezinta nimic altceva decat indoieli bazate pe frici dezvoltate de-a lungul vietii, ascunse in subconstient de ego. Si intotdeauna dureaza ceva timp pana realizezi, meditand retrospectiv, ca totul e real si functioneaza, ca legea atractiei functioneaza si ca ceea ce nu functioneaza e doar credinta noastra. Oamenii traiesc respirand intreaga viata oxigen. Daca il intrerupem pentru cateva minute, decolam din aceasta lume intr-alta. La fel functioneaza si visurile noastre, daca nu le alimentam continuu, dispar. Tot ce nu intretinem continuu cu energie pozitiva, rugineste si dispare: relatia, job-ul, corpul, mintea, orice. Si in loc sa intelegem ca e vina noastra, aratam cu degetul in exterior fara sa ne dam seama ca in acelasi timp trei degete arata inapoi spre noi. Putem arunca vina pe mai multe lucruri, putem gasi scuze… sau putem admite ca am dat-o-n bara, ca am gresit.
Uneori cand nu reusesti sa obtii ceea ce ti-ai propus trebuie sa accepti sa schimbi macazul, inseamna ca ceva nu e in ordine in gandurile tale. Poate ca exact asta ai nevoie sa faci: sa incerci sa descoperi si alte laturi ale tale, alte domenii in care sa te oglindesti si prin care sa te descoperi.
T: Majoritatea scrierilor tale sunt pline de umor, ai un fel unic de a exprima ceea ce traiesti. De unde iti vine acest mod “vesel” de a trata lumea si viata?
Frantz: Felul meu de a fi, oricum ar fi el, e genuin intrucat ma ghidez dupa ceea ce simt. De mici simtim fluturi in stomac, iar eu din curiozitate i-am urmat sa descopar pe unde le place sa zboare si i-am protejat pentru ca ador locurile minunate pe unde ma poarta. Unii oameni ii pierd, ii reneaga, ii invinovatesc, ii strivesc, ii inabusa… ulterior se pierd si pe ei insisi. Eu ii iubesc si ii respect, mereu caut sa le ofer toate conditiile necesare pentru a-si manifesta maretia. Iar ei imi raspund pe masura. Lucrurile sunt simple, noi suntem cei care lucram impotriva noastra printr-un ego hranit de-a lungul vremurilor care face ce stie el mai bine: doreste sa controleze orice si in ciuda faptului ca admira fluturii, ii striveste pentru ca nu au o directie clara, pentru ca sunt liberi asa cum el n-ar putea fi niciodata. Fluturii reprezinta iubire, libertate, vulnerabilitate, tot ce poate fi mai frumos in aceasta lume. Cand renuntam la ei, renuntam la nimic altceva decat la noi pentru ca lasam durerea sa ne inchida inima si traim pe pilot automat. Orice om care lasa viata sa-l puna la colt in intuneric ar trebui sa-si dea doua palme si sa se trezeasca. Cu lucrurile astea nu te poti juca, nu poti sa mori inainte sa fi murit, pur si simplu nu o poti face, nu exista aceasta varianta.
T: Am vazut ca femeia este subiectul principal in multe dintre capitolele cartii tale, de unde reiese ca te-a preocupat dezlegarea misterului feminin. Care sunt cele mai importante lucruri pe care le-ai aflat pana acum despre femei?
Frantz: Este extrem de important sa intelegem ca noi, ca fiinte spirituale, din emotii ne hranim si daca nu suntem mereu atenti la felul in care le folosim, putem strica intr-o secunda relatii armonioase. Relatiile sunt precum un geam – daca nu avem grija de el in permanenta, daca nu-l lustruim si nu-l purtam atenti pretutindeni, daca-l scapam pentru un moment pe jos, acesta se sparge. Ulterior putem lipi cioborile, insa nu va mai arata la fel de frumos niciodata – crapaturile alea raman drept cicatrici.
Femeile cu adevarat puternice si independente care tin la ele si isi doresc relatii de calitate, sunt mereu atente la acest geam pentru ca prin el privesc cel mai frumos peisaj pe care l-ar fi putut privi in acel moment al vietii. Si ele stiu sa viseze, n-au uitat sa viseze si sa creada.
T: Ce iti place si ce nu iti place la o femeie?
Frantz: Nu-mi place malitiozitatea si autolimitarea, raceala si pragmatismul exacerbat. Si proiectiile care te fac sa te simti parte dintr-un plan al ei. Nu-mi plac femeile nesigure, care nu au credinta in ceea ce sunt si fac, care nu se lupta cu viata pentru a-si transforma visurile in realitate. Nici cele care manipuleaza, care-si folosesc “armele” in scopuri meschine fara sa realizeze ca e o problema de timp pana cand se intoarce totul inapoi la ele. Nici femeile care nu se ingrijesc sau care uita ca orice relatie neintretinuta e sortita plafonarii, sau cele care nu evolueaza continuu. Ce-mi place este echilibrul, puritatea, caldura sufleteasca, emotiile manifestate in timp real, naturaletea, bunatatea, frumusetea, comunicarea si sustinerea, capacitatea de a ma intelege, aprecia si iubi neconditionat. Unul dintre cele mai importante lucruri este simtul umorului, daca nu are simtul umorului ma voi plictisi. Sa nu uitam si de sexualitate, foarte importanta si ea.
