Franta este cunoscuta datorita micului dejun delicios, insa cu toate acestea, potrivit studiului CREDOC realizat pe teritoriul Frantei, tot mai multi oameni sar peste acest obicei sanatos, care are consecinte devastatoare asupra sanatatii.
In ciuda mesajului reinnoit in mod constant de catre autoritati prin care acestea incearca sa ateste ca este necesar si important micul dejun, se pare ca tot mai multe persoane nu tin cont de acest lucru.
Conform datelor furnizate de catre Centrul de Cercetare pentru Studiul si Observarea Conditiilor de Viata, diferenta dintre obiceiurile copiilor si ale tinerilor adolescenti este evidenta. In anul 2013, 29% dintre copii si adolescenti sareau peste masa de dimineata, comparativ cu trei ani in urma, cand doar 13% dintre ei faceau asta. Pe de alta parte, adultii au renuntat la micul dejun treptat, 10% in 2007 si 14% in 2010, pentru a reprezenta in final 21% in 2013.
Micul dejun este inca necesar
Esential pentru a incepe a noua zi, micul dejun satisface nevoile energetice ale organismului pentru a-l ajuta sa se trezeasca. Pentru a incepe ziua corespunzator, NFHP (Programul National de Nutritie Santé) recomanda un mic dejun complet, pe baza de cereale, produse lactate, fructe si o bautura. Exista nenumarate beneficii pe care un mic dejun consistent le aduce, descoperite in mod constant de catre cercetatori. Acesta ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare, lupta impotriva cresterii in greutate, reducand foamea pe tot parcursul zilei si are multe beneficii in special pentru persoanele cu diabet zaharat.
Text: Andreea Popescu