Exerciții Kegel, beneficii. De ce ar trebui să le faci zilnic

exerciții Kegel

Dacă încă nu faci exerciții Kegel trebuie să știi că este momentul să le introduci în rutina zilnică. Exercițiile au un efect foarte bun în cazul problemelor de slăbire a mușchilor pelvieni care provoacă mai multe neplăceri, dar mai important este că efectuând exerciții Kegel poți prevenii toate acestea.

În plus, acestea vin cu o serie de beneficii și din alte puncte de vedere îmbunătățind  capacitatea mușchilor pelvieni pentru că aceștia joacă un rol important în zona pelviană. Îți spunem tot ce trebuie să știi despre necesitatea efectuării de exerciții Kegel, beneficii și chiar mod de realizare.



Ce sunt aceste exerciții Kegel și ce rol au?

Popular astăzi, conceptul de exerciții Kegel a fost dezvoltat de medicul ginecolog american Arnold Kegel în 1940. Principalul rol al exercițiilor este de a antrena mușchii din zona pelviană și sunt recomandate atât femeilor cât și bărbaților.

Concret, zona pelviană este formată din mușchi, țesuturi și ligamente și are printre responsabilități susținerea: uterului, vezicii urinare și intestinului gros. Inițial, medicul a creat acest set de exerciții Kegel pentru a combate problemele de incontinență urinară la femei, însă, iată că beneficiile sale sunt extinse.

Sunt multipli factorii care pot duce la slăbirea mușchilor pelvieni: îmbătrânirea, intervențiile chirurgicale sau chiar nașterea. Astfel, mai multe persoane ajung să se confrunte cu o problemă de scurgere a unor cantități mici de urină, scaun sau gaze iar practicarea de exerciții Kegel vine să îmbunătățească viața acestora.

S-a dovedit că practicarea acestor exerciții are un efect incontestabil în privința acestor probleme, dar nu numai.

Beneficiile efectuării de exerciții Kegel

Descoperirile au arătat că dacă le realizezi zilnic poți preveni apariția problemelor în zona pelviană, dar te bucuri și de alte beneficii. Întâi de toate, nu permiți atrofierea mușchilor, apoi:

1.    Făcând exerciții Kegel controlezi și încurajezi funcțiile vezicii urinare

Incontinența urinară este o problemă întâlnită la ambele sexe iar dacă mușchii pelvieni sunt întăriți, problema de incontinență va dispărea căci va exista un control asupra vezicii urinare care, va funcționa corect.

2.    Stimulezi circulația sanguină în zona pelviană prin exerciții Kegel

Atât pentru femei cât și pentru bărbați, circulația sanguină în zona intimă este foarte importantă. În cazul femeilor, exercițiile pot susține buna funcționare a organelor din zona pelviană iar pentru bărbați pot asigura sănătatea prostatei.

3.    Previ sau sprijini vindecarea prolapsului genital

În cazul femeilor, când țesuturile și mușchii pelvieni sunt slăbiți se poate instala prolapsul genital iar asta poate conduce la ușoara dislocare a organelor pe care le susțin. Efectuând exerciții Kegel, poți preveni sau susține vindecarea în problemele de prolaps uterin sau vaginal.

4.    Exerciții Kegel pentru recuperarea post natală

Sunt deseori recomandate exercițiile Kegel după naștere mai ales că mușchii au putut fi afectați pe perioada sarcinii și a nașterii. Efectuarea exercițiilor ajută în recuperarea zonei pelvine după această perioadă.

5.    Îmbunătățirea plăcerii și a performanței sexuale

Atât bărbații cât și femeile pot simți îmbunătățiri în viața sexuală după o perioadă în care au făcut exerciții Kegel. Odată întăriți mușchii pelvieni plăcerea din timpul actului sexual poate fi intensificată și la fel și orgasmul. În cazul bărbaților, funcția erectilă este îmbunătățită datorită fluxului sanguin. De asemenea, plăcerea sexuală va fi sporită și, va dobândi un control asupra ejaculării.

6.    Exerciții Kegel pentru recuperarea postoperatorie a prostatei

După diferite operațiile suferite, cum este de exemplu, cea de îndepărtare a prostatei, exercițiile ajută foarte mult în recuperarea mușchilor pelvieni afectați.

Odată introduse exercițiile în rutina zilnică, vei putea observa rezultatele în câteva săptămâni mai ales dacă le execuți corect. Este de asemenea important să consulți medicul înainte de a începe rutina de exerciții Kegel dacă ai probleme de spate sau dacă apar probleme în urma executării exercițiilor.

Tipuri de exerciții Kegel

Exercițiile Kegel sunt ușor de realizat pentru oricine și nu necesită mult timp așa că, le poți efectua zilnic, fără probleme. În fapt, există 3 tipuri de exerciții Kegel, axate pe contracții și împingeri:

1.    Exerciții cu contracții lente

Lucrezi cu mușchii pelvieni iar mișcarea este aceea în care încerci să te abții de la urinare. Aceea este contracția pe care o poți realiza și fără să simți nevoia de urinare. Păstrezi contracția pentru 3-5 secunde după care relaxezi. Repeți exercițiul de mai multe ori.

2.    Exerciții Kegel cu contracții rapide

Exercițiul se lucrează la fel doar că nu menții contracția ci relaxezi imediat. Contractare-relaxare și tot așa. Este un foarte bun exercițiu pentru mușchii pubococcigieni.

3.    Exerciții Kegel cu împingeri

În acest caz mișcarea este asemănătoare aceleia în care împingi pentru a urina și relaxezi. Exercițiile pot fi efectuate oricând, în pat, pe spate, pe scaun sau chiar în picioare, dar asigură-te că vezica urinară este golită înainte. În plus, poți combina aceste exerciții Kegel într-un set complet.

Cum se execută corect exerciții Kegel?

Trebuie să știi că acestea pot fi executate stând pe loc, într-o poziție comodă, sunt bine venite chiar și în timpul actului sexual dacă ambii vă doriți acest exercițiu și, chiar inclus într-un program de antrenament pe salteluță, corelat cu antrenamentul de yoga sau pilates.

Executarea exercițiilor Kegel are cel mai bun randament dacă sunt realizate corect, deci:

  1. Golești vezica urinară înainte de exerciții!
  2. În poziție pe spate, întins sau alta confortabilă pentru tine,
  3. Execuți contracții și relaxări ale mușchilor pelvieni cum au fost descrise mai sus (cele trei tipuri). Îți poți pregăti un mic plan pentru câte secunde contracți și câte lași în relaxare, pauză sau combinația de exerciții Kegel,
  4. Respiri normal în timpul exercițiilor, nu este necesar să inspiri adânc sau expiri lung ori să-ți ții respirația.
  5. Poți repeta setul de exerciții de mai multe ori pe zi, dar este important să le faci regulat.
  6. Fii consecvent/ă pentru a avea rezultatele dorite, mai ales că în cazul unor probleme ajută în tratare.

Amintește-ți că aceste exerciții Kegel vin cu o serie importantă de beneficii și nu sunt deloc greu de executat. Secretul stă în dobândirea unui obicei în realizarea lor și, vei vedea că le vei executa aproape involuntar. Dacă însă, simți dureri de orice fel sau ai vreun efect advers, consultă medicul!