Exfolierea este clar un obicei la moda. Aproape fiecare ritual de infrumusetare include si exfolierea pielii, fie ca vorbim de una chimica sau de una realizata prin mijoace naturale. Faptul ca pielea beneficiaza de pe urma exfolierii se poate vedea de cele mai multe ori cu ochiul liber, imediat dupa efectuarea procedurii, dar are oare acest obicei si parti negative?
PRO exfoliere
Prin exfoliere inlaturam celulele epiteliale moarte si astfel pielea este revigorata si capata un aspect fresh. Exfolierea are practic un efect de intinerire a pielii, o ajuta sa se regenereze si sa devina mai fina si mai luminoasa. Pe langa asta, eliminand celulele moarte, deblocam porii si astfel prevenim aparitia acneei. Porii incarcati se transforma in puncte negre sau cosuri, dar par si mai mari si astfel confer pielii un aspect inestetic. Odata curatati insa, porii se inchid si devin mai putin vizibili. Vorbeam mai sus si de efectul de intinerire pe care il are exfolierea asupra pielii. Cum se intampla acest lucru? Prin inlaturarea celulelor moarte, pielea este stimulata sa se regenereze si astfel celule noi, tinere, iau locul celor imbatranite, iar ridurile si liniile fine se diminueaza. In plus, pentru pielea uscata, terna, lipsita de stralucire, exfolierea este o solutie de a o readuce la viata si a o face sa radieze. Exfolierea este benefica si pentru ca previne aparitia petelor pigmentare pe piele sau a decolorarii epidermei. Pentru a obtine un bronz uniform, este important sa ne exfoliem pielea inainte de expunerea la soare. Adeptii exfolierii pielii spun ca aceasta procedura este de folos si cand vine vorba de potentarea efectelor produselor de infrumusetare. Cremele, lotiunile si serurile patrund mai adanc in piele dupa exfoliere si isi pot face treaba mai bine.
CONTRA exfoliere
E clar, cel putin pe termen scurt, exfolierea are o multime de efecte pozitive, vizibile cu ochiul liber. Dar oare aceasta inlaturare fortata a celulelor moarte si aceasta accelerare a procesului de regenerare a pielii, nu au si efecte negative? Dupa exfoliere, este posibil sa nu ne alegem neaparat cu o piele mai catifelata si mai luminoasa, ci cu una iritata. Mai ales daca vorbim despre o exfoliere chimica, cu substante ce au in compozitie alfa-hidroxi acizi. De asemenea, acestea pot provoca mancarime, inrosire a pielii si uscaciune. De asemenea, exfolierea chimica, dar si exfolierea cu produse naturale facuta prea des, pot provoca nu doar iritatii, ci si leziuni ale pielii. Dintre cele doua insa, este clar ca exfolierea chimica este ceva mai periculoasa. Aceasta lezeaza la nivel superficial pielea prin indepartarea mai mutor straturi de celule, provocand inflamatii minore pentru a stimula secretia de colagen. Sunt insa voci din lumea medical care sustin ca in ciuda efectelor incantatoare pe care exfolierea le are pe termen scurt, aceasta poate devein daunatoare pe termen lung. Exfolierea excesiva duce la accentuarea semnelor imbatranirii pe termen lung, deoarece colagenul produs este folosit pentru a vindeca inflamatia determinate de exfolierea excesiva, in loc sa fie utilizat pentru repararea daunelor existente provocate de readicalii liberi, de stres, poluare si toxine.
Concluzia pe care o putem trage este ca pentru a ne bucura de beneficiile imediate ale exfolierii fara sa ne afectam pielea pe termen lung, este bine sa apelam cu masura la aceasta procedura si sa optam mai degraba pentru scruburi natural, in favoarea peeling-ului chimic.
Beauty advsierii Catena recomanda produsele Dermaglin. Daca iti doresti sa-i oferi pielii o buna exfoliere si o ingrijire pe masura, atunci cu siguranta vei fi incantata de masca peeling revitalizanta de la Dermaglin! Mai multe detalii despre produs gasiti aici.
Text: Bianca Badescu