Invelitul mancarii in materiale din plastic, consumul zilnic de Aspirina sau purtarea lentilelor de contact peste noapte pot dauna sanatatii corpului tau. In continuare vom discuta mai pe larg despre acestea si alte 13 obiceiuri nesanatoase.
Crezi ca esti definitia sanatatii perfecte: alergi de trei ori pe saptamana, iti antrenezi muschii de doua ori pe saptamana, practici yoga, mananci salata si fructe, iei zilnic multivitamine si te duci la doctor anual. Dar iti poti pune sanatatea in pericol fara sa-ti dai seama. Iata o lista cu cele mai comune dar periculoase obiceiuri de zi cu zi si invata cum sa ai grija de sanatatea ta.
1.Intr-o zi iei multivitamine, mananci cereale si de dimineata mananci un baton cu proteine.
Risti sa faci exces de vitamine si minerale, in special vitamina A. Prea multa vitamina A poate duce la degradarea oaselor. Cititi etichetele si adunati cantitatea de vitamine si minerale pe care corpul dumneavoastra le primeste si aveti grija sa nu depasiti cantitatea zilnica recomandata. O alta masura de protectie: limitati-va la un singur aliment fortificator pe zi.
2. Folositi ata dentara mai mult decat trebuie.
Curatandu-va dintii cu ata dentara puteti risca sa va raniti gingiile creand o crestatura permanenta care va poate expune radacina dintelui. Aceasta distrugere poate cauza sensibilitate si poate afecta suportul osos. Miscati gentil ata dentara intre dinti si incercati sa folositi numai produse care au o suprafata neteda si se misca usor intre dintii dumneavoastra.
3. Iei anticonceptionale si nu folosesti o metoda de rezerva pentru controlul natalitatii cand iei antibiotice.
Antibioticele pot face anticonceptionalele ineficiente. Cand iei antibiotice in timp ce folosesti anticonceptionale este bine sa ai si o metoda de rezerva cum ar fi prezervativul pentru tot restul tratamentului.
4. Nu ai un detector de monoxid de carbon
Monoxidul de carbon este un gaz inodor si incolor care poate deveni fatal daca atinge nivele foarte mari. Daca nu ai un detector nu vei sti daca nivelul a atins limita critica si poate deveni periculos. Instalatii casnice incluzand cuptoare cu gaz sau ulei precum si seminee in care ard lemne sunt surse de monoxid de carbon. Te poti intoxica in momentul cand nu ai destul oxigen pe parcursul procesului de ardere din care rezulta monoxidul de carbon. Simptomele pot include dureri de cap, ameteli, oboseala si confuzie. Ai grija sa ai un detector care te alerteaza sonor inainte ca nivelul gazului sa treaca de limite.
5. Iti faci pedichiura cand ai o basica la picior
Poti risca sa te infectezi cu bacterii sau hepatita, deoarece nu toate saloanele dezinfecteaza cum ar trebui foarfecele si celelalte ustensile. Ai grija sa respecti urmatoarele etape de sterilizare: instrumentele trebuie sa fie lasate in dezinfectant sau intr-o autoclava (o cutie mica alba, cu lumina mov sau ultravioleta) pentru cel putin 30 de minute. Ustensilele de pedichiura trebuie curatate cu dezinfectant intre utilizari. Ia-ti cu tine propria trusa pentru a fi mai sigura.
6. Porti lentilele de contact prea mult timp.
Purtand lentilele de contact pentru o perioada mai lunga, in special cand stai cu ochii inchisi, incurajezi productia de bacterii, care poate duce la infectie. Lentila de contact poate sa-ti zgarie corneea sau produce ulceratie care poate duce la orbire. Nu uitati sa urmati cu exactitate instructiunile doctorului.
