Vara este aproape, la fel si concediul. Fie ca plecam in croaziera pe Mediterana sau dam o fuga pana la Vama Veche, nu are importanta. Ca femei trebuie sa aratam intotdeauna bine. Pielea noastra spune multe despre noi. Dar… cum scapam de parul nedorit?!
De-a lungul timpului, s-au gasit diferite metode: lama de ras, epilarea cu ceara, crema depilatoare, aparatul electric si, mai nou, epilarea definitiva cu laserul sau prin lumina intens pulsata. Impreuna vom descoperi avantajele si dezavantajele fiecareia si, la final, vei stii cu siguranta pe care s-o alegi.LAMA DE RAS
O metoda la indemana oricarei femei este folosirea lamei de ras. Presupune costuri minime si timp putin. Are insa numeroase dezavantaje: iritare, zgarieturi, ingrosarea firului de par si cresterea acestuia sub piele. In plus, la 2 – 3 zile, “operatia” de epilare trebuie repetata.
MOD DE FOLOSIRE: Lama trebuie manuita cu miscari usoare, in sensul cresterii firelor de par, altfel risti sa te ranesti.
RECOMANDARE: Daca optezi totusi pentru aceasta varianta, foloseste in prealabil un gel sau o spuma de ras si o lama prevazuta cu banda protectoare de aloe vera.
CREMA DEPILATOARE
Crema depilatoare actioneaza asupra firului de par asemenea lamei de ras, in sensul ca firul este indepartat fara radacina. De aceea, procedeul nu asigura o piele fina mai mult de o saptamana.
MOD DE FOLOSIRE: Se intande pe pielea curata cu ajutorul unei spatule. Se lasa sa actioneze intre 5 si 15 minute, in functie de zona pe care este aplicata. Se indeparteaza delicat cu un burete imbibat in apa calduta.
RECOMANDARE: Este foarte important ca inainte de folosire sa fie testata pe o portiune mica. Daca vei observa inrosirea sau decolorarea epidermei, insotita de mancarime, inseamna ca esti alergica la compusii chimici din compozitia cremei. In cazul acesta, va trebui sa renunti la idee. Nu se aplica pe o piele care prezinta iritatii sau pe plagi deschise. Se evita folosirea cremelor sau a deodorantelor imediat dupa epilare.
Metoda este recomandata persoanelor sensibile la durere.
APARATUL ELECTRIC
Din ce in ce mai multe femei opteaza pentru aparatul electric. Epilarea se poate efectua acasa, fara prea multe batai de cap. In comparatie cu epilarea cu lama sau cea cu crema, epilatorul electric asigura o piele neteda un timp mai indelungat.
MOD DE FOLOSIRE: Aparatul este prevazut cu lamele metalice, care actioneaza asemenea unor pensete. Cu ajutorul acestora, firul este smuls cu tot cu radacina. Exista si posibilitatea ca unele fire sa nu fie smulse, ci doar rupte. La inceput, operatiunea iti va parea dureroasa, insa dupa doua-trei epilari te vei obisnui cu “piscaturile”.
Epilatorul este usor de intretinut. Dupa folosire se curata cu ajutorul unei periute speciale. Cu siguranta, va fi indispensabil in concediile lungi petrecute la mare.
RECOMANDARE: Ar fi bine sa nu il imprumuti, deoarece exista riscul transmiterii unor boli.
EPILAREA CU CEARA
Cea ma veche si mai eficienta metoda pentru indepartarea parului nedorit ramane epilarea cu ceara calda.
MOD DE FOLOSIRE: Aceasta se aplica pe piele, la o temperatura de aproximativ 40 de grade, sub forma unor fasii inguste. Porii se dilata si, astfel, firul de par este smuls din radacina. Fasia de ceara se trage cu indemanare in sensul cresterii firului, miscarea fiind brusca, dar sigura. Pielea va deveni fina si operatia de epilare va fi necesara abia dupa 3-4 saptamani. Treptat, firul de par se va subtia si metoda epilarii cu ceara iti va parea de departe cea mai eficienta.
RECOMANDARE: Dupa epilare, pielea se tamponeaza cu alcool medicinal si se aplica o pudra calmanta sau o crema hidratanta speciala. Epilarea cu ceara calda este interzisa persoanelor care sufera de varice. Acestora li se recomanda folosirea benzilor depilatoare (ceara rece).
EPILAREA CU LASERUL
Vizeaza persoanele cu o pilozitate excesiva datorata dereglarilor hormonale sau pe cele care s-au plictisit sa se tot epileze. Desi se spune ca stopeaza definitiv cresterea parului, exista posibilitatea ca dupa cativa ani, firele sa reapara. Metoda este foarte costisitoare.
MODUL DE ACTIUNE: Energia luminoasa degajata de laser este absorbita de melanina (pigmentul din firele de par) si radacina este distrusa. Sunt necesare mai multe sedinte pentru un rezultat optim.
RECOMANDARE: Persoanele blonde sunt dezavantajate datorita faptului ca energia laserului actioneaza selectiv asupra pigmentului. Cu cat firul de par este mai deschis la culoare, cu atat efectul este mai slab. Si o piele bronzata va fi defavorizata, existand riscul arsurilor. Cele mai norocoase sunt persoanele cu pielea alba si firul de par inchis la culoare. Dupa interventie, este recomandat sa se evite expunerea la soare sau sedintele la solar. Pentru aceasta e bine sa apelezi la un specialist si sa nu te lasi pe mainile oricui.
EPILAREA DEFINITIVA PRIN LUMINA INTENSA PULSATA
Este ultima gaselnita in materie de epilat. Printr-o tehnologie de ultima ora, parul nedorit va disparea ca prin farmec. Riscul ca acesta sa reapara este aproape nul.
MODUL DE FUNCTIONARE: Se bazeaza pe principii asemanatoare tehnologiei laserului.
RECOMANDARE: Daca te-ai decis asupra acestei metode, e bine sa faci un consult dermatologic amanuntit. Expunerea excesiva la soare sau un tratament medicamentos pot provoca, de asemenea, anumite reactii. Costul acestui procedeu este direct proportional cu eficienta lui.
Exista deci metode de toate felurile, pentru toate gusturile si destinate tuturor buzunarelor. Ramane ca tu sa alegi ce ti se potriveste…