În timp ce planurile iniţiale de călătorie s-ar fi putut amâna în acest an, tot mai multă lume a ales să plece la mare sau la munte, în concedii. Specialiştii spun că apa de mare sărată dă o strălucire firului de păr și, potrivit mai multor femei, conferă senzaţia de ten mai curat. Tuturor li se adaugă şi expunerea la soare.
Totuși, când vine vorba de acesta din urmă, ce se întâmplă de fapt? Soarele ajută acneea să se estompeze? Sau tenul, în timpul vacanței, nu mai este aşa expus la stres?
Dr. Justine Kluk, expertă în acnee și purtător de cuvânt al Asociației Britanice a Dermatologilor poate răspunde la aceste întrebări.
Expunerea la soare ne scapă de acnee?
“Mai mulţi pacienţi îmi spun că pielea lor începe să arate mai bine la întoarcerea din vacanţă. Probabil că beneficiile expunerii la soare încă nu sunt înţelese. Știm că anumite valuri de lumină – cum ar fi albastrul – pot ajuta la uciderea acneei.p, o tulpină de bacterii care se propagă. Se presupune că lumina albastră, împreună cu cea roșie, ar putea ajuta la distrugerea excesului de sebum” (de aici creșterea popularității măștilor cu LED-uri acasă), povesteşte Dr. Kluk. Specialistul adaugă faptul că s-ar putea ca anumite raze de lumină solară să fie benefice uscării tenului gras, astfel curăţând faţa.
Cum ne ajută soarele?
“Dacă plecați în vacanţă, scăpaţi de stres – și știm că pielea și stresul nu sunt prieteni”, spune dr. Kluk. “De asemenea, bronzul asociat cu afecţiunea dvs., este posibil, să facă pielea mai curată, mai clară, chiar dacă aceasta nu este de fapt aşa.”
„Dacă aplicați creme solare grase, pentru că renunţaţi o perioadă la rutina de îngrijire, pielea dvs. s-ar putea să devină mai grasă”, spune dr. Kluk. Specialistul recomandă folosirea unei protecții solare minerale, în cazul apariţiei acneei purulente.
“Știm că expunerea îndelungată la soare ne crește riscul de apariţie a cancerului de piele și îmbătrâneşte pielea. Așa că nu recomand oamenilor să stea foarte mult la soare”, spune dr. Kluk. “Chiar şi bronzul indică faptul că pielea este ușor deteriorată. Deci, este bine să nu uitaţi SPF-ul (de preferință cu factor de protecţie 50) și să rămâneți la umbră la amiază.”
Ce să folosim vara pentru tenul gras?
Trebuie să avem o rutină de îngrijire a pielii consistentă și să o respectăm.
Trebuie să ne asigurăm că produsele folosite nu sunt comedogene, adică nu blochează porii.
Trebuie folosite produse cu ingrediente care vizează acneea, cum ar fi acidul salicilic, zincul și niacinamida.
Dacă aceste lucruri nu funcționează, trebuie apelat la sfatul unui dermatolog, deoarece ar putea recomanda un tratament cu rețetă.
Text: Bettina Cristea
Photo: Freepik