Pe cât este de veche știința Feng Shui, pe atât este de actuală, frumoasă și ușor de adaptat vieții moderne. Iar unii dintre designerii români nu au întârziat să se orienteze în această direcţie, să îşi certifice informaţiile acumulate şi să le pună în practică.
Acesta este şi cazul Ramonei Trăistaru, de la Inova Design, sufletul unei echipe formate din designeri de interior, arhitecţi, artişti plastici şi peisagişti care şi-au făcut deja un nume în domeniul atât de competitiv al designului interior. Şi care are deja la active câteva proiecte finalizate de amenajări de interior după regulile Feng Shui, după ce în 2020 şi-a obţinut certificarea IFSA (International Feng Shui Asscoiation) de Consultant Feng Shui & Astrologie chineză.
Ce este Feng Shui tradus în cuvintele zilelor noastre? Ce își imaginează oamenii că este Feng Shui și ce este el de fapt din punctul de vedere al specialistului?
Feng Shui este o ramură a metafizicii chineze, care tradus cuvânt cu cuvând înseamnă vânt (feng) și apă (shui), deci se referă la studierea mediului și modul în care acesta ne influențeză viața. Raportat la zilele noastre înseamnă identificarea energiilor unui spațiu (prin anumite calcule matematice, formule și măsurători precise) și armonizarea cu acesta.
Oamenii au informații variate, mediul on line fiind destul de “ofertant” din acest punct de vedere. Unele sunt corecte, altele nu, depinde unde cauți sau peste ce dai. Varietatea informației poate fi copleșitoare și derutantă pentru o persoană care nu este familiarizată cu acest concept. Unii pot considera că-i o prostie, alții integrează informația găsită în mediul virtual, care poate să funcționeze, sau nu. Și, dacă nu funcționează (cel mai probabil) atunci consideră că este o prostie. Feng Shui -ul, după cum spuneam este mult mai complex, este particularizat fiecărui spațiu, nu este general valabil, în sensul că nu li se potrivește tuturor același lucru. Ca și în viață, nu? Principiile nu se schimbă, dar sunt aplicabile în funcție de doi factori: spațiu și timp!
Când şi unde se aplică principiile Feng Shui?
Se aplică oricărui spațiu de locuit sau birou, spațiilor comerciale, hotelurilor, terenurilor pe care vrei să construieșți. Cu cât mai devreme, cu atât mai bine! Cel mai oportun moment pentru evaluarea Feng Shui este atunci când te hotărăști să faci o achiziție imobiliară sau înainte de a construi, pentru a putea demara proiectul având deja informațiile legate de potențialul energetic al spațiului.
Este adevărat că amenajările de tip Feng Shui sunt mai degrabă în stilul minimalist?
Stilul, oricare ar fi el, nu conditionează și nu este condiționat de aplicarea principiilor Feng Shui. Dar ordinea și eliberarea spațiului, potențează Feng Shui-ul și curgerea energiei. Din acest punct de vedere, stilul minimalist este recomandat. “Less is more” este un trend, nu doar în amenajări, dar ca și stil de viață.
Se spune că în Feng Shui se recomandă din plin folosirea ca decoraţiuni a amintirilor şi cadourilor, acestea generând energii pozitive, precum şi a simbolurilor. Acestea pot fi atât cele specifice Feng Shui, cât şi cele apropiate de cultură noastră (icoane, vaze, ceramică etc).
Dacă vorbim despre Feng Shui-ul tradițional nu vorbim despre obiecte /simboluri specifice. “Simbolurile” fac referire la cele 5 elemente , care stau la baza metafizicii chineze: foc, pământ, metal, apă, lemn și relația dintre ele. Există o relație de producție, în sensul că focul generează/ produce pământ, pământul generează metal, metalul generează apă, apa generează lemn , lemnul generează pământ și avem o relație de control sau de distrugere, între aceste 5 elemente. Țînând cont de aceste tipuri de relații, amplifici sau remediezi un anumit tip de energie cu elementul în starea lui naturală. De exemplu ceramica ține de elementul pământ.
