Care este cea mai buna metoda de epilare? Bineinteles, cea care ti se pare cea mai confortabila. Din multitudinea de oferte, profesionale sau nu, iata cateva care ti s-ar putea potrivi.
In antichitate, parul de pe corpul femeilor era indepartat prin frecare cu paste speciale, abrazive sau cu ajutorul pietrelor ponce. Dureros, ce-i drept, dar eficient.
In epoca moderna au crescut mai mult pretentiile, iar dupa anii ’60 s-a facut trecerea abrupta de la epilarea optionala a picioarelor la necesitatea epilarii axilelor si a parului de pe fata.Anii ’80 incep timid cu ideea (considerata „nerusinata”, la vremea aceea) de a epila zona inghinala, pentru ca dupa 2000, sa devina inacceptabil sa iesi pe strada cu „par la vedere”.
Avem de unde alege…
Epilarea chimica (care se bazeaza pe creme, spume si alte produse cosmetice) este mai simpla si are avantajul ca nu doare. Insa, rezultatul se mentine maximum o saptamana, cremele actionand doar asupra partii aflata la suprafata pielii, prin dizolvarea tijelor firelor de par datorita compusilor sulfurosi continuti. Ce-i drept, crema, spuma sau orice alt produs cu actiune depilatoare trebuie aplicat pe o piele curata, fara leziuni si iritatii. Aceste produse cu intrebuintare cosmetica trebuie aplicate conform datelor existente pe ambalaj, de exemplu produsele special destinate pielii sensibile, sau zonelor sensibile trebuie folosite de catre femeile care se stiu cu ten sensibil, care se irita repede. Totodata, orice produs cosmetic trebuie verificat pentru a nu fi expirat si pentru a fi utilizat asa cum trebuie. Aici, de exemplu, putem gresi daca tinem crema mai mult sau mai putin pe piele. Daca tinem mai mult, exista riscul sa iritam pielea, daca tinem prea putin, nu vom elimina surplusul de par.
Epilarea mecanica este epilarea care se ocupa cu raderea sau smulgerea firelor de par. Asadar, in aceasta categorie intra aparatele electrice, lama de ras, ceara si derivatele ei.
Pentru rezultate de durata, cea mai recomandata este insa epilarea cu ceara. Ceara trebuie incalzita la o temperatura suportabila, aplicata pe pielea curata, in sensul cresterii firelor de par, indepartata prin smulgere si pielea curatata apoi cu un ulei special (sau de masline). Cutii de ceara se gasesc peste tot, desi, mai nou, sunt mai frecvent utilizate benzile cu ceara, care se incalzesc intre palme si se lipesc pe piele, urmand sa fie trase in sensul invers al cresterii firului de par. O metoda relativ noua este epilarea cu zahar, produsele de epilat pe baza de zahar gasindu-se, in general, in saloanele profesionale sau in magazine cu produse profesionale. Felul de utilizare este acelasi ca si la ceara traditionala, pasta de zahar se aplica relativ calduta pe piele si, cu ajutorul unor benzi de panza, se trage tot in sensul invers de crestere a parului.
Metodele de epilare IPL (care folosesc lumina intens pulsata) sunt eficiente in cazul persoanelor care au probleme hormonale, crescandu-le par in zone vizibile sau in cantitati mari. Insa, firele de par nu au acelasi ritm de crestere si nu devin toate vizibile in acelasi timp, prin urmare, este nevoie de mai multe sedinte pentru a fi indepartate.
Epilarea definitiva prin electroliza este considerata de specialisti singura metoda care te scapa definitiv de parul nedorit, in adevaratul sens al cuvantului. Procedura este mult mai dureroasa, comparativ cu celelalte metode de epilare si consta in introducerea unui ac foarte fin, prin care trece curent electric de slaba intensitate, la radacina firului de par, care este astfel distrusa. Ca reactii adverse mentionam umflarea si inrosirea pielii.
Asadar, din multitudinea de oferte, cateva metode le putem utiliza acasa, altele le putem face doar la salon si doar de cateva putem beneficia in cabinete medicale dermato-cosmetice. Tu pe care o alegi?
Text: Roxana Baracu