Pestele consumat de catre femeile insarcinate are un rol foarte important in dezvoltarea copiilor pana la varsta de opt ani, conform unui nou studiu in domeniu.
Studiul care a prezentat aceste constatari a fost realizat in cadrul proiectului NUTRIMENTHE (Efectul dietei asupra dezvoltarii cognitive a copiilor), fiind coordonat de Cristina Campoy Folgoso, doctor pediatru si profesor la Universitatea din Granada, Spania.
Pestele reprezinta principala sursa alimentara pentru acizii grasi bogati in Omega-3 cu un rol important in dezvoltarea copiilor. De asemenea, substantele nutritive din peste influenteaza dezvoltarea creierului si abilitatile de comunicare, conform sursei citate in Jurnalul American de Nutritie.
Comisia Europeana a confirmat si sprijina efectele sanatoase ale consumului de DHA deoarece “acestea contribuie la dezvoltarea normala a creierului si a ochilor fatului alaptat”, a declarat Folgoso. Pe langa consumul de peste, specialistii spun ca mai sunt alti 27 de factori care influenteaza dezvoltarea copiilor, dintre care unul foarte important este alaptarea la san.
Proiectul NUTRIMENTHE se axeaza pe efectele variantelor genetice si pe aportul de peste care are efecte asupra capacitatii intelectuale. Constatarile facute in urma studiului s-au bazat pe un studiu analitic al probelor de sange de la 2.000 de femei la 20 de saptamani gestationale, pe cordonul ombilical al copilului la nastere si pe concentratiile acizilor grasi din seria Omega-3 si Omega-6. Astfel, ei au descoperit ca inca de la varsta de 15 luni se remarca o diferentiere a rezultatelor la testele de inteligenta ale copiilor ale caror mame au consumat peste in timpul sarcinii.
Text: Andreea Popescu