Femeia este, in tot contextul tuturor transformarilor sociale, conditionata de amalgamul de prejudecati pe care simpla rostire a termenului o impune. Toate acestea difera insa in functie de fiecare popor, cultura, religie si chiar grad de dezvoltare economica.
Femeia ramine inca pe plan secund
A trecut ceva timp de cand am lasat in urma societatile matriarhale, patriarhale sau cele ierarhizate in functie de varsta sau intelepciune. A trecut si vremea intelepciunilor, dar aceasta este cu totul alta poveste.
Ce ne-a ramas este doar un aparent echilibru, iluzia egalitatii intre barbati si femei si o lupta continua dar surda pentru mai mult de atat. Ceea ce ne forteaza, sau mai delicat spus, ceea ce ne ajuta sa pastram aceste aparente, sunt pana la urma doar o serie de legi scrise (din nefericire pentru unii) si pedepsele care, bineinteles, insotesc cu incredere nerespectarea lor. Nu cred ca gresesc cand spun ca in mentalul colectiv femeia ramane inca pe un plan
secund. Obisnuinta de mii de ani este oare o scuza suficienta?
Din cele mai vechi timpuri…
Dispretul fata de femei si nerecunoasterea capacitatilor lor nu este, in mod clar, o gaselnita a societatii contemporane. Aceasta viziune discriminatorie isi are origini stabile inca din antichitate. La vechii greci si romani femeia isi incepea viata cu „onorabilul” statut de „proprietate” a tatalui sau, pentru ca dupa casatorie ea sa treaca in posesia sotului. Chiar daca in timp casatoria capata o mare valoare, adulterul fiind pedepsit, poligamia este totusi permisa. Si divortul care intra in obicei in evul mediu se realizeaza numai in folosul barbatului. Chiar daca perioada cavelerismului si Renasterea ridica statutul femeilor dand acestora posibilitatea de a demonstra ca sunt capabile sa preia cu succes sarcinile obisnuite ale barbatilor, Umanismul o reduce apoi la talia unui obiect al petrecerilor si al placerilor.
Aparitia feminismului
Epoca moderna este responsabila pentru cresterea numarului de femei in campul muncii si deci aparitia unor probleme noi. Este oare capabila femeia sa isi indeplineasca sarcinile ca mama si ca angajat in acelasi timp? Este firesc ca pentru aceeasi cantitate de munca sa fie platita mai putin decat un barbat? In acest context aparitia fenomenului numit feminism era inevitabila. Egalitatea in drepturi devine un imperativ pentru femei, dar era oare pregatita societatea pentru aceste schimbari? Raspunsul la aceasta intrebare difera in functie de diferitele grade de dezvoltare culturala, religioasa, economica si sociala in care s-a aflat fiecare regiune. Astfel, in zone in plina dezvoltare precum America sau Anglia femeile au preocupari liberale si intra chiar si in politica, in Japonia acestea se impun prin organizare iar in China sau India care erau mai putin dezvoltate, feminismul se impune foarte greu.
Trecutul – explicatie pentru prezent
Cultura, nivelul de dezvoltare economica si chiar istoria sunt toate coordonatele de care depinde si in momentul actual deschiderea fata de conditia femeii. Iar religia vine ca o punte dinspre trecut care legitimeaza in spiritual aceasta impresie generalizata de slabiciune a femeilor: islamism, budism, hinduism, mereu aceeasi sclavie mai mult sau mai putin declarata.
In crestinism, religie a iubirii, femeia aproape castiga batalia drepturilor. De ce aproape? Pentru ca ea este egala barbatului, dar numai in fata lui Dumnezeu. Ea, femeia de orice varsta, ispita prin definitie religioasa, este inca cea care trebuie sa intre cu capul acoperit in Biserica. Toate acestea reprezinta de fapt motorul noii tendinte cu care ne confruntam: inversarea rolurilor, lumea intre masculinizare si efeminare.