Faci sport? Vei avea gingii mai sănătoase

Exercițiile fizice au atât de multe beneficii demonstrate științific, inclusiv capacitatea de a scădea riscul  bolilor cardiovasculare, obezitatea, diabetul de tip 2 și unele tipuri de cancer. Iată însă că cercetările indică faptul că pot stimula și sănătatea orală.

Un studiu publicat în Journal of Dentistry arată că activitatea fizică regulată poate stimula sănătatea parodontală. Mai exact, persoanele care au făcut exerciții fizice au avut o probabilitate mai mică cu 54% de a dezvolta boala parodontală comparativ cu cei care au dus vieți sedentare.

Studiul a dezvăluit, de asemenea, că persoanele care au făcut exerciții fizice de trei ori pe săptămână sau mai puțin au o probabilitate mai mică de a dezvolta boala parodontala cu 33%.



Legătura dintre IMC și sănătatea orală

Există o legătură vitală între indicele de masă corporală (IMC) și sănătatea orală. Cercetările arată că persoanele care mențin o greutate normală și fac regulat sport au o probabilitate mai mică de a dezvolta boala parodontală. Alte comportamente care îmbunătățesc sănătatea includ o alimentație sănătoasă, în stil mediteranean, cu un conținut scăzut de zaharuri rafinate și bogate în fibre, fructe, legume și grăsimi sănătoase.

Cât sport trebuie să facem zilnic 

Timpul acordat exercițiilor fizice pentru a stimula sănătatea orală variază în funcție de vârstă. Pentru majoritatea adulților sănătoși, se recomandă aproximativ 150 de minute de exerciții cardio moderate sau 75 de minute de exerciții cardio viguroase. Antrenamentul de forță este, de asemenea, indicat cel puțin de două ori pe săptămână pentru grupele musculare majore. Oamenii care încep să facă acest lucru încet, trebuie să creasca progresiv timpul de antrenament și intensitățile pe măsură ce avansează.

Dinți sănătoși = o inimă sănătoasă

„Știm că exercițiile fizice pot influența sănătatea orală, dar mecanismul funcționează și invers. Adică, o mai mare grija a igienei cavității orale vă poate ajuta să vă protejați inima și, prin urmare, capacitatea de a rămâne în formă și activ. Un studiu recent realizat de Societatea Europeană de Cardiologie a constatat că spălarea dinților frecvent este legată de un risc mai mic de fibrilație atrială și insuficiență cardiacă. Un motiv posibil, au menționat oamenii de știință, este faptul că periajul frecvent reduce cantitatea de bacterii care trăiesc în spatiul parodontal, între dinți și gingii, ținând astfel bacteriile departe de fluxul sanguin”, explică medicul stomatolog Adrian Mina.

Pericol pentru sportivii de performanță

În ciuda beneficiilor pe care le poate avea exercițiul fizic pentru sănătatea orală, cei care se antrenează intens (cum ar fi sportivii profesioniști sau semi-profesioniști) ar trebui să țină cont de un studiu care arată că antrenamentele grele pot contribui la problemele de sănătate orală. Mai exact, sportul intensiv poate duce la eroziunea smalțului.

Unele dintre cauzele principale ale slăbiciunii smalțului sunt băuturile sportive acide și respirația cu gura deschisă în timpul exercițiului fizic. Sportivii pot contracara aceste efecte, optând pentru o soluție de apă cu electroliți și urmărind să respire cu gura închisă.

Foto Shutterstock