Copiii mici au tendinta sa puna mana pe tot ce vad si sa bage in gura tot felul de obiecte gasite pe jos prin casa sau pe afara. Parintii incearca de cele mai multe ori sa-i opreasca, pentru ca sunt speriati ca acestia sa nu se imbolnaveasca. Se pare insa ca aceste obiceiuri ale copilului sunt de fapt bune.
Cercetatorii de la Brigham and Women’s Hospital au descoperit ca expunerea la microbi in copilarie creste rezistenta organismului la boli si alergii. Ei au facut un studiu pe soareci, analizand cu atentie cum reactioneaza cei crescuti intr-un mediu fara germeni, fata de cei crescuti intr-un mediu normal, unde microbii erau prezenti. Astfel au constatat ca soarecii crescuti intr-un mediu fara microbi prezentau inflamatii puternice ale plamanilor si colonului, asemanatoare astmului si colitei. Acestea erau cauzate de hiperactivitatea unei clase specifice de celule T, care au fost asociate cu aceste afectiuni atat la soareci, cat si la oameni.
Oamenii de stiinta vor sa efectueze si mai multe studii, pentru a determina exact la ce fel de microbi este nevoie sa fim expusi in copilarie pentru a nu dezvolta mai tarziu boli autoimune si alergii.
Text: Bianca Badescu