Poate ca prepararea unei fripturi nu pare complicata, dar adevarul este ca de multe ori ajungem sa stricam o bucata buna de carne pentru ca nu cunoastem sau nu tinem cont de mici detalii care desavarsesc un preparat.
Unul dintre cei mai cunoscuti chefi din New York, Billy Oliva, aflat la conducerea restaurantului Delmonico’s de pe Wall Street, un local specializat in fripturi, a dezvaluit care sunt greselile de evitat daca vrem sa obtinem de fiecare data o friptura delicioasa. Bucatarul-sef a enumerat nu mai putin de 9 aspecte de care trebuie sa tinem cont:
Nu gati carnea imediat dupa ce a fost scoasa din frigider
O bucata de carne pusa in tigaie sau pe gratar imediat dupa ce a fost scoasa din frigider se va gati inegal. Mai exact, se va gati foarte repede la exterior si la interior va ramane nefacuta sau nu va fi patrunsa suficient. De aceea, este recomandat ca bucata de carne sa fie lasata sa ajunga la temperatura camerei inainte de o gati, explica Oliva.
Nu pune carnea intr-o tigaie sau pe un gratar care nu este bine incins
Daca nu lasi tigaia sau gratarul sa se incinga extrem de bine inainte sa pui carnea, atunci aceasta se va fierbe in sucul propriu si va capata acel aspect gri, in loc sa se sigileze si sucul sa se pastreze in interior.
Nu te teme sa condimentezi carnea din belsug
Oliva spune ca cele mai multe persoane ori nu condimenteaza suficient carnea, ori pun condimente pe o singura parte. Asezonarea se face pe ambele parti, eventual cu un amestec de sare clasica, sare de mare si mai multe tipuri de piper proaspat macinat.
Nu lasa friptura mult timp direct deasupra focului
Atunci cand faci friptura la gratar, las-o o vreme asezata chiar deasupra focului sau a partii de pe gratar unde caldura este mai intensa, pana se formeaza crusta, apoi mut-o intr-o parte mai ferita de caldura dogoritoare. In caz contrar, se va arde la suprafata, in timp ce la interior va ramane nefacuta.
Retete de preparate delicioase de Craciun care nu ingrasa
Nu intepa carnea cu furculita ca sa vezi daca s-a facut
Din momentul in care ai facut o gaura in bucata de carne de pe foc, tot sangele si toata aroma se vor pierde. Bucatarii recurg la un truc destul de simplu pentru a se asigura ca au obtinut consistenta dorita. Mai exact, carnea „rare” este asemanatoare la atingere cu felul in care se simte cand iti atingi obrajii, cea facuta „medium rare” este comparabila la atingere cu zona barbiei (carnea este moale, dar ferma, in acelasi timp), iar carnea gatita „medium” cu zona fruntii.
Nu intoarce friptura pe gratar de mai multe ori
Friptura se pune pe gratar sau in tigaie si se lasa pana incepe sa se formeze crusta, apoi se intoarce o singura data. Nu este nevoie sa tot intorci carnea de pe o parte pe cealalta, pentru ca astfel nu faci decat sa o indepartezi prea des de suprafata incinsa si sa pierzi mult din arome si din zeama aceea gustoasa.
Nu apasa carnea cu spatula
Este gresit si sa pui presiune cu spatula sau cu clestele de gratar pe bucata de carne, in speranta ca, odata lipita cu putere de tigaia incinsa, se va face mai repede. Oliva spune ca acest lucru este aproape la fel de grav cu a incerca bucata de carne cu furculita. Nu vei face decat sa pierzi din aroma carnii, pentru ca o parte din sucurile acesteia se vor scurge.
Nu servi friptura imediat dupa ce ai luat-o de pe gratar
Dupa ce s-a gatit, carnea trebuie lasata sa se odihneasca, precizeaza bucatarul-sef. Timpul difera in functie de marimea bucatii de carne, dar in medie este recomandat sa o lasi deoparte aproximativ 10 minute. In aceasta perioada, sucurile vor avea ragazul sa se fixeze in centrul fripturii.
Nu uita sa asezonezi friptura si inainte de servire
Multe din condimentele folosite la inceput se pierd in timpul prepararii. De aceea, este nevoie sa mai presari putina sare peste friptura inainte sa o servesti.
Micul dejun este considerata cea mai importanta masa a zilei. Noi iti propunem aici trei variante de mic dejun gustos si sanatos.
Afla de aici si cu ce preparate culinare poti sa-ti surprinzi iubitul!
Text: Oana Baltoc