Prea multe ore petrecute in fata calculatorului sau televizorului, mesele bogate in calorii, lipsa activitatii fizice fac parte dintr-un stil de viata sedentar. Pe langa faptul ca dauneaza siluetei, sedentarismul are o serie de efecte negative asupra sanatatii. Studiile arata ca persoanele care isi petrec cea mai mare parte a timpului in repaus sunt predispuse la ingrasare, atac de cord si deces timpuriu.
- Repausul duce la aparitia obezitatii
In timp, sedentarismul alaturi de un comportament alimentar haotic duc la aparitia obezitatii. Acest lucru este posibil pentru ca se consuma mult mai multe calorii decat se ard, ele fiind depozitate in organism sub forma grasimii in exces. Mai mult, persoanele supraponderale si obeze au un risc crescut de a dezvolta alte tipuri de afectiuni, printre care cele mai frecvente sunt diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala si colesterolul crescut din sange. Un stil de viata sedentar incetineste circulatia sangelui, iar vasele de sange devin rigide si se pot bloca mai usor. In cazurile grave, acest lucru conduce la ateroscleroza si stop cardiac. Potrivit unui studiu, persoanele sedentare, de varsta medie, au un risc mai crescut de a deceda din cauza bolilor cardiovasculare.
- Stilul de viata sedentar contribuie la aparitia osteoporozei, accelerand imbatranirea
Lipsa activitatii fizice poate duce in timp la scaderea densitatii osoase. Astfel, membrele vor avea dificultati in a sustine si sprijini structura corpului. Osteoporoza si artrita, caracterizate prin fragilitatea oaselor, sunt doua dintre afectiunile care pot aparea ca urmare a unui stil de viata sedentar. Pe masura ce imbatranim, telomerii (secventele repetate de ADN, situate la capetele cromozomilor, care au rolul de a-i proteja de degradare) sunt mai scurti, iar deteriorarea lor este asociata cu semnele fizice care apar in cazul persoanelor de varsta a doua sau a treia. In cazul persoanelor sedentare, telomerii se scurteaza mai repede comparativ cu cei ai persoanelor active, ceea ce duce implicit la accelerarea procesului de imbatranire. In urma unor studii, s-a descoperit ca stresul influenteaza lungimea telomerilor, iar activitatea fizica reduce nivelul de stres.
- Lipsa activitatii fizice retine stresul in organism
Activitatea fizica regulata contribuie la eliberarea endorfinelor, “hormonii fericirii”, care au rolul de a relaxa corpul si de a induce o stare de bine. Pe de alta parte, lipsa activitatii fizice nu face altceva decat sa retina stresul in organism, ceea ce implica o stare inflamatorie generala care favorizeaza, printre altele, formarea de cheaguri de sange in vase sau pe placile de colesterol. Mai mult, sedentarismul poate duce la dezechilibre psihice, boli metabolice sau chiar cancer de san si colon, dar si alte tumori maligne.
Ce e de facut ?
Nu lasa sa treaca mai mult de o ora la birou fara sa te ridici de pe scaun. Plimba-te putin, coboara si urca scarile, pentru a te dezmorti. De asemenea, in timpul liber, fa cel putin 30 de minute de sport pe zi pentru a-ti intari musculatura si a scapa de energiile negative. Daca iti permite timpul, mergi la inot, la sala sau la dansuri, joaca tenis sau opteaza pentru orice alta activitate care iti va pune musculatura si oasele la treaba. Nu uita nici de alimentatia de zi cu zi care trebuie sa includa cat mai multe fructe, legume, carna slaba si cat mai putine produse bogate in grasimi, sare si zahar.
Text: Elena Diaconu