Efectele crizei economice asupra absolventilor

efectele_crizei_economiceDupa o perioada îndelungata în care piata abunda de oferte de locuri de munca, iar companiile abia puteau sa îsi acopere nevoile în ceea ce priveste recrutarea, la ora actuala piata fortei de munca a ajuns una a cererii.

În conditiile în care oferta de locuri de munca se restrange, exista o tendinta normala ca angajatorii sa devina mai selectivi, iar angajatii sa devina mai atenti la cum se comporta la interviu. Cei care au un loc de munca au devenit foarte precauti si destul de harnici, iar cei care sunt în cautarea unui job, încearca sa fie cat mai aproape de necesitatile si cerintele angajatorului.


Doar 10% dintre absolventii 2009 au sanse de angajare
Studentii si tinerii absolventi de facultate îsi gasesc din ce în ce mai greu loc pe o piata a fortei de munca zguduita de criza economica. Dupa ce în anul 2008 universitatile romanesti au scos pe piata doua generatii de absolventi, în urmatoarele doua luni un nou val de licentiati va începe sa bombardeze specialistii în resurse umane cu CV-uri, sperand sa-si gaseasca un post remunerat decent. Asadar, din pacate, proaspetii absolventi au început cu stangul drumul lor profesional. Anul trecut, circa 260.000 de studenti au absolvit facultati de stat sau private, conform informatiilor oferite de Ministerului Educatiei. Dupa unele estimari, 40% si-au gasit joburi. În 2009, chiar daca numarul absolventilor va fi mai scazut, estimarile celor mai multi specialisti spun ca vor avea sanse sa se angajeze cel mult 10%.

Activitatile extracuriculare, un avantaj

Pentru tinerii absolventi, un mare avantaj ar fi sa se implice in cat mai multe activitati extracuriculare, în programe de voluntariat si sa participe chiar la cursuri pe diferite teme. Cunostintele acumulate din aceste activitati pot deveni un avantaj important în momentul aplicarii la un job. Este bine de stiut ca nu întotdeauna diploma sau notele ajuta atunci cand se ofera un job. Nu conteaza calificarile, ci ceea ce reprezinta persoana ta. Cu atat mai mult acum, în perioada crizei. La un interviu de angajare vor conta mai mult abilitatile, caracterul, motivatiile si necesitatile celui intervievat decat mapa cu diplome si cursuri. Iar primii pasi într-o profesie sunt adesea definitorii pentru tot parcursul profesional al acestuia. De aceea o sa închei printr-un citat celebru al lui Confucius: ”Alege o meserie care îti place si nu va trebui sa muncesti nicio zi în viata ta”.

SPECIALIST: Ramona Bosînceanu
HR consultant
Ascent Group
www.ascentgroup.ro