Ecografia. Tot ce trebuie sa stii

ecografie_totul_sursa_shutterstockDureaza mai putin de cinci, zece minute si reprezinta, adesea, primul examen in stabilirea unui diagnostic. Este vorba de ecografie, o metoda care nu are nici contraindicatii, nici efecte secundare cunoscute.
Afectiuni biliare, renale, hepatice si ginecologice sunt numai cateva dintre  bolile care pot fi descoperite cu ajutorul ecografiei. Potrivit dictionarului medical, ecografia  este o tehnica ce permite vizualizarea unor organe interne sau a unui fat cu ajutorul ultrasunetelor (unde acustice nepercepute de urechea umana, care traverseaza organele, dar sunt in parte reflectate dupa diferentele de densitate ale tesuturilor intalnite). Metoda mai este folosita si in efectuarea punctiilor, biopsiei sau, in blocul operator, in ghidarea explorarii chirurgicale.

Ecografic pot fi vizualizate aproape toate organele interne, cu exceptia celor care contin aer (oasele reflecta ultrasunetele). Pentru efectuarea unei ecografii este necesara aplicarea unui strat de gel pe piele, pentru a elimina aerul dintre sonda ecografica si piele.

Ecografia nu este o examinare dureroasa, cu exceptia cazurilor in care pacientul are o inflamatie puternica in zona unde se aplica sonda. Pot fi vizualizate organe superficiale (tiroida) sau mai profunde – cele abdominale: ficat, pancreas, vezica biliara, cai biliare, rinichi, splina sau cele din pelvis (bazin): vezica urinara, prostata, veziculele seminale (la barbati), uter si ovare