Femeile care sufera de insuficienta cardiaca cronica traiesc mai mult timp decat barbatii care au aceasta afectiune, conform unui nou studiu. Studiul a cuprins date de la peste 40.000 de persoane, reprezentand cea mai mare apreciere de acest gen a riscului de mortalitate. Acest studiu furnizeaza dovezi mult mai concrete decat studiile anterioare deoarece studiile anterioare au fost facute numai pe pacienti de sex masculin.
Aceasta afectiune apare atunci cand inima nu reuseste sa pompeze suficient sange pentru a satisface cerintele organismului. Printre cele mai comune simptome de insuficienta cardiaca se numara oboseala si imposibilitatea de a respira normal. Aceste simptome sunt asociate de obicei cu esecul partii stangi a inimii, conform unui indicator cunoscut ca fractie de ejectie.
Cel mai recent studiu a constatat de asemenea ca pacientii cu insuficienta cardiaca a caror fractie de ejectie nu este redusa prezinta un risc mai mic de mortalitate comparativ cu cei cu fractie de ejectie redusa.
Studiul a analizat datele a 31 de studii randomizate iar in noul studiu au tinut sub observatie 28.052 barbati si 13.897 femei cu insuficienta cardiaca cronica. Datele au fost analizate timp de trei ani, iar in urma acestora s-a aratat ca 25,3% dintre femei si 25,7% dintre barbati au decedat in timpul celor trei ani, ceea ce demonstreaza ca rata de deces este de 137 la 1.000 de barbati si 135 la 1.000 de femei.
Autorii au spus ca studiul a fost “conceput pentru a stabili semnificatia prognostica a sexului pacientilor cu insuficienta cardiaca”. Acest risc de mortalitate asociat cu sexul masculin a fost similar la pacientii cu fractie de ejectie redusa sau conservata, dar care nu a fost afectata nici de varsta, nici de antecedente de hipertensiune arteriala.
“Acest studiu a demonstrat clar ca femeile supravietuiesc mai bine cu insuficienta cardiaca decat barbatii, indiferent de fractia de ejectie, de varsta sau de alte procese variabile”, a declarat Manuel Martinez-Selles, primul autor al studiului.
Studiul a fost publicat in Jurnalul European de Insuficienta Cardiaca.
Text: Andreea Popescu