In general, o femeie care a invatat sa iubeasca manifesta in mod automat toate calitatile frumoase din lume.
T: Majoritatea barbatilor au probleme in a intelege femeile, le privesc de obicei ca pe niste fiinte capricioase si indescifrabile. Ce sfaturi le-ai da tu barbatilor cand vine vorba despre femei?
Frantz: Oricare barbat ar trebui sa invete sa fie mult mai atent la o femeie, iar asta nu ar inseamna decat faptul ca ar fi devenit atent la femeia lui interioara – anima. Cand ne echilibram femeia cu barbatul interior, descoperim frumusetea unei relatii in care mintea este in deplin echilibru cu inima, fara asteptari, fara pretentii ca celalalt sa suplineasca un gol. Cand ne castigam independenta in fata noastra atat pe plan sentimental cat si pe plan profesional, putem dezvolta alaturi de partener o relatie cum nici nu visam. Iar secretul sta in constientizarea esentei noastre spirituale, acolo trebuie sapat cu incredere.
Barbatii, ca si femeile, trebuie sa invete sa se iubeasca, daca vor sa aiba parte de iubire. Dar niciodata sa nu uite ca iubirea nu inseamna nimic fara o minte sanatoasa care protejeaza acea iubire, care ii inteteste focul. Trebuie doar sa nu cedeze nimeni, sa o faca cu credinta ca Universul ii protejeaza si ii ghideaza spre bine.
T: Esti de multi ani in contact cu lumea mondena a Bucurestiului si nu ti-a fost niciodata frica sa spui exact ce simti asa ca imi permit sa te intreb, care este parerea ta despre aceasta lume mica si stralucitoare, care ii fascineaza si constituie un model pentru multi dintre cei care o vad doar la tv?
Lucrurile sclipitoare atrag, dar asta nu inseamna ca lumina nu ascunde intuneric. Totusi, intunericul devine mai socant in momentul in care e deghizat intr-o lumina asa puternica care-ti ia ochii, care te nauceste si te poate hipnotiza, care te face sa ai impresia ca traiesti intr-un vis. Ca o comparatie, devine socant sa te urci intr-un Ferrari (a.k.a. “good life”) si sa descoperi cand incerci sa-l pornesti ca e un fake cu motor de Trabant. Sau sa descoperi ca in drumul spre acel Ferrari veridic (acel “good life”) trebuie sa faci compromisuri pe care nu credeai ca le-ai fi facut vreodata, pierzandu-ti capul intre timp.
In aceasta lume se petrec aceleasi lucruri ca peste tot, doar ca frecventa mai ridicata a sclipirii naste pretentii mai mult sau mai putin inselatoare. E mai dificil sa cazi de la etajul 20, decat de la primele. Fireste, sarpele e mai atras sa pandeasca intr-o astfel de lume. Iar asta face totul sa fie mai palpitant celor cu inclinatii mai serioase catre lucrurile materiale.
T: La final, spune-ne te rog care sunt cele mai importante lucruri pe care le-ai invatat de la viata despre viata…
Singurul si cel mai important lucru din viata e iubirea. Am invatat sa-mi respect sentimentele si sa le urmez, sa le accept provocarile asa cum vin ele – cu lectii mai dure dar intotdeauna potrivite mie. Si, dupa cum Mahatma Gandhi spunea, totul pleaca din noi. In functie de modul in care ne iubim, asta atragem. Felul in care ne purtam cu noi determina intotdeauna felul in care ceilalti se poarta cu noi. E foarte simplu.
T: Un mesaj pentru cititoare…
Mesajul meu este sa aiba incredere in feminitatea lor. Orice ar fi facut sau ar face, sa nu inceteze niciodata sa creada in maretia lor interioara si sa o dezvolte pentru ca este cel mai frumos lucru care exista pe Pamant. Voi sunteti cele dupa care ne ghidam, cele care ne inspira prin naturalete si jovialitate, prin feminitate si emotii, prin iubirea neconditionata “de mama” sa aspiram spre mai mult, prin voi devenim cu adevarat barbati. Voi ne invatati tot ce e mai bun si mai frumos si e important sa profitati de vicisitudinile vietii privindu-le drept teste si sa deveniti si mai puternice in credinta voastra, sa nu va inraiti.
Text: Bianca Badescu