Cu totii stim ce inseamna astenia de primavara, mai bine zis ce simptome are. Trecerea de la iarna la primavara, in esenta o trecere de la intuneric la lumina, este resimtita de organismul nostru. Efectele: oboseala, tristete, iritabilitate, anxietate, uneori depresie. Atentie insa, starea de indispozitie generala este incompatibila cu munca la birou. Florentina Opris iti arata cum sa fii tonica la inceput de primavara.
Poti combate simptomele asteniei de primavara prin exercitii fizice, prin plimbari efectuate in natura si printr-o alimentatie care sa includa multe fructe si legume. Functionarea normala a sistemului nervos este in stransa legatura cu aportul de oxigen. O oxigenare insuficienta a creierului duce in mod automat la diminuarea capacitatii intelectuale, la aparitia oboselii si a stresului.
Executa zilnic cateva exercitii de respiratie si cateva miscari pentru a creste fluxul sanguin cerebral. De asemenea, doua reprize a cate 10 minute de exercitii pentru mobilitate si cateva minute de automasaj te vor face sa uiti de astenie. Alimentele indicate in aceasta perioada sunt antioxidantii, vitaminele si mineralele. Consuma peste, piept de curcan, branza slaba si evita alimentele grase si bauturile racoritoare dulci. Incearca ceaiul de salvie – mareste capacitatea de concentrare si este un antibiotic natural.
Exercitii la birou:
1. Asaza-te pe scaun cu genunchiul stang indoit si cu mana stanga sprijinita de spatarul scaunului. Du palma dreapta la ceafa si piciorul drept in lateral cat de mult poti – mentine genunchiul intins 3 secunde. Repeta de 20 de ori pe stanga si pe dreapta.
2. Din asezat, cu talpa bine sprijinita pe covor si spatele drept, prinde bratul scaunului cu mana dreapta iar bratul stang intinde-l pe langa ureche aplecand trunchiul in partea opusa. Alterneaza stanga-dreapta repetand de 20 de ori.
3. Automasajul iti va intensifica circulatia in zona capului. Efectueaza un masaj pe zona cefei, urmarind cu varful degetelor linia capului, de sus in jos si invers. Maseaza energic 2-3 minute.
4. Tonifica-ti fesierii, abdomenul si coapsele in timp ce iti intensifici circulatia in zona fetei. Bine sprijinita cu talpa pe podea, ridica bazinul de pe scaun, mentine ridicat la 10 cm in timp ce, cu varful degetelor, executi o miscare de tapotare (batai usoare cu varful degetelor in zona maxilarului). Mentine pozitia 10 secunde si repeta de 8 ori.
5. Inspira ducand bratele, cu degetele inclestate, deasupra capului, mentine 3 secunde si apoi expira ducand bratele inainte – repeta miscarea de cel putin 30 de ori.