FITS 2014 by Night

Cea de-a XXI-a editie a Festivalului International de Teatru de la Sibiu a inregistrat inca un succes de casa, organizatorii demonstrandu-și inca odata nu doar forta, ci si profesionalismul.  Deloc intamplator acesta este la ora actuala cel de-al treilea festival de artele spectacolului din Europa ca importanta, dupa Festivalul International de la Edinburgh (Marea Britanie) si Festivalul de la Avignon (Franta).



        Nopti albe la Sibiu

 

Spectacolele de strada programate aproape la fiecare ora zi si noapte au facut ca de obecei, deliciul publicului spectator. Mii de oameni s-au adunat in Piata Mare si in Piata Mica, dar si pe celebra pietonala Balcescu pentru a urmari facinati evolutiile trupelor. Pana tarziu in noapte Piata Mare din Sibiu era neincapatoare atat pentru public, dar si pentru personajele de poveste. Creaturile ciudate, jocurile de lumini, laserele, efectele special, zgomotele, strigatele de lupta se amestecau cu apaluzele si tipatele de uimire ale spectatorilor.Spectacole precum ”Dragonii” sau ”Invazia Insectelor” (Spania) nu se vor putea uita niciodata. Show-urile de lasere, concertele si artificiile care au marcat ultima seara a FITS 2014 vor ramane cu siguranta in amintirea tuturor.

 

        Putina istorie…

Festivalul International de Teatru din Sibiu a dobandit in timp continuitate si notorietate si a ajuns sa fie cunoscut din America pana in Japonia. Daca in anul 1993 au participat reprezentanti din doar 2 tari (Republica Moldova si Romania), in 1994, anul primei editii a Festivalului, numarul tarilor participante a crescut la 8, iar la urmatoarele doua editii au fost prezenti la Sibiu invitati din 21, respectiv 24 de tari. In 2000, la cea de-a VII-a editie, Festivalul a atras un numar record de tari participante – 54 de tari, iar in 2005, la cea de-a XII-a editie au fost prezenti 2000 de participanti din 68 de tari din intreaga lume, pregatind agenda culturala a Programului Sibiu 2007 – Capitala Culturala Europeana. Anul 2007 a marcat o editie de exceptie a Festivalului ca recunoastere a contributiei acestui eveniment la obtinerea titlului de Capitala Culturala Europeana alaturi de Luxemburg, reunind peste 2500 de invitati din 70 de tari. In 2014, timp de zece zile, Sibiul a gazduit 2500 de artisti si delegati, din 70 de tari, care au prezentat 381 de evenimente in fata unei medii zilnice de 65.000 de spectatori. Anul acesta au fost puse in vanzare peste 20.000 de bilete la spectacole, iar site-ul oficial al festivalului, sibfest.ro, a avut 72.533 de vizitatori unici, cu 115.923 de vizite si 319.907 vizualizari de pagini, din 70 de tari, dintre care cel mai important numar de referinte s-a inregistrat din Romania, SUA, Germania, Italia, Marea Britanie, Franta, Japonia, Ucraina, Polonia si Islanda.

        Actorul Klaus Maria Brandauer si coregrafa Brenda Angiel, certitudinile editiei FITS 2015

 

Cea de-a XXII-a editie a Festivalului International de Teatru de la Sibiu a continuat traditia unei oferte culturale la cel mai inalt nivel. „Pregatim o editie matura, cu promisiunea celui mai complex festival de artele spectacolului organizat vreodata pe teritoriul tarii noastre. Sibiul este scena unui oras european, un oras care stie cum sa isi pastreze frumusetea si suntem mandri de asta!”, a declarat Constantin Chiriac, directorul Festivalului de la Sibiu.

Printre certitudinile celei de-a XXII-a editii a Festivalului International de Teatru de la Sibiu 2015, se numara actorul Klaus Maria Brandauer si coregrafa Brenda Angiel. Aclamat in intreaga lume pentru paleta larga de roluri interpretate atat in film cat si in teatru, Klaus Maria Brandauer este mai bine cunoscut publicului roman pentru rolul principal din filmul „Mephisto” pentru care a fost distins cu premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de la Cannes, precum si pentru rolul memorabil alaturi de Meryl Streep in „Out of Africa”, ce i-a adus o nominalizare la Premiile OSCAR pentru cel mai bun actor in rol secundar. Actorul de origine austriaca va fi prezent la Sibiu cu spectacolul „Krapp’s last Tape” in regia lui Peter Stein, ce aduce un omagiu lui Samuel Beckett. Cu siguranta ca unul dintre cele mai asteptate spectacole de dans ale anului 2015, in Romania, va fi „8cho” al Companiei de Dans Aerian Brenda Angiel. Compania argentiniana combina elemente de tango, hip – hop si dans contemporan intr-o coregrafie impresionanta, ce sfideaza gravitatia si impresioneaza prin numere executate atat pe podea, cat si cu artisti in aer sau suspendati pe peretii salii de spectacol.

 

Realizator: Oana Georgescu

Text: Oana Georgescu

Operator:  Alex Andries

Editor:  Nicu Pojaru

Foto: Oana Georgescu