Referitor la folosirea din plin a decorațiunilor/amintirilor/cadourilor îmi vine în minte o frază pe care am citit-o în cartea “Magia Ordinii”, scrisă de Marie Kondo “ Nu amintirile, ci persoana care am devenit datorită acestor experiențe trecute este ceea ce ar trebui să prețuim. Spațiul în care locuim ar trebui să fie pentru persoana în devenire care suntem acum , nu pentru cea care am fost în trecut”. Păstreză doar ceea ce-ți aduce bucurie, dar nu exagera.
În casă nouă?
Da, de preferat înainte de a-ți face deja amenajarea. Chiar dacă nu este un spațiu ofertant din punct de vedere Feng Shui, ai mai multe șanse de a corecta , decât atunci când ai investit deja resurse emoționale și financiare.
În casă veche?
Vechimea (anul construcției) unei case este relevantă doar pentru calculele necesare evaluării Feng Shui, în rest totul curge în aceeași manieră.
Feng Shui în cazul unei locuinţe gata amenajate, în care se identifică problemele existente şi apoi se încearcă remedierea lor?
Orice situație poate fi, dacă nu corectată 100%, măcar îmbunătățită, depinde de mai mulți factori, cel mai important ține de disponiblitatea proprietarilor.
În funcție de încăpere?
Și de încăpere, dar în primul rând de energiile identificate în încăpere și destinația acesteia.
Există câteva reguli obligatorii?
Nimic nu este obligatoriu, dar există recomandări, cum ar fi de exemplu să nu poziționezi oglinda în dormitor, astfel încât patul (sau persoanele care stau în pat) să se reflecte în această. Oglinda are proprietatea de a absorbi imagini și energie implicit, ceea ce nu este de dorit pentru tipul acesta de încăpere.
Există interdicții absolute?
Cum spuneam, există recomandări care sunt particularizate, în funcție de fiecare spațiu în parte. De exemplu: nu folosești un element de amplificare , cum ar fi o fântână, într-o zonă în care ai identificat o energie mai puțin bună.
Există cerere?
Există interes și există cerere. În ultimii ani am sesizat deschiderea oamenilor spre a-și îmbuătăţi viața, folosindu-se de instrumente care nu sunt neapărat palpabile. Metafizica în general cu asta se ocupă: Meta („după”) + physika („cele fizice”), adică studierea aspectelor care nu sunt văzute, palpabile, fizice.
Ai întâmpinat rezistență la unele propuneri pe care le-ai făcut unui client?
Da. Schimbarea, ieșirea din zona familiarului nu este confortabilă.
Ai avut feedback?
Este foarte important să ai sau să soliciți feed back. Este ca la medic, primești un tratament, dar după o perioadă revii pentru evaluare și , fie continui tratamentul, fie faci anumite corecții.
Pe lângă energiile de bază ale casei se suprapun energiile anuale, energiile lunare, energiile zilei, care sunt la fel de importante și interactioneza fiecare dintre ele cu energiile de bază. Totul este într-o continuă mișcare având un rezultat diferit de fiecare dată. De aceea Feng Shui-ul este nevoie să fie upgradat în fiecare an, în sensul de a stabili maniera în care noile energii (cele anuale) se comportă în raport cu energiile de bază ale casei.
Care este profilul persoanei care dorește o amenjare Feng Shui?
Sunt mai multe tipologii, dar cei pe care i-am identificat până acum sunt cei care au o abordare holistică asupra vieții, cei cărora informația legată de Feng Shui le-a stârnit curiozitatea, sau cei care se confruntă cu anumite situații de viață, la care caută răspunsuri și soluții, sau oameni care au văzut schimbări la cunoscuți și au primit un feedback legat de Feng Shui .
Cristina Dudău
Foto Inova Design