Excelenta Sa, Doamna Ambasador al Romaniei la Madrid, Maria Ligor

maria ligorMa bucur enorm mereu cand am posibilitatea sa mai cunosc un roman care si-a construit un nume puternic, care-si apleaca urechea la nevoile si doleantele conationalilor sai si care contribuie la schimbarea imaginii Romaniei in lume. Doamna Ambasador al Romaniei la Madrid, Maria Ligor, vorbeste cu mult drag despre comunitatea romanilor din Spania, despre capacitatea acestora de adaptare, „talentul pentru limbi straine” si spulbera mitul romanilor „capsunari”.

Drumul diplomatiei
„Sunt diplomat de cariera din 1996. M-am alaturat corpului diplomatic roman, dupa un parcurs academic destul de lung, cu studii post-universitare de relatii internationale si afaceri europene la Bucuresti, la Bruges, in Belgia si la Geneva.

 

Probabil ca experienta hotaratoare pentru mine a fost perioada de studiu de la Colegiul Europei, la Bruges, o scoala internationala, de elita, care a dat in buna parte functionarii UE sau multi diplomati europeni. Am mai beneficiat de asemenea, de bursa Schumann ca intern la Parlamentul European sau de un stagiu de cateva luni la Strasbourg, la Consiliul Europei. De altfel, am avut posibilitatea ca in cadrul Ministerului de Externe sa lucrez in domeniul pentru care m-am pregatit, cel al Uniunii Europene, atat la Bruxelles, ca diplomat, in cadrul Reprezentantei Romaniei, cat si la Bucuresti, ca director general pentru afaceri europene, dupa 2003, intr-o perioada esentiala pentru aderarea la UE. La finalul acestei perioade, mi s-a propus postul de ambasador la Madrid, unde ma aflu din iulie 2006.”

 

„Cred in lucrul bine facut”
TONICA
: Vedeti misiunea primita ca pe o incununare a carierei sau aveti planuri de viitor mult mai promitatoare?
Maria Ligor: Cred in lucrul bine facut, indiferent de pozitia pe care o ocupi. Este evident o onoare sa-ti poti reprezenta tara si admit ca eu si alti colegi de generatie am avut sansa sa promovam foarte repede. Aceasta generatie insa, care ocupa pozitii cheie in diplomatia romaneasca, a ajuns la maturitate.

TONICA: Aveti vreun moment al carierei de care sunteti foarte mandra ca ati reusit?
Maria Ligor: Sunt recunoscatoare ca am putut sa iau parte ca diplomat la realizarea unui proiect determinant, aderarea la Uniunea Europeana. Probabil ca este prea devreme ca sa putem cantari importanta acestei realizari, dar fara indoiala este comparabila cu marile momente din istoria noastra moderna. (n.r.: Excelenta Sa a primit Ordinul National „Pentru Merit” in gradul de Cavaler la incheierea negocierilor de aderare).

Un mit spulberat
TONICA
: Cum percepeti dumneavoastra, ca Ambasador, comunitatea romanilor din Spania?
Maria Ligor: Romanii din Spania reprezinta, in primul rand, o comunitate extrem de numeroasa, formata in rastimp de doar cativa ani: cei mai multi sunt sositi dupa 2002. Sunt foarte multi tineri, media de varsta este in jur de 30 de ani, de unde si o capacitate ridicata de adaptare. Desi in buna parte, mirajul spaniol a prins la cei proveniti de la sate sau din orasele mici, in cadrul comunitatii exista un grup foarte puternic de tineri profesionisti, medici, profesori universitari, cercetatori, arhitecti, ingineri etc. Foarte departe de nemeritata eticheta de „capsunari”. In realitate, in agricultura regasim doar o mica proportie din romanii din Spania; cei mai multi sunt angajati in servicii. Exista o viata comunitara in curs de coagulare, in jurul bisericilor romanesti si al asociatiilor si un interes autentic pentru conservarea radacinilor. Am putut verifica acest lucru prin intermediul proiectului promovat de Ambasada si realizat cu sprijin si finantare de la Ministerul Educatiei, de introducere a limbii romane in scolile spaniole, ca oferta pentru copii romani. Sunt peste 3 000 de copii cuprinsi in acest proiect, si cel mai interesant este ca alaturi de copiii romani, invata limba romana si copiii spanioli.

