Esti nervoasa? Mananca aceste alimente!

1Starile de nervi si de anxietate ne indeamna sa mancam si, din pacate, nu alimente tocmai sanatoase. Pentru ca alimentatia este unul dintre cei mai importanti factori care ne determina stilul de viata, sanatatea si frumusetea, atunci cand depresia sau starile de nervozitate pun stapanire pe noi, ar trebui sa consumam alimente care sa ne calmeze. Iata, in continuare, meniul recomandat in acest sens!



Alimente bogate in magneziu

Lipsa magneziului provoaca hiperexcitabilitate nervoasa si musculara, crampe, oboseala, insomnie si sensibilitate exagerata la stres. O modalitate usoara de a te destresa este sa introduci in meniul zilnic alimente bogate in magneziu. Aceasta categorie pune la dispozitie o varietate de produse, astfel ca pot fi usor combinate si adaugate in farfurie. Legumele cu frunze verzi ocupa loc fruntas si amintim spanacul, rucola si varza. De asemenea, leguminoasele, ca fasolea, mazarea si lintea, alaturi de nuci, migdale si fistic, sunt extrem de importante in dieta persoanelor nervoase si anxioase. Meniul poate fi completat de seminte de in, dovleac si susan, alaturi de cereale integrale (orez brun, grau, quinoa).

Alimente bogate in zinc

Zincul are actiune imunostimulatoare si este folosit cu succes in tratarea depresiilor sezoniere. Consuma peste, in special sardele, stridii, fasole, caju, nuci, alune, dar si ficat, carne de vita si galbenus de ou. De asemenea, zincul poate fi asimilat si din suplimentele alimentare, alaturi de magneziu si calciu.

Alimente bogate in Omega-3

Mai multe studii au demonstrat ca acizii grasi Omega-3 sunt responsabili de diminuarea hormonilor de stres si de calmarea sistemului nervos, avand un impact pozitiv si asupra sistemului cardiovascular. Cea mai buna sursa de Omega-3 este, cu siguranta, pestele. In aceasta categorie intra somonul, pastravul, macroul, ansoa, sardinele, calcanul, dar si tonul. Vegetarienii isi pot lua doza necesara de Omega-3 din semintele de chia si din broccoli.

Probiotice

Avand in vedere ca intestinul este singurul organ care are propriul sistem nervos, numit de cercetatori „al doilea creier”, o digestie buna si sanatoasa se reflecta asupra starii de bine generale. Bacteriile bune din stomac, probioticele, comunica, practic, cu creierul si au rol fundamental in mentinerea sanatatii sale. Trebuie sa luam in calcul ca primul factor declansator al gastritei, dupa alimentatie, este nivelul crescut de stres. Aceste motive ar fi mai mult decat suficiente pentru a introduce in meniul zilnic probioticele. Acestea se gasesc in alimentele fermentate ca iaurtul, chefirul si muraturile.

Alimente bogate in acid folic

Deficienta de acid folic, cunoscut si ca vitamina B9, se manifesta prin stari de irascibilitate crescute, depresie sau oboseala mentala, asociata cu uitare si confuzie. Medicii recomanda persoanelor care trec prin perioade stresante si prezinta stari dese de nervozitate suplimente pe baza de acid folic. Acesta se gaseste in mod natural in sparanghel, broccoli, fasole, conopida, porumb, sfecla, telina, morcovi, dovleac, dar si in citrice.

Text: Madalina Manole