Odata cu venirea verii, te-ai decis, intr-un final, sa te apuci de treaba si sa incerci sa mai salvezi ceva din ceea ce se numeste “silueta”. Nu te invinovateste nimeni pentru multele kilograme pe care le-ai acumulat pe timpul iernii, ci pentru faptul ca ai fost delasatoare cu corpul tau si acum trebuie sa tragi tare ca sa iti revii in forma. Fara indoiala, ai mai citit in diferite materiale ca, inainte de a incepe un program de sport, indicat este sa consulti un medic de specialitate.
Dar acum, serios, cate dintre noi fac asta? Pacat, pentru ca acesta este cel mai bun sfat pe care vi-l putem da noi, mai ales in cazul in care inima ta a petrecut mai mult de un deceniu intr-un ritm lent. Am descoperit cateva dintre efectele sportului asupra corpului nostru, efecte care nu sunt cunoscute de toata lumea.
- Ai crampe stomacale atunci cand alergi
* Felicitari! Ai decis, in sfarsit, sa te apuci de treaba! Ti-ai setat alarma la ora 6 dimineata (ora pe care ai vazut-o ultima data in scoala generala), ti-ai luat adidasii sport, te-ai imbracat in trening si ai pornit la drum. Totul este minunat pana cand, brusc, iti dai seama ca te afli intr-un loc unde nu exista pe o raza de cativa kilometri… o toaleta. Crampele abdominale, durerea si disconfortul abdominal reprezinta simptome care semnaleaza o disfunctionalitate a tractului gastro-intestinal. De ce ai crampe atunci cand alergi? Ei bine, din cauza alimentatiei. Stii foarte bine ca nu este indicat sa faci sport cu stomacul gol, dar nici cu el prea plin. Data viitoare cand iesi la alergat, mananca ceva si nu uita sticla de apa!
- Transpiri chiar si atunci cand nu faci sport
Bravo! Ai o viata foarte activa din care educatia fizica nu lipseste. Ai marit timpul alocat joggingului, acum practici acest sport cateva zile pe saptamana, timp de 2 ore. Mergi cate 10 km pe zi cu bicicleta, 5 km pana la munca, 5 km de la munca inapoi acasa. Hainele tale au devenit atat de largi incat nu vezi alta solutie decat aceea de a-ti schimba garderoba. Toate aceste lucruri te fac fericita, dar exista un mic amanunt care iti da batai de cap, si anume transpiratia.
Ai observat ca ai inceput sa transpiri chiar si atunci cand nu faci efort. De fapt, arati ca si cum tocmai ai iesit din sala de sport sau, poate, dintr-un bazin de inot.
Potrivit antrenorului lui Lance Armstrong, Chris Carmichael, pe masura ce creste intensitatea antrenamentelor si durata acestora, corpul se pregateste pentru “pedeapsa atletica” la care este supus si de aceea incepe sa transpire. Poate ca nu stiai, dar daca ai o activitate fizica intensa, poti produce pana la 15 litri de transpiratie intr-o singura zi. Acesta este raspunsul corpului de a zice ca este pregatit pentru efortul la care il vei supune. El stie ca va fi supus la multi kilometri de mers pe bicicleta si stie ca trebuie sa fie gata. Din pacate, corpul nu poate face diferenta intre urcatul scarilor si mersul pe bicicleta. Indiferent de efortul pe care il faci, acesta transpira. Acest lucru se intampla si din cauza continutului redus de grasime din corp, a cresterii bruste a mesei musculare, a intaririi oaselor, dar si din cauza pulsului scazut. Cand apa din transpiratie se evapora, ea raceste corpul, pentru a preveni supraincalzirea. Atletii transpira mai mult decat restul oamenilor, pentru ca organismul lor se incalzeste foarte mult in timpul antrenamentelor.
- Sfarcuri, picioare si fese iritate
Unele dintre cele mai imbucuratoare rezultate obtinute de pe urma sportului sunt fundul bombat, picioarele tonifiate si intarirea sanilor. Pacat ca acestea nu mai pot fi un motiv de mandrie atunci cand iti pui costumul de baie.
Picioarele tale vor fi urate. Oamenii care alearga cativa kilometri pe zi, trei zile pe saptamana, sau merg pe bicicleta alte cateva zeci de kilometri pe zi au unghiile si forma piciorului mutilate. Din cauza supraincalzirii la care este supus piciorul in timpul antrenamentelor, cu timpul, unghiile pot fi decolorate sau se pot colora galbui-maroniu, pot deveni opace, cu suprafata neregulata si sfaramicioase sau ingrosate, cu depozite hiperkeratozice subunghiale sau se pot dezlipi de pe patul unghial. Ciupercile se dezvolta cel mai bine intr-un mediu inchis, cald si umed. Prin urmare, persoanele care fac sport si poarta incaltaminte inchisa transpira in timpul exercitiilor fizice, iar acest lucru creeaza mediul potrivit aparitiei acestei probleme.
Dupa atata efort depus, nici nu te gandesti sa lasi pe cineva sa te atinga. Pielea de pe sfarcuri, spre deosebire de pielea de pe restul corpului, nu se poate batatori. Astfel, pielea din jurul sfarcurilor (dar si sfarcurile in sine), din cauza frecarii repetate a tricoului, devine iritata. Afectiunea se intalneste mai des la alergatorii pe distante lungi si se agraveaza si din cauza caldurii (sau a efectului acesteia: transpiratie).
OK. Problema picioarelor si pe cea a sfarcurilor am rezolvat-o. Acum sa trecem la problema feselor, mai exact la faptul ca, in urma efortului fizic, pe fese pot aparea bubite mici si rosii. Multe si localizate de obicei la vedere, bubitele sunt cel mai evident simptom al unei afectiuni numite keratosis pilaris. Fara nicio implicatie asupra sanatatii, afectiunea este doar enervanta, mai ales pe timp de vara cand zonele afectate sunt dezvelite.
Text: Andreea Popescu