Dr. Edward Howell, medic si pionier in cercetarea enzimelor, numea enzimele „scanteia vietii” si afirma ca „sunt esentiale in digestia alimentelor, in stimularea creierului, in conservarea energiei celulare si in refacerea tesuturilor si organelor”.
Enzimele digestive si rolul acestora
Specialistii afirma ca enzimele au rolul de a cataliza toate reactiile biochimice din organism, controleaza si sustin astfel procesele vitale. „Enzimele sunt lucratorii din celulele noastre, partea vie a acestora, fara de care nu poate exista viata. In natura lor chimica sunt proteine functionale. Exista doua categorii de enzime: enzime alimentare (care provin din fructe si din legume crude) si enzime digestive (secretate de tractul digestiv, incepand din cavitatea bucala pana in intestine, pancreas si ficat, indispensabile pentru digestie)”, afirma prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
Enzimele digestive si mestecarea lenta a alimentelor
Enzimele digestive sunt secretate de-a lungul tractului intestinal si descompun alimentele, facand posibila absorbtia nutrientilor in sange. Exista trei grupe principale de enzime digestive: amilaza, proteaza si lipaza. Amilaza se gaseste in saliva si este resposabila pentru descompunerea carbohidratilor. Aceasta actioneaza imediat ce incepeti sa mestecati, de aceea nutritionistii recomanda o mestecare lenta a alimentelor. Din categoria amilazei fac parte si lactaza, maltaza si sucraza, care corespund descompunerii zaharului din lapte, din malt si din trestie de zahar. Proteaza se gaseste in sucurile stomacale si ajuta la digerarea proteinelor, iar lipaza este responsabila pentru descompunerea grasimilor, fiind prezenta in sucurile intestinale.
Enzimele digestive: beneficii
Suplimentarea cu enzime aduce beneficii multiple si importante: stimuleaza sistemul imunitar, reface tesuturile lezate, impiedica multiplicarea celulelor cancerigene, imbunatateste digestia si previne imbatranirea celulara. „Nu trebuie sa uitam ca vitaminele si mineralele activeaza enzimele si le potenteaza activitatea benefica. Este indicat sa mancati cat mai multe fructe si legume proaspete de sezon si sa evitati pe cat posibil prepararea lor termica. Mai mult, din alimentatie nu trebuie sa lipseasca proteinele de buna calitate si cerealele integrale. Lipsa enzimelor este un factor important ce contribuie la majoritatea problemelor de sanatate, de la racelile comune pana la probleme mult mai grave, cum ar fi cancerul intestinal sau de colon”, atrage atentia doctor Livia Nena, biolog nutritionist.
Schema digestiei
In gura se gasesc o parte dintre enzimele necesare primei etape a digestiei carbohidratilor, amilazele. In stomac, proteinele sunt maruntite cu ajutorul proteazei, iar in intestinul subtire se finalizeaza digestia carbohidratilor si proteinelor, transformate in aminoacizi. Lipidele ajung acizi grasi si glicerol. Intervine apoi bila, care neutralizeaza acizii stomacali. Nutrientii digerati din alimente se distribuie in sange si reziduurile trec in intestinul gros, de unde sunt eliminate definitiv.
Text: Alina Lupa