De-a lungul primaverii, cine nu s-a simtit macar o data slabit, anxios sau mai nervos ca de obicei? Aceste stari sunt recunoscute de medicina sub denumirea de „astenie de primavara”. Nu toate au aspect de boala, insa ne aduc un anumit disconfort fizic si psihic. Aceasta slabire a organismului este rezultatul carentei de vitamine si minerale generata de consumarea alimentelor preparate termic, cat si a celor crude care, in urma pastrarii indelungate, si-au pierdut o parte din principiile active.
In fiecare primavara, natura ne inspira sa actionam in scopul imbunatatirii sau chiar a refacerii sanatatii noastre. Este important sa consumam plante cat se poate de proaspete, culese in aceeasi zi. Toate fructele si legumele contribuie la curatarea organismului de toxine, in paralel cu asigurarea aportului de vitamine si minerale necesare. In continuare insa, am ales sa va prezentam cateva sucuri rezultate din plante romanesti de sezon, ieftine si la indemana oricui.
Sucurile prezentate mai jos au in comun doua actiuni concomitente: una de curatare, detoxifiere a anumitor organe si a sangelui, si cealalta, de completare si asigurare a necesarului de minerale si alti nutrienti. Sucurile din plante verzi se pot consuma ca atare sau in combinatii cu alte legume sau fructe, cu conditia ca plantele verzi sa fie in proportie de peste 60%. Putem folosi urmatoarele plante verzi: leurda, urzici, loboda, papadie, spanac, patrunjel, marar, sparanghel, iarba de grau, iarba de orz etc.
Sucul de leurda
Planta cu gust de usturoi, contine vitaminele A si C, carotenoizi si minerale: calciu, fier, fosfor, cupru, uleiuri eterice si sulfura de alil (specifica si usturoiului). Sucul de leurda este detoxifiant pentru ficat, intestine, rinichi si vezica urinara si cea biliara, dar este si fluidifiant pentru sange, prevenind aparitia trombilor. Ajuta la cresterea imunitatii si la ameliorarea starilor depresive si a reumatismului. Sucul se obtine prin macerarea la rece a frunzelor de leurda intr-un pahar de apa, care apoi se strecoara. Se consuma 1-2 pahare pe zi, in cura de 20 de zile. Se poate obtine si prin mixarea plantei in blender impreuna cu un pahar de apa.
Sucul de urzici proaspete
Obtinut prin stoarcerea plantelor, consumat in cantitati de 2-3 lingurite pe zi, contine vitaminele A, B2, C, K, clorofila si minerale: calciu, magneziu, fier si siliciu, precum si acizii pantoteic si folic. Se recomanda pentru curatarea sangelui de toxine si acid uric, dar si pentru remineralizarea organismului.
Sucul de loboda rosie
Obtinut dintr-o legatura de loboda la care se adauga o ceasca de apa, mixat in blender sau stors, contine, pe langa vitaminele C si K, minerale precum calciu si magneziu si o serie de antioxidanti prezenti in pigmentul rosu. Ajuta la regenerarea celulara, la ameliorarea anemiei si acneei, previne astenia de primavara, tusea, astmul si alergiile.
Sucul de papadie
Contine vitaminele A, B, C, D si minerale precum calciu si potasiu. Este recomandat in special pentru curatarea si protectia ficatului de toxine, intarirea sistemului osos si tonifierea sistemului nervos. Sucul de papadie se prepara din frunzele plantei inainte de inflorire din care se beau cate 100 ml pe zi, dar poate fi consumat si in amestec cu alte sucuri. Este un tonic general si combate astenia de primavara.
Sucul de spanac
Este bogat in vitaminele A, E, B1, C si minerale − fier, magneziu, calciu, potasiu, acid folic, flavonoizi, antioxidanti si carotenoizi. Sucul de spanac se poate obtine prin macerare (200-300 g spanac crud macerat timp de 4-6 ore in 200 ml de apa) sau cu ajutorul blenderului (200-300 g spanac plus 200 ml apa se mixeaza, se lasa la macerat cca. 3 ore, dupa care se strecoara). Sucul de spanac se poate combina cu suc de urzici in proportii egale si este recomandat in anemie si demineralizare. Se bea pe stomacul gol, inaintea meselor principale.
Sucul de macris
Consumat1-2 linguri/zi, sucul de macris este un remediu pentru revigorarea organismului slabit in perioada iernii si actioneaza prin neutralizarea toxinelor generate de prezenta anumitor metale grele in organism (mercur, plumb) si prin stimularea digestei si cresterea apetitului. Se recomanda sa nu se depaseasca cantitatea de 50 g de planta pentru un adult, cantitatile mai mari putand deveni toxice.
Precizam ca sucurile trebuie consumate cu moderatie de catre persoanele care sufera de tulburari gastrice si ulcer.
Farmacistii Catena recomanda produsele Alevia. Daca iti doresti o imunitate puternica, atunci cu siguranta vei fi incantata de sucul Noni Tahitian! Mai multe detalii despre produs gasiti aici.
Text: Bianca Badescu