Roman vs. spaniol
TONICA
: Ce considerati ca ar trebui sa invete romanii de la spanioli si viceversa?
Maria Ligor: Ca roman, primul lucru de care esti frapat in Spania este relaxarea si normalitatea (poate intelepciunea?) cu care spaniolii abordeaza absolut totul. Aceasta pare sa fie cea mai importanta lectie pe care romanii si-o insusesc de altfel foarte repede. O asezare corecta a prioritatilor si bucuria autentica cu care isi traiesc viata. In schimb spaniolii privesc cu oarecare invidie, capacitatea noastra de adaptare, abilitatea cu care ne insusim rapid limba spaniola si, in general, „talentul pentru limbi straine al romanilor”. Ca si faptul ca stim mult mai multe despre istoria lor, despre cultura spaniola, decat stiu ei despre noi.

In cautarea echilibrului
TONICA
: Activitatea de diplomat v-a influentat in vreun fel personalitatea?
Maria Ligor: Categoric. Diplomatia este mai mult decat o profesie, este un stil de viata. Si o invatare continua – esti permanent in cautarea solutiei optime din perspectiva interesului pe care esti trimis sa-l protejezi si promovezi. Iti ascute curiozitatea si te determina sa-ti evaluezi permanent resursele. Cuvantul cheie este echilibrul.

Noi proiecte
TONICA
: La mai bine de doi ani de la inceperea mandatului ca Ambasador, ce ati reusit sa schimbati in bine si ce va propuneti sa faceti in continuare?
Maria Ligor: Cel mai important obiectiv al mandatului meu este construirea unei relatii de solidaritate cu exponentii comunitatii romanesti. Promovarea intereselor acestei comunitati atat pe langa autoritatile spaniole, cat si, probabil si mai important, pe langa autoritatile romane, se poate face doar in parteneriat. Ambasada trebuie sa fie perceputa ca un membru al acestei comunitati. Pana la urma acesti oameni nu doresc altceva decat respect si atentie. Am cautat sa creem o imagine europeana a acestei Ambasade, inclusiv prin transformarea efectiva a spatiilor de lucru: o inovatie a fost realizarea unui spatiu multifunctional la parterul Ambasadei pentru diplomatie publica, unde avem in permaneta programate activitati, de la expozitii de pictura, la activitati pentru copii, de la conferinte economice, la grupuri de dialog. De asemenea, din 2006 am initiat o strategie de extindere consulara: avem un nou sediu, mult mai mare pentru Consulatul de la Madrid, am inaugurat in 2007, un nou Consulat general la Sevilla si in ianuarie 2008, un Consulat la Castellon de la Plana, am infiintat un nou consulat onorific la Murcia. In acest moment, se fac ultimele pregatiri pentru deschiderea a patru noi consulate, la Bilbao, la Zaragoza, la Ciudad Real si la Almeria. Practic, de la doua oficii consulare de cariera, cate existau in 2006, vom ajunge in scurt timp la opt. In urmatorii doi ani, imi propun sa consolidam ceea ce am initiat in domeniul relatiilor cu comunitatea si in cel consular. Ceea ce va domina insa agenda in 2009 va fi constructia politica – intre cele doua guverne, intre cele doua echipe guvernamentale nou instalate, dupa alegerile din 2008, atat din Spania, cat si din Romania. Iar 2010 va fi marcat de exercitarea de catre Spania a presedintiei UE.

Sa lasam pentru o clipa Ambasada…
TONICA
: Cum reuseste Excelenta Sa sa impace viata de familie cu domeniul profesional?
Maria Ligor: Este adevarat ca nu avem prea mult timp liber, dar suntem obisnuiti. Este modul nostru de viata. Suntem o familie cat se poate de normala. Facem lectii seara, mai iesim din cand in cand in format complet, mergem in vacanta. Zilele de lucru se incheie, de regula tarziu in noapte, pentru ca dupa „orele de program”, urmeaza un program de reprezentare obligatoriu. De aceea, „dupa”, caut linistea lucrurilor simple. O carte. Un film. Un spectacol. Ca toata lumea. Daca ar fi sa pot alege, as prefera sa-mi petrec zilele descoperind locuri, istorie, muzee. Ca diplomati, care la fiecare cativa ani, o luam de la capat intr-un nou oras, intr-o noua tara, suntem cumva conditionati sa ne dezvoltam aceasta aplecare pentru noi experiente.

TONICA: Un gand bun/un sfat pentru cititoarele revistei “Tonica”
Maria Ligor: As dori sa le incurajez sa nu se multumeasca cu putin, in viata, in familie sau in cariera.

 

Text: Inga Stoian