Sensibilitatea la soare, sau fotosensibilitatea, reprezintă un motiv frecvent de prezentare la dermatolog, odată cu lunile de primăvară și vară. Fotosensibilitatea se manifestă prin mâncărime, roșeața, vezicule pline cu lichid, care apar pe zonele expuse la soare, precum față, zonele expuse ale mâinilor și antebrațelor, decolteu.
O trecere în revistă atentă a istoriei medicale a persoanei, a simptomelor pielii, a eventualelor boli și medicamente administrate pe cale orală sau substanțele aplicate pe piele (cum ar fi medicamente sau produse cosmetice) pot ajută medicul să identifice cauza acestei probleme. Eventual, se pot face teste pentru a exclude boli care sunt cunoscute a provoca astfel de reacții.
Unele medicamente pot provoca fotosensibilitate
Fotosensibilitatea reprezintă un efect secundar comun produs de diferite medicamente
- doxiciclină, antibiotic folosit frecvent în tratamentul acneei vulgare și a altor boli inflamatorii ale pielii
- ibuprofenul sau naproxenul
- medicamente folosite în boli cardiace precum amiodaronă, diltiazemul, enalaprilul, furosemidul
- isotretinoinul prescris pentru acneea severă
Proceduri sau produse cosmetice
Parfumurile și cosmeticele pe bază de mosc pot provoca sensibilitate solară pe zonele unde sunt aplicate. Chiar și unele creme de fotoprotecție (precum cele cu salicilati, benzofenone sau acid para-aminobenzoic) pot cauza fotosensibilitate.
Procedurile cosmetice (peelingurile chimice, microdermabraziunea) sau cremele pe bază de retinoizi, hidroxiacizi pot duce la reacții severe în urma expunerii la soare.
Și plantele sunt vinovate
Plante precum pătrunjelul, păstârnacul, telina, unele flori de câmp și lămâile verzi conțin o substanță fotosensibilizanta numită psoralen, care, după contactul cu pielea și în prezența razelor ultraviolete, poate produce o reacție severă însoțită de apariția unor zone cu prurit, vezicule cu lichid, pete pigmentare, însoțite de mâncărime și usturime.
Boli asociate
Pielea inflamată este, în general, mult mai sensibilă la soare, astfel că pacienții care suferă de boli inflamatorii ale pielii precum acnee, eczemă, diverse dermatite pot dezvolta pigmentare după expunerea la soare. Pacientele cu istoric familial sau cele care iau contraceptive, precum și gravidele, sunt mai susceptibile la melasma, o pigmentare a pomeților obrazilor și frunții care se agravează în lunile de vară.
În rare cazuri, fotosensibilitatea poate fi martorul unor afecțiuni mai severe: lupusul eritematos, dermatomiozita sau porfiria
Tratament de desensibilizare
Toți oamenii ar trebui să evite expunerea excesivă la soare, iar cei care sunt deosebit de sensibili la razele UV ar trebui să fie și mai atenți și să poarte haine de protecție, să evite lumina solară cât mai mult posibil și să folosească produse de protecție solară cu regularitate.
Ocazional, persoanele cu această problemă pot fi desensibilizate în fața luminii solare prin creșterea treptată a expunerii lor la lumina UV (prin Fototerapie – Utilizarea luminii UV pentru a trata afecțiuni ale pielii).
Text: Cristina Dudău