Feminismul… oare cati dintre noi cunosc exact la ce se refera acest cuvant? Oare cati dintre noi ne-am oprit privirea mai mult de cateva secunde asupra sa si ne-am intrebat ce se ascunde in spatele sau? Sa fie doar un termen care sa aiba legatura cu femeia sau sa fie ceva mai mult? Da, este ceva mai mult. Este o ideologie, desi nu toti oamenii, cu precadere nu toti barbatii, sunt de acord cu ea. Este vorba, intr-o mare masura, chiar de ceea ce auzim din ce in ce mai des discutandu-se in mass-media si pe retelele de socializare: egalitatea femeii cu barbatul.
Evolutia idealului de frumusete de-a lungul timpului
Totul a inceput cand…
Feminismul isi are radacinile in Franta, imediat dupa Revolutia Franceza. Dupa abolirea monarhiei si a bisericii, s-a infaptuit Adunarea Nationala Constituanta, pe 26 august 1789, in cadrul careia a fost votata Declaratia Drepturilor Omului si ale Cetateanului, existand si un mars al femeilor catre Palatul Versailles. Au fost puse la punct drepturile de libertate individuala, de gandire, libertatea presei si a credintei, dreptul la proprietate si siguranta, insa niciunul dintre cele 17 articole nu mentiona nimic de femei.
Frumusetea in diferite culturi ale lumii
Declaratia Drepturilor Omului, rescrisa de o femeie
Ca reactie la excluderea femeilor din documentul oficial, Olympe de Gouges, cunoscuta si sub numele de Marie Gouze, a rescris Declaratia Drepturilor Omului si ale Cetateanului, adaugand cuvantul „femeie” acolo unde aparea doar „barbat”. Astfel a luat nastere, in 1971, Declaratia Drepturilor Femeilor, declaratie care sustinea egalitatea femeilor cu barbatii in societate. Acest manifest a fost considerat punctul de cotitura in istoria feminismului, iar Marie Gouze, prima femeie care a luptat, intr-adevar, pentru drepturile sale.
Iata 5 femei care au brevetat 5 inventii de succes, indispensabile astazi!
Pretul curajului a fost mare…
Adaugirile nu au fost bine primite, cu atat mai mult cu cat erau atinse si puncte sensibile, ca, de exemplu, averea, ocuparea de catre femei a functiilor importante din Guvern sau exprimarea publica a ideilor. Ce a atras cea mai mare nemultumire din partea barbatilor a fost articolul numarul VI, deoarece acesta cerea ca domnii care au copii in afara casatoriei sa-si asume responsabilitatea, intocmai ca fata de copiii nascuti in timpul casatoriei. Ce a urmat? Marie a platit un pret foarte mare pentru curajul sau, fiind condamnata la moarte prin ghilotina la 3 noiembrie 1973. Cu toate ca nu a stiut, Marie Gouze a reusit sa intre in istorie si sa puna bazele feminismului, astfel dandu-ne noua, femeilor, dreptul de a trai in aceleasi conditii ca barbatii, beneficiind de aceleasi drepturi.
Ca o curiozitate si ca o demonstratie a puterii feminine, iata cateva meserii ale barbatilor care au fost brevetate de femei! Surprinzator, nu-i asa? Click aici!
Text: Madalina Manole