Stilul de viață sedentar specific secolului 21 provoacă boli grave precum afecțiuni cardiace, accidente vasculare cerebrale și diabet, potrivit studiilor. Este adevărat că omul modern trăiește mai mult și mai bine, este mai protejat ca niciodată de factori de mediu periculoși, dar este mai fragil din punct de vedere fizic. În plus, tocmai din cauza lipsei de mișcare și aportului redus de oxigenare a creierului, omul contemporan este mai predispus la dereglări cognitive precum pierderi de memorie, depresie sau chiar Alzheimer și demență.
Dacă vrei să slăbești, să scapi de tensiune arterială, să previi depresia și să te bucuri de o minte ageră la orice vârstă, include exerciții fizice de diverse tipuri în programul tău zilnic. Indirect, îmbunătățesc starea de spirit și somnul, reduc stresul și anxietatea, toate acestea fiind responsabile frecvent de apariția afecțiunilor cognitive.
Aerobic și antrenamente de forță
Diferite tipuri de exerciții fizice stimulează regiuni diferite ale creierului. Un program de exerciții aerobice de trei ședințe pe săptămână acționează asupra hipocampusului și îmbunătățește memoria și capacitatea de învățare. În plus, stimulează glandele sudoripare și susține sănătatea inimii. Pe de altă parte, antrenamentele de forță și ridicatul de greutăți stimulează producția insulinei, care susține comunicarea dintre celulele creierului și determină creșterea unor noi neuroni, având astfel efecte pozitive asupra memoriei spațiale (abilitatea de a îți aminti lucrurile înconjurătoare) și asupra memoriei asociative (de exemplu, conexiunea dintre numele unei persoane și chipul său).
Yoga
Yoga este o disciplină orientală tot mai populară în Europa, recunoscută pentru reducerea anxietății și a nivelului hormonilor de stres, cum ar fi adrenalina şi cortizolul stresului. Studii recente arată că la practicanții de yoga pe termen lung unele regiuni ale creierului au fost incredibil de bine păstrate în comparație cu persoane de aceeași vârstă care nu au urmat cursuri de yoga. Una dintre concluzii a fost că unii practicanți de yoga, în vârstă de 50 de ani, aveau creiere care corespundeau vârstei de 25 de ani.
Mersul pe jos
Mersul pe jos face piciorul frumos, spune o vorbă din popor. Dar beneficiile activității fizice moderate nu se opresc aici: o jumătate de oră de mișcare ușoară în fiecare zi sau două – trei ore pe săptămână reduc riscul de boli de inimă, diabet zaharat și cancer, contribuie la scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului. Înotul, urcatul scărilor, tenisul sau dansul pot de asemenea avea aceleași efecte benefice asupra sănătății fizice, dar și mentale, prin stimularea aportului de oxigen către creier. Chiar și activitățile ușoare de gospodărire pot avea aceleași efecte pozitive, de la curățarea pardoselilor, a curții și până la orice alt tip de mișcare care te face să transpiri ușor.
Dansul
Dansul ca activitate de intensitate moderată este recomandat persoanelor de toate vârstele. Pe plan fizic, dansul te ajută în primul rând să fii mai flexibil, datorită exercițiilor pregătitoare de stretching, în cadrul cărora se folosesc toate grupele principale de mușchi. În al doilea rând, contribuie la tonifierea corpului și creșterea rezistenței și a nivelului de energie. Mai mult, dansul reprezintă o activitate socială care susține consolidarea unei imagini de sine pozitive, prin eliberarea de endorfine și serotonină, hormonii fericirii. În plus, această activitate reglează nivelul de cortizol, acționând ca un antidepresiv natural și un dușman al stărilor de stres.
Text Arabela Boboc