Exercitiile fizice in aer liber aduc de doua ori mai multe beneficii sanatatii si pot reduce substantial riscul aparitiei bolilor mintale, comparativ cu banda de alergat in sala de fitness, conform unui nou studiu in domeniu. Cercetatorii au descoperit ca efectul pe care il are natura poate ajuta in mod semnificativ persoanele care sufera de depresie si de anxietate.
Acestia subliniaza si faptul ca persoanele care fac miscare au si o capacitate de concentrare mult mai buna, comparativ cu indivizii statici. Cercetarea arata ca plimbarile prin centrele comerciale sau printre blocuri nu aduc niciun beneficiu creierului.
Studiul a aratat ca natura are un efect pozitiv asupra sanatatii oamenilor cu probleme mintale si reduce cu 50% aparitia altor probleme cerebrale. Cercetatorii de la Universitatea din Glasgow au analizat mediile naturale si non-naturale pentru activitatea fizica, inclusiv mersul pe jos, alergatul si mersul cu bicicleta, si au constatat ca natura in sine poate reduce nivelul stresului, a raportat The Telegraph.
Activitatile fizice practicate in aer liber pot reduce riscul de maladii psihice si pot imbunatati starea generala a sanatatii, iar cele mai mari beneficii sunt inregistrate de persoanele tinere si de cele care sufera de maladii mintale, desi, la nivel general, toti oamenii, de toate varstele, apartinand ambelor sexe, au de castigat. Desi aceasta metoda nu va avea efecte imediate, cu timpul se va observa cu siguranta o schimbare benefica.
“Desi nu este o imbunatatire in jurul valorii de 50 de procente in domeniul sanatatii mintale a oamenilor, chiar si asa aceste rezultate sunt imbucuratoare. Se pare ca padurile, parcurile si, in general, spatiile verzi duc la reducerea problemelor de sanatate mintala”, a declarat autorul principal al studiului.
Savantii considera ca acest lucru reprezinta un beneficiu major, atat pentru indivizi si societate, cat si pentru serviciile publice de sanatate.
Conform cercetatorilor, doar cinci minute de exercitii fizice efectuate in aer liber pot imbunatati semnificativ sanatatea mintala.
Text: Andreea Popescu