De foarte multe ori ne vedem in postura de a apela la cutia cu medicamente care exista in fiecare casa. Fie ca se gaseste in dulapiorul de la baie, sau intr-un compartiment inalt dintr-o camera in care accesul copiilor este mai greu, minifarmacia din casa ne vine in ajutor in momente dificile: dureri de cap, de masele, indigestii, diaree, febra si multe altele.
Sa facem impreuna o trecere in revista a celor mai utilizate produse farmaceutice care ar trebui sa nu lipseasca din nici o casa.
Cu ce tratam durerile de cap?
Daca pana nu de curand algocalminul era leacul minune pentru durerile de cap, se pare ca o data cu intrarea in UE va trebui sa recurgem la alte substante. Metamizolul este o substanta care nu mai corespunde cu normele in vigoare din aceste tari. Totusi producatorii si multi medici considera ca nu este nici un pericol daca facem uz rar de algocalmin.
O alternativa la fel de ieftina, dar care are si ea efectele ei secundare, este binecunoscuta aspirina. Nu se recomanda sa fie luata pe stomacul gol, iar la cei care au probleme de tipul ulcerului sau gastritei ar fi bine sa nu fie administrata.
Tot dintre solutiile autohtone, antinevralgicul pe baza de acid acetilsalicilic, paracetamol si cofeina pare sa fie eficient in migrene. Cu toate acestea, aceleasi precautii se impun ca si in cazul aspirinei (acid acetilsalicilic) pentru cei care sufera de ulcer sau gastrita.
Febra
Medicamentele uzuale care nu ar trebui sa lipseasca din nici o casa sunt aspirina si paracetamolul. Ele se administreaza la un interval de 6 ore (uneori la 4 ore), aspirina niciodata pe stomacul gol, din cauza riscului de a dezvolta ulcer sau gastrita. La copiii mici nu este recomandata administrarea aspirinei din cauza pericolului aparitiei sindromului Reye, un efect secundar destul de rar, dar care pune in pericol viata.
Durerile menstruale
De cele mai multe ori, femeile sunt luate prin surprindere si se intampla frecvent ca in minifarmacia din casa lor sa nu existe solutia salvatoare. Drumul pana la farmacie este lung, disconfortul este foarte mare. Ar fi bine sa nu lipseasca din nici o casa un antiinflamator pe baza de ibuprofen, unul dintre cele mai eficiente medicamente in acest caz.
Pachetul pentru raceala si gripa
Mai ales in sezonul rece, nu putem anticipa cand ne imbolnavim. Fie ca este un guturai banal sau o gripa serioasa, antipireticele prezentate mai sus si vitamina C (acidul ascorbic) realizeaza arsenalul de baza in lupta cu raceala.
Diareea si voma
Deoarece duc la deshidratare rapida, mai ales cand sunt abundente, ele trebuie combatute rapid. Diareea se trateaza cu pulberi de aluminiu si magneziu sau cu solutii care se beau si contin microorganisme ce refac flora intestinala normala. In cazul vomei usoare se poate administra metoclopramid, dar daca senzatia de greata este intensa este foarte probabil sa se produca varsatura imediat dupa administrare. In cazurile mai grave, ar fi, totusi, bine sa mergeti la spital pentru reechilibrarea hidroelectrolitica si evitarea deshidratarii severe.
Colicile
Durerile provocate de colici se datoreaza, de obicei, spasmului de la nivelul unui organ cavitar (intestin, vezica biliara, tract urinar). Acestea pot anunta adeseori o situatie care impune o intervenetie medicala urgenta si, de aceea, ar fi bine sa consultati medicul daca durerile sunt atroce. Pericolul este mare in cazul unei vezici biliare care se perforeaza, a unui apendice inflamat, al unui calcul urinar. Daca durerile nu sunt foarte mari, puteti lua un antispastic de tipul drotaverinei, care ar fi bine sa fie nelipsit din farmacia casei dumneavoastra.
Indigestia
Daca aveti o digestie mai lenta si ati mancat mai mult decat trebuie, indigestia este inevitabila. Ar fi bine sa aveti in casa un produs cu enzime pancreatice (ex. Triferment, Mezym forte) care se poate administra inainte de o masa copioasa si dupa terminarea acesteia. Daca suferiti de aciditate gastrica accentuata ar fi bine sa nu va lipseasca un antiacid pentru calmarea arsurilor (ex. Dicarbocalm, Almagel).