Îți dorești să faci un copil? Știai că există o serie de alimente care cresc fertilitatea, atât în cazul bărbaților, cât și al femeilor?
Studii recente arată că, spre deosebire de alte lucruri pe care nu le poți controla, cum ar fi înaintarea în vârstă și moștenirea genetică, consumul anumitor alimente și evitarea altora reprezintă o modalitate perfectă pentru a spori fertilitatea!
Dacă în trecut infertililtatea reprezent rareori o problemă, ea a devenit din ce în ce mai des întâlnită în zilele noastre. Sunt o mulțime de cupluri care nu reușesc să facă un copil. Iar specialiștii sunt de părere că asta se poate datora unor factori precum stresul, stilul de viață haotic, alimentația defectuoasă sau poluarea din mediul înconjurător.
Cel mai la îndemână sfat este acela referitor la cum putem ajuta la creșterea fertilității prin consumul anumitor alimente.
Vezi AICI toată gama de suplimente alimentare de la NATURALIS
Efect benefic
Aportul de carbohidrați complecși (fructe, legume, nuci, fasole, cereale integrale), fibre (pere, căpșune, avocado, mere, morcovi, sfecla, broccoli), grăsimi mono și polinesaturate (brânză, ciocolată neagră, ouă, pește gras, semințe de chia, ulei de măsline), cum ar fi omega-3, ar putea avea un efect benefic asupra fertilității.
“Un aport adecvat de acid folic (sparanghel, citrice, germeni de grâu, banane), vitamina B12 (scoici, sardine, carne de vită, ton, somon, lapte), vitamina A (unt, caviar, brânză feta), D (gălbenuș de ou, ciuperci), C (ardei galben,cimbru proaspăt, pătrunjel, kiwi, lămâie) și E (semințe de floarea soarelui, migdale, alune, ardei gras roșu), calciu (sardine, tofu, spanac), fier (carne roșie, semințe de dovleac, quinoa, curcan), zinc (stridii, ciuperci shiitake, crab, linte), seleniu (orez brun, ovăz, iaurt, caju) și iod (alge marine, cod, lactate, creveți, ton) este, de asemenea, esențial pentru a preveni infertilitatea”, ne sfătuiește nutriționistul Gianluca Mech.
De evitat
Așa cum era de așteptat, dacă există alimente pe care trebuie să le consumi pentru a spori fertilitatea, există și reversul medaliei. Adică alimente pe care este de preferat să le eviți atunci când îți dorești un copil
Trebuie semnalat însă, că un aport ridicat de grăsimi saturate, acizi grași trans și proteine de origine animală ar putea avea un efect dăunător asupra fertilității. La femei, consumul de TFA (acizi grași trans) este asociat cu infertilitatea ovulatorie, indiferent de vârstă, indice de masă corporală, stil de viață și nivel al hormonilor. Aportul ridicat de TFA a fost asociat cu parametrii metabolici alterați, cum ar fi rezistența la insulină și markeri inflamatori, care pot afecta funcțiile sistemului reproducător.
Text Cristina Dudău