Oamenii consuma alcool din diverse motive: unii pentru socializare, altii pentru ca vor sa se inveseleasca sau pentru ca simt ca se distreaza mai bine asa, unii pentru ca vor sa uite de griji, iar altii din pura placere. In continuare ne-a propus sa aflam de la ce pleaca nevoia de a consuma alcool si care sunt efectele acestuia asupra creierului uman.
Alcoolul: de la euforie la depresie
Este cunoscut faptul ca alcoolul provoaca o oarecare euforie. Pe de alta parte, alcoolul poate induce si o stare de despresie. Alcoolul afecteaza chimia creierului prin alterarea nivelului de neurotransmitatori. Neurotransmitatorii sunt acei mesageri care trimit semnale catre corp si care controleaza procesele cognitive, emotiile si comportamentul.
Alcoolul are efecte atat asupra neurotransmitatorilor excitanti, cat si a inhibitorilor. Alcoolul, asemeni unor antidepresive cunoscute precum Xanax sau Valium, creste efectele neurotransmitatorului GABA care reduce nivelul energiei din organism si confera o senzatie de calm. Pe de alta parte, alcoolul suprima glutamatul care in mod normal creste activitatea creierului. Tocmai de aceea, atunci cand consumam alcool creierul nostru isi incetineste acivitatea. Practic gandirea, miscarile noastre, dar si vorbirea sunt incetinite. Asa se explica faptul ca atunci cand bei mai mult incepi sa te impiedici sau nu mai mergi drept.
De ce ne inveseleste si ne dezinhiba alcoolul?
Un alt efect cunoscut al alcoolului este acela ca ne ajuta sa fim mai dezinvolti, ne dezinhiba. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca actioneaza asupra cortexului cerebral, regiunea din creier responsabila de procesarea gandurilor si locul de unde “izvoraste” constiinta. Alcoolul incetinese procesarea informatiei care vine dinspre simturi (vedere, auz, gust, miros, etc.) si astfel ne vine greu sa mai gandim limpede. Tocmai de aceea, atunci cand bei excesiv, poate sa iti placa o persoana pe care in mod normal o gasesti neatragatoare.
Pe de alta parte, alcoolul creste si secretia de dopamina (hormonul fericirii) in centrul recompensei din creier, cel care se activeaza atunci cand facem ceva ce ne provoaca placere. Lucrand asupra nivelului dopaminei din creier, alcoolul ne pacaleste practice, dandu-ne impresia ca ne simtim foarte bine. Problema este ca pe masura ce bei mai mult primesti mai multa dopamine, dar in acelasi timp se activeaza si alte substate chimice din creier care au efect depresiv.
In timp insa, efectul alcoolului asupra dopaminei se diminueaza, dar cand acest lucru se intampla, dependenta este cel mai probabil deja instalata. Tocmai de aceea persoanele dependente de alcool incep sa bea din ce in ce mai mult, in cautarea euforiei de la inceput care nu mai vrea sa apara. Acest comportament compulsive este asemanator aceluia pe care il au consumatorii de droguri.
Este foarte interesant faptul ca alcoolul stimuleaza eliberarea de dopamina mai mult in cazul barbatilor decat al femeilor. Asa se explica si faptul ca barbatii beau in medie mai mult si mai des decat femeie. Pana in 5% dintre femei devin alcoolice, in timp ce in cazul barbatilor procentul este de 10%.
Alcoolul creste dorinta sexuala, dar scade performantele
Alcoolul creste si dorita sexuala (libidoul), din cauza efectului pe care il are asupra hipotalamusului si a glandei pituitare, care controleaza eliberarea de hormoni. Alcoolul are efect depresiv asupra centrilor nervosa din hipotalamus care controleaza performanta sexuala si tocmai de aceea, desi dorinta sexuala creste, performantele sexuale scad.
Multe persoane sustin ca devin somnolente dupa ce consuma alcool. Acest lucru este normal deoarece alcoolul actioneaza si asupra zonei creierului care controleaza respiratia si temperatura corpului. Respiratia incetineste si temperatura corpului scade, lucru care iti da o senzatie de somnolenta.
Chiar daca pare placut la prima vedere, consumat in cantitati mari, alcoolul altereaza procesele din creier. Tocmai de aceea este important sa il consumati cu moderatie, chiar si de sarbatori.
Text: Bianca Badescu