V-ati imaginat vreodata stand in fata unui platou cu fitoelemente? Acest lucru se intampla de fiecare data cand mancati o salata, un soté de legume de legume sau un blat de pizza cu sos de rosii. Nu va lasati intimidata de acest cuvant: “phyto” vine din greaca si inseamna ”planta”. Fitoelementele sunt produsele naturii care va ajuta sa invingeti bolile. Ele sunt prezente in hrana dumneavostra de zi cu zi.
Fitoelementele, prezente doar in plante, nu va asigura energie, vitamine esentiale sau minerale – dar s-a demonstrat ca va protejeaza impotriva cancerului, bolilor de inima si altor afectiuni. Multe din aceste componente au efecte similare medicamentelor si influenteaza pozitiv biochimia organismului (vezi tabelul).
Fitoelementul Sursa alimentara Beneficii recunoscute
Alil sulfide Usturoi, ceapa, praz, Scade riscul cancerului de
arpagic stomac si colon
Sulforafanes, Broccoli, varza, conopida, Scade riscul cancerului de
Izotiocianat, varza chinezeasca , macris san, stomac si plamani
Indoli de balta, gulii, napi
Caroten Morcovi, caise si piersici Scade riscul cancerului de
uscate, cantalup, legume cu plamani
frunze verzi, cartofi dulci
Licopen, acid Rosii Scade riscul cancerului de
p-cumaric, acid stomac si prostata
clorogenic
Fitoestrogeni Produse din soia, in special Scade riscul cancerului de
tofu, miso si tempeh san si prostata
Monoterpene Cirese, uleiuri de citrice, Scade riscul cancerului de
chimen, marar, menta san, plamani, piele, ficat,
stomac si pancreas
Polifenoli Ceai verde Scade riscul cancerului de
piele, plamani, stomac
Acid linoleic, Uleiuri vegetale Reduce inflamatiile si riscul
Vitamina E bolilor de inima
Sunt mii de fitoelemente in vegetalele pe care le mancati dar doza dumneavoastra zilnica poate fi insuficienta daca veti consuma majoritar grane sau alimente cu un continut ridicat de amidon.
Surse bogate de fitoelemente
Familia Allium. Usturoiul, ceapa, prazul, hasmele apartin familiei Allium si au un continut ridicat de alil sulfide. S-a demonstrat ca acestea contribuie la mentinerea umiditatii ochiului si inhiba cresterea tumorilor la animale. Alte studii au aratat ca oamenii care consuma cantitati mari de usturoi si ceapa au un risc redus de aparitie a cancerului de stomac si colon. Cu cat este mai puternica aroma mancarii cu atat este mai mare continutul de alil sulfide.
Familia Brassica. Broccoli si varza contin fitoelemente importante ca sulforane, indoli si izotiocianati. S-a demonstrat in experimente de laborator ca sulforafanele previn cancerul de san la animale. Indolii lucreaza impotriva nivelelor crescute de estrogeni, asociate cancerului de san, reducand riscul aparitiei. Izotiocianatul a fost asociat cu prevenirea cancerului de stomac si plamani.
Alimente care contin caroten. Beta-carotenul, probabil cel mai cunoscut fitoelement si raspunzator de culoarea morcovilor este un puternic antioxidant. (Antioxidantii impiedica oxidarea, un proces metabolic normal, care ramas nesupravegheat predispune corpul la imbatranire accelerata, cancer, afectiuni cardio-vasculare si degenerative, cum ar fi artritele). Alte tipuri de caroten, in special
-carotenul au fost recent asociate cu reducerea riscului aparitiei cancerului pulmonar.
Tomatele. Tomatele contin aproximativ 10.000 de fitoelemente. Unul din cele mai studiate elemente este licopenul, un antioxidant care ajuta la prevenirea afectiunilor cardiace si a cancerului. Consumul regulat a fost asociat cu scaderea riscului aparitiei cancerelor de prostata si stomac.
Soia. Fitoestrogenii sunt fitoelemente care se gasesc preponderent in alimentele pe baza de soia, cum ar fi tofu, tempeh si miso. In perioada de fertilitate a femeii, fitoestrogenii ajuta la prevenirea cancerului de san prin inhibarea actiunii estrogenilor produsi. Fitoestrogenii regleaza si alti hormoni, ajutand la prevenirea cancerului de prostata, alt tip de cancer sensibil la hormoni. Alt fitoelement continut in soia – genistein – reduce dimensiunile particulelor colesterolului LDL (colesterolul rau) si incetineste cresterea placii arterei coronare. Daca veti consuma jumatate din cantitatea de proteine necesara zilnic, sub forma de soia (31-47 grame), veti reduce riscul aparitiei afectiunilor cardiace si cancerului.
Alte surse. Multe alimente vegetale – bauturi, condimente, sosuri – contin cantitati insemnate de fitoelemente. Spre exemplu, monoterpenele sunt asociate cu reducerea riscului pentru cancerul de san, piele, ficat, stomac si pancreas. Polifenolii ce se gasesc in ceaiul verde au proprietati antioxidante, iar studiile arata ca sunt factori protectori impotriva cancerelor de piele, plamani si stomac.
Uleiurile vegetale contin acid
-linoleic si sunt cea mai importanta sursa de vitamina E. Acesti nutrienti au un dublu rol: sunt antioxidanti si fitoelemente. Pentru cei care fac exercitii fizice, antioxidantii sunt importanti deoarece protejeaza membrana celulei musculare si previn inflamarea asociata exercitiilor intense. Compusii acidului
-linoleic ajuta si la prevenirea afectiunilor cardiace.
Mai mult e mai bine!
Bogatia de fitoelemente din hrana ajuta organismul sa lupte singur impotriva afectiunilor. Nu veti putea niciodata avea toate fitoelementele cunoscute (lasandu-le la o parte pe cele care nu au fost inca descoperite) sub forma unui supliment nutritiv. Mancand multe vegetale, veti beneficia de efectele combinate si interactive ale multor fitoelemente.
Retineti!
Informatiile de mai sus nu inlocuiesc tratamentul medical.