7. Suferi de crampe menstruale si nu-i spui doctorului tau.
Crampele menstruale severe pot fi semnalul unei boli serioase cum ar fi: endometrita sau fibromul. Netratate, aceste boli iti pot afecta fertilitatea. Daca nu scapi de crampe dupa tratament si durerile au devenit din ce in ce mai aprige in ultimele luni, vorbeste cu ginecologul tau cat mai repede posibil.
8. Te apuci de un sport extenuant sau exercitii de rutina dupa ce ai stat mai multe luni pe canapea.
Rezultatul posibil: dureri stresante. Luati-o incet. Daca de obicei alergi cinci kilometri incearca sa alergi doar 2-3 pentru prima oara dupa mult timp de pauza. Daca n-ai mai facut aerobic de cateva luni de zile cand te reinscrii la aceste ore incearca mai intai la incepatori.
9. Ai inceput sa iei Aspirina zilnic pentru a evita cancerul sau bolile de inima.
Studiile au relevat ca Aspirina are efecte de protectie, dar luand-o zilnic poti mari riscul de sangerare in creier sau in stomac. Cantareste bine riscurile si beneficiile cu doctorul tau inainte sa incepi un regim cu aspirina.
10. Nu planuiesti sa vorbesti cu doctorul tau despre o eventuala sarcina
Este crucial sa iei masuri de protectie cu mult inaintea conceperii unui copil. De exemplu, studiile arata ca defectele tubului neural la nastere pot fi prevenite daca iei acid folic zilnic in perioada conceperii. Incepand suplimentul cu acid folic dupa ce ramai insarcinata este prea tarziu deoarece tubul neural deja s-a format. De asemenea este important sa faci mai multe vaccinuri si sa treci prin mai multe teste pentru a fi sigur ca nu apar complicatii din cauza unor boli cu transmitere sexuala care nu au fost detectate si tratate. Cel mai potrivit moment de a vorbi cu doctorul tau este cu 6 pana la 12 luni inainte de sarcina.
11. Reincalzesti mancarea in vase speciale ale cuptoarelor cu microunde sau ambalaje din plastic
Vasele si ambalajele din plastic expuse la temperaturi mari produc chimicale care sunt toxice pentru celulele corpului nostru si le pot face sa devina canceroase. Incalziti mancarea numai in vase de sticla si acoperiti-le cu hartie in loc de ambalaje din plastic.
12. Esti dependent de paharul cu suc de portocale matinal pentru doza zilnica de vitamina C
Daca bei o intreaga cisterna pe parcursul unei saptamani, abia atunci primesti cantitatea de vitamina C necesara. Dupa 7 zile de la deschiderea unei cutii cu suc continutul de vitamine incepe sa scada; intr-o luna se duce de tot. Solutia? Cumparati cutii de suc mai mici pentru a nu sta mai mult deschise.
13. Primul lucru de dimineata, iti iei medicamentul contra alergiei
Poate fi deja prea tarziu pentru a evita cele mai groaznice simptome. Factorii alergenici din aer sunt la puterea maxima intre orele 4 si 10 dimineata. Ia-ti medicamentul inainte de culcare si vei avea un nivel indestulator de medicatie in sange de dimineata.
14. Lasi tamponul intravaginal mai mult de 8 ore
Tampoanele intravaginale lasate inauntru pentru mai mult timp ofera un loc de inmultire pentru bacterii. Sindromul socului toxic nu este singurul pericol. Poti risca o infectie la ovare sau o inflamatie pelviana. Daca tamponul a ramas inauntru mai mult de peste 8 ore, nu baga la loc altul imediat dupa ce l-ai scos. Daca ai febra, frisoane sau orice alt mod de descarcare dupa ce l-ai scos, vorbeste cu doctorul tau imediat.
15. Cand calatoresti iti pui toate medicamentele intr-o cutiuta.
Este cea mai usoara modalitate de a lua pastila gresita si/sau doza gresita, amandoua pot duce la urmari neplacute sau chiar mortale. Pastrati medicamentele in ambalajul original ca sa aveti la indemana dozajul necesar si instructiunile in caz de urgenta.