Evita fracturile si osteoporoza consumand calciu

Evita-fracturile-si-osteoporoza-consumand-calciuCalciul face parte dintre elementele minerale care se gasesc in cantitate mare in organismul nostru. Evident, cel mai mare volum se gaseste in tesuturile dure, adica in oase si dinti. Peste un kilogram de saruri de calciu asigura rezistenta scheletului si ele incep sa se depuna in matricea organica a osului inca din viata intrauterina.

 

 

Aportul constant si suficient de calciu pe parcursul intregii vieti reprezinta una din conditiile necesare (nu insa si suficiente) pentru a fi feriti de fracturi si osteoporoza. Cantitati cu mult mai mici de calciu se gasesc in sange si tesuturile moi, insa si aici rolurile sale sunt la fel de importante:

  • stimuleaza unele enzime (tripsina, lipaza pancreatica);
  • ajuta la absorbtia vitaminei B12;
  • intervine in schimburile dintre celule;
  • este un factor al coagularii;
  • intervine in secretia unor hormoni (insulina);
  • participa in mod esential in contractia musculara, inclusiv a muschilor inimii etc.

 

 

Femeile, principalele victime ale lipsei de calciu

Metabolismul feminin este in mod special solicitat in ceea ce priveste calciul in perioadele de maternitate. Femeia are in grija propriile tesuturi osoase, dar si ale fatului. Mai mult, dupa nastere reprezinta principala sursa de calciu pentru sugar, in perioada de alaptare. Un aport insuficient de calciu duce la demineralizarea propriului schelet, cu urmari serioase: osul isi scade densitatea, se fractureaza usor la traumatisme minime sau chiar fara traumatisme, rezistenta la solicitari fizice simple (cum este de exemplu ortostatismul) se diminueaza, calitatea intregii vieti scade. In plus, dupa menopauza femeile sunt principalele victime are osteoporozei, despre care se vorbeste poate mai putin, dar care reprezinta o afectiune ce poate ucide tot atat de usor ca o boala de inima.

 

Calciul, important in perioada de maternitate

Calciul poate fi intalnit in produsele lactate si in alimentele de origine vegetala (mai ales in legumele frunze). Pentru completarea aportului sunt utile suplimentele de calciu, eventual insotite de vitamina D (vitamina-hormon care dirijeaza metabolismul calciului). Astfel de suplimente sunt necesare mai ales in perioada de maternitate, cand necesarul este foarte mare, dar si la persoane care nu tolereaza sau nu agreeaza produsele lactate. Indiferent de circumstante, ori de cate ori apreciem ca nu aducem suficient calciu organismului din alimente, putem apela la suplimente, astfel incat sa ne asiguram rezistenta osoasa intacta si buna functionare a unui mare numar de aparate si sisteme.

 

La ce poate duce scaderea carenta de calciu?

Scaderea calcemiei ar fi extrem de periculoasa pentru supravietuirea noastra, de aceea in conditii de aport scazut, apelam la uriasele depozite de calciu pe care le avem in oase. Organismul pune in miscare hormoni si vitamine si restabileste rapid nivelul de calciu din sange. Desigur, daca in timp nu corectam aportul scazut, cel mai probabil lucru care se va intampla va fi acela ca vom ajunge sa ne demineralizam oasele si sa le scadem rezistenta, ceea ce poate avea consecinte nefaste pe termen lung.

 

Text:  Dr. Corina-Aurelia Zugravu

Specialist igiena alimentatiei si nutritiei