Unghiile tale si mai ales exfolierea unghiilor, spun foarte multe despre sănătatea ta. Dacă unghiile sunt moi, sensibile, deteriorate și cu denivelări, ele pot transmite semnale că ceva se întâmplă în organismul tău. La fel și în cazul unghiilor care se exfoliază.
Deși ești tentată să ignori această problemă extrem de comună, există câteva motive pentru care unghiile ajung să se exfolieze. Dieta, tehnica folosită pentru obținerea manichiurii perfecte sau anumite afecțiuni pot fi vinovate de acest aspect.
Odată ce ți-ai dat seama care este motivul din spatele acestei probleme, vei știi exact care este cel mai potrivit tratament. Indicat este să te consulți cu un Nail Artist de încredere sau să faci o vizită în cabinetul medicului dermatolog. El îți va adresa câteva întrebări despre posibilele cauze sau expunerea și medicamentația pe care o urmezi care pot juca un rol important în tot acest proces.
Exfolierea unghiilor: cauze frecvente
Mâinile sunt frecvent umede
Cea mai comună cauză a exfolierii unghiilor este procesul repetitiv de uscare și udare a mâinilor. Cu cât petreci mai mult timp cu mâinile în apă, cu atât șansele ca unghiile să se exfolieze sunt mai mari. Expunerea îndelungată la umezeală înmoaie unghiile și astfel ele sunt predispuse la traume și deteriorări. Îți recomandăm să porți mănuși de protecție când speli vase pentru a menține mâinile uscate și să folosești cât mai des posibil o cremă cu vitamina E.
Folosești prea mult buffer-ul
Chiar și uscarea lor în exces poate produce traume minore. Asigură-te că după ce folosești buffer-ul, aplici un ulei pentru unghii pentru a evita uscarea lor.
Produsele conțin substanțe dăunătoare
Anumite substanțe (precum cele folosite pentru adezivi sau gel) și ingrediente care se regăsesc în dezinfectați și săpunuri pot usca unghiile și le pot face mai predispuse la exfoliere. Folosește produse hipoalergenice, deoarece ele conțin agenți naturali sau substanțe mai ușoare.
Unghia suferă o traumă
”Dacă îți îndepărtezi oja cu dinții, îți rozi unghiile sau le folosești în activitățile zilnice într-un mod agresiv, ele vor suferi o traumă și vor începe să se exfolieze”, explică Diana Marandiuc, Education Manager OPI România. Unghiile noastre sunt formate din mai multe straturi cu celule compactate, iar conexiunea dintre o celulă și o altă celulă adiacentă poate fi compromisă atunci când începe să se slăbească.
Deficitul de nutrienți joacă un rol important
Exfolierea unghiilor a fost asociată de-a lungul timpului cu deficitul de calciu, fier, vitamina D și vitaminele B precum biotina. Toate acestea ajută keratina, adică țesutul din care este formată unghia, să crească mai puternică. O dietă echilibrată și bogată în fructe, legume și proteină slabă este un început bun pentru a evita aceste carențe.
Exfolierea unghiilor, poate o problemă a glandei tiroide
În general, principalele semne ale poblemelor de tiroida sunt schimbările de greutate, anxietatea, oboseala, iar exfolierea unghiilor poate fi și acesta un semn.
Suferi de o infecție fungică
Onicomicoza sau infecția fungică a unghiei poate cauza diferite tipuri de distrofii ale unghiei, inclusiv exfoliere. Pot apărea chiar și acele pete pe unghie, albe sau galben-maronii, informează Mayo Clinic.