Desi calitatea fizica a vietii se diminueaza odata cu varsta, acest lucru duce la marirea nivelului de satisfactie mentala, conform unui nou studiu. Studiul, realizat de cercetatorii de la Universitatea din Warwick, sustinut si de cercetari anterioare arata ca inaintarea in varsta aduce nu doar riduri si dureri de sale, ci si lucruri bune. Recentul studiu al psihologilor a aratat ca, pe masura ce inainteaza in varsta, oamenii filtreaza mai bine evenimentele negative de cele pozitive, concentrandu-se asupra celor din urma.
Studiile expertilor de la Universitatea din Warwick arata ca fericirea scade de-a lungul vietii, atingand punctul minim la 45 de ani, dar creste exponential dupa aceea.
Pentru acest studiu, cercetatorii au analizat stilul de viata a mai mult de 10.000 de oameni din SUA si Marea Britanie, evaluand factori precum perceptia sanatatii fizice, a durerii si a sanatatii mintale. Potrivit lui Saverio Stranges, liderul studiului, fericirea poate creste odata cu varsta, deoarece cu trecerea anilor ajungem sa dezvoltam „abilitati mai bune de adaptare”.
„Un alt motiv poate fi faptul ca, odata ce inaintam in varsta, ne scad asteptarile de la viata si insistam mai putin pe aspectele legate de viata personala si profesionala”, a declarat dr. Saverio Stranges pentru Daily Mail. In plus, se pare ca si somnul joaca un rol important in marirea nivelului de satisfactie mentala.
De asemenea, s-a descoperit ca persoanele care dorm intre sase si opt ore par sa aiba o sanatate fizica si mintala mai buna decat cele care dorm sub sase ore sau peste opt.
“Batranii incearca sa se bucure de timpul lor asa ca evita situatiile neplacute. De asemenea, ei identifica usor intentiile celor din jur, astfel evita situatiile stresante”, au mai declarat cercetatorii.
Text: Andreea Popescu