Eliminarea semnelor prin chirurgie

Semnele inestetice care raman dupa diverse interventii chirurgicale pot fi eliminate. Cu ajutorul unor tehnici ultramoderne de chirurgie plastica si estetica, urmele operatiilor pot fi indepartate astfel incat zona tegumentara care a suferit interventia sa para intacta. In cele ce urmeaza, vei afla care este problematica cicatricelor, unde te poti adresa pentru rezolvarea lor si, mai ales, cum le poti atenua fara sa-ti pui sanatatea in pericol.

Pielea se intinde pe cea mai mare suprafata a corpului si are rol de protectie. Ea iti apara interiorul organismului de durerile produse de taieturi, lovituri, rani, radiatii, bacterii, frig puternic, lumina solara. Daca esti o persoana adulta, pielea intinsa acopera aproximativ doi metri patrati si are o greutate de aproape trei kilograme (cam a douazecea parte din greutatea corpului tau). Daca ai avut un accident oricat de mic si te-ai julit, epiderma se vindeca. Deseori insa, ranile lasa urme pe cat de inestetice, pe atat de neconfortabile. “Cicatricele” cum sunt cunoscute in popor sunt mai frecvente la anumite persoane. S-a constatat ca anumite persoane mostenesc din familie riscul de a dezvolta o forma de cicatrice sau au un tip de piele predispus la asemenea suferinte. Asadar, daca esti posesoarea unui tegument masliniu sau mai negricios, este bine sa stii ca esti mult mai expusa la cicatrice dupa vindecarea unei rani decat o persoana cu pielea alba. Cum se explica acest lucru? Pielea de culoare inchisa dezvolta cicatrice care isi maresc volumul, tegumentul producand foarte mult tesut cicatriceal. Cand tegumentul este rupt sau taiat, organismul inlocuieste tesutul vatamat cu unul sanatos, producand tesutul de cicatrizare. Acesta este mai palid decat tegumentul care il inconjoara, mai dur si mai rigid in comparatie cu tesutul normal, depaseste limitele obisnuite,  iesind mai mult in relief. Fata de pielea sanatoasa, tesutul cicatriceal este mult mai sensibil la atingeri si la durere. Exista totusi mai multe tipuri de cicatrice care strica aspectul fizic, cu predispozitie genetica la anumiti oameni:

  • cheloide – este posibil sa-ti apara la orice virsta, dar mai ales daca esti o persoana tanara cu pielea de culoare mai inchisa. Aceste cicatrice pot sa nu te deranjeze mult timp de la producerea ranii, dar se pot inrautati in perioada sarcinii daca esti gravida. Cum le recunosti? Ele sunt mai rosii (sau chiar mai inchise la culoare) decat culoarea initiala a pielii si se prezinta sub forma unor aglomerari groase, rotunjite si neregulate de tesut cicatriceal cu extindere dincolo de rana.
  • atrofice – te pot afecta daca te confrunti cu o acnee sau varicela si le intrerupi procesul natural de vindecare. Le observi in scurt timp de la aparitie, deoarece debuteaza ca niste depresiuni rotunde si mici, cu intindere pe suprafata tegumentului din jur.
  • hipertrofice – se cuibaresc in tegumentul tau daca ai suferit arsuri sau ai pielea pigmentata. La inceput s-ar putea sa respiri usurata crezand ca nu ramai cu semne dupa un accident in bucatarie de exemplu, dar poate fi doar o simpla amagire. Ele pot sa apara la cateva saptamani de la preoducerea ranii. Poti sa ameliorezi imediat simptomele cicatricelor hipertrofice, insa procesul de vindecare poate dura un an sau chiar mai mult. Cum iti dai seama ca in timp poti avea o asemenea problema de sanatate? Din punct de vedere clinic, hipertoficele se manifesta prin durere asociata cu senzatia de mancarime si sunt rosii, groase si reliefate.


Marirea sanilor lasa urme nedorite pe trupul tau

Lipoaspiratia (indepartarea depozitelor de grasime folosind tuburi de aspiratie care sunt introduse in tesutul adipos prin mici incizii), operatia de cezariana sau alte interventii chirurgicale, acneea, varicela, traumatisme precum taieturile, ranile, muscaturile, loviturile, arsurile sunt doar cateva moduri prin care poti sa ramai cu cicatrice pe corp. De asemenea, marirea sau micsorarea sanilor lasa urme nedorite pe trupul tau. “Daca incizia este executata la nivelul areolei mamare, cicatricea se va vindeca foarte bine si va fi aproape invizibila. Daca incizia se afla la nivelul santului submamar, atunci linia cicatricei va fi ascunsa in pliul submamar”, spune dr. Sergiu Fluieraru, medic specialist chirurgie plastica in cadrul Centrului Medical Proestetica. Cu cat ai o varsta mai inaintata, cu atat cicatricele iti vor face mai multe probleme, fiind nevoita sa suporti simptomele mai mult timp pentru ca se vindeca mai greu. Este cunoscut faptul ca la adulti si la varstnici procesul de vindecare este mai lent, iar perioada de recuperare mai lunga.

Cicatricele se trateaza – tu stii cum?

Evolutia maturizarii cicatricelor trebuie urmarita strict de medicul specialist. El este cel mai in masura sa stabileasca tipul de cicatrice si sa-ti recomande tratamentul competent. Tratarea lor se realizeaza de obicei fara complicatii. “In momentul de fata exista numeroase abordari in tratamentul cicatricei. Alegerea unei metode depinde de tipul si vechimea cicatricei. Ea poate fi indepartata chirurgical prin excizia propriu-zisa (indicata in general pentru cicatrici hipertrofice) sau poate fi atenuata prin crioterapie sau laserterapie”, mai spune dr. Sergiu Fluieraru, medic specialist chirurgie plastica. Gratie tehnologiei moderne, semnele inestetice de pe suprafata pielii beneficiaza de tratament pana la vindecarea partiala sau chiar completa. Ce faci daca s-a intamplat nenorocirea? In primul rand, trebuie sa retii faptul ca cicatricele se trateaza. Timpul de recuperare a segmentului bolnav include mai multe etape:

  • spalare cu apa si sapun;
  • masaj; miscari lente ale segmentului si program de fizioterapie recuperatorie (daca este cazul) efectuate la indicatia medicului;
  • evitarea expunerii directe a suprafetei cicatriceale la razele solare pe o perioada de sase luni.

Pe suprafata afectata poti sa aplici macar de doua ori pe zi topici pe baza de colagen sau de Aloe vera, dar numai la indicatia medicului. O interventie chirurgicala realizata cu grija si pricepere de catre un specialist in chirurgie plastica si estetica poate face minuni. Printr-o excizie si o sutura efectuate corect la nivelul cicatriceal, pe un teren fara risc cu imobilizarea segmentului un timp, o alimentatie bogata in vitamine, minerale si proteine se previne aparitia infectiilor si se se grabeste vindecarea la cel mult o luna de zile. In cazul in care suferi de o cicatrice cheloida sau hipertrofica cel mai bun remediu il constituie injectiile intralezionale cu corticoid si 5-fluorouracil, iar imiquimodul aplicat topic postexcizional. O terapie cu rezultate foarte bune, dar extrem de contestata, este radioterapia. Tratamentul este contestat din cauza ca radiatia poate fi nociva in cazul unor leziuni benigne. Aplicarea radioterapiei interstitiale dupa excizia chirurgicala a cheloidelor s-a insotit de o rata a recidivelor de 21% la 1 an, fata de 53% in cazul folosirii radioterapiei superficiale. Doza de radiatii postexcizionala trebuie sa fie de minimum 12 Gy. Pentru ablatia (inlaturarea) chirurgicala a cheloidelor se mai foloseste si laserterapia. Rata de recidiva este insa destul de mare pentru ca laserul arde cheloidul si da nastere unui traumatism local. Laserul cu colorant si lumina pulsata este benefic procesului de inmuiere a cheloidei. “Costul operatiei va fi stabilit in urma unei consultatii si va depinde de localizarea si dimensiunea cicatricei”, a adaugat dr. Fluieraru.

Vedete ale caror trupuri sunt umbrite de cicatrice

Se intampla si la case mai mari. Vedetele internationale dau si ele buzna la medicii specializati in chirurgie plastica si estetica. O clienta fidela la astfel de centre medicale este modelul britanic Jordan. Ea apeleaza destul de des la chirurgia estetica, insa recent a socat afisandu-se intr-un loc public cu decolteul generos din care se iveau cicatricele de pe sani. Modelul suferise o interventie de marire a bustului. Si Mariah Carey este adepta bisturiului. Gurile rele spun ca pe corpul cantaretei troneaza o multime de cicatrici aparute in urma implanturilor mamare si a liposuctiilor repetate. Supermodelul Heidi Klum se poate lauda, de asemenea, cu un trup frumos. Nu si sanatos. Daca piciorul ei drept este cu adevarat de admirat, stangul iti atrage privirea doar din cauza unei cicatrice. De fapt, Heidi si-a facut si o asigurare a picioarelor, diferenta fiind destul de mare in ceea ce priveste costurile. Piciorul drept al divei este asigurat pentru 600.000 de lire sterline, iar stangul pentru numai 500.000 de lire sterline. Si Demi Moore se poate lauda cu o gama vasta de cicatrice dobandite in urma interventiilor chirurgicale de infrumusetare si ascundere a defectelor fizice pentru care a scos din buzunar 400.000 de dolari.

In ultimii ani, chirurgia plastica a castigat teren si in Romania. Multi dintre clientii centrelor medicale de profil sunt interesati de implanturile cu silicon. Statisticile arata ca femeile sunt mult mai preocupate de aceste interventii chirurgicale decat barbatii. Astfel, 70% dintre pacienti sunt reprezentante ale sexului frumos, in timp ce 30% sunt reprezentanti ai sexului tare. Principalele cliente ale chirurgilor esteticieni sunt tinere cu varste pana in 30 de ani care doresc marirea sanilor sau eliminarea cicatricelor provocate de anumite operatii. Anual, romanii scot din buzunare aproximativ 1,5 milioane de euro pentru interventiile de infrumusetare a trupului, peste 1.500 de operatii fiind implanturi cu silicon.

70% dintre pacientii supusi interventiilor chirurgicale sunt reprezentante ale sexului frumos.

Text: Ionela Chircu
Consultant: dr. Sergiu Fluieraru,
medic specialist chirurgie plastica
Pe aceeaşi temă mai poţi viziona următorul clip despre CHIRURGIA PLASTICĂ pe canalul TV Online SensoTV, în categoria Sănătate: