Temperaturile de vară cresc și setea se face simțită în fiecare moment. Dar care sunt cele mai potrivite băuturi pentru stingerea setei? Și mai ales la ce temperatură trebuie să le consumăm?
Apa, un prim reflex pentru a potoli setea
Oricât de surprinzător poate părea, apa nu este băutura care ne potolește cel mai bine setea. Dar este singura băutură esențială pentru ca organismul nostru să se hidrateze bine.
Alegerea apei este uneori o alegere dificilă. Apele de izvor și minerale sunt îmbuteliate și prezintă probleme de mediu. Iar apa de la robinet poate conține pesticide, clor dăunător microbiotei noastre, aluminiu (neurotoxic), unele bacterii patogene și metale grele.
Deci ce să alegem?
Poți opta pentru consumul personal (și cel al familiei tale) pentru un filtru de apă ceramic. Acesta îmbunătățește considerabil calitățile apei de la robinet prin filtrarea a 99,99% din contaminanți și alte bacterii, păstrând în același timp mineralele bune. Sau te poți orienta către filtrarea naturală pe bază de carbon activ disponibil în magazinele cu produse eco.
O altă întrebare importantă pentru a profita la maximum de virtuțile băuturilor care potolesc setea, este la ce temperatură ar trebui să fie consumată espectiva băutură. Cu toții am văzut imagini cu beduini care te servesc cu ceai fierbinte în deșert. La fel vara, în China, oamenii continuă să bea apă caldă. Greu de crezut pentru noi europenii… și totuși.
Gheața încetinește metabolismul
Este bine să știm că, „temperatura corpului crește odată cu căldura și ingerarea băuturilor care sunt prea reci provoacă stres asupra stomacului. Stomacul va evacua băutura rece prea repede, făcând ca alimentele insuficient digerate să fie respinse și contribuțiile lor nutritive să se piardă. În plus, apa caldă este absorbită mai ușor de corpul nostru decât apa rece, deoarece organismul nostru nu trebuie să o încălzească înainte de a o asimila. Dimpotrivă, consumul regulat de apă rece sau cu gheață determină o scădere bruscă a temperaturii corpului și încetinește metabolismul ”, explică Isabelle Descamps, nutriționist francez.
Alte beneficii ale apei calde? Acest lucru ajută la eliminarea mai ușoară a toxinelor din organism, ajută la stimularea circulației și stimulează sistemul imunitar. “Are, de asemenea, un efect favorabil asupra sistemului nostru digestiv și facilitează activitatea creierului, în același timp calmând sistemul nervos și tonifiază mușchii”, adaugă nutriționistul.
Pentru a evita băuturile înghețate, dacă nu doriți să beți fierbinte, alegeți o băutură la temperatura camerei.
Text Cristina Dudău
Sursa Marie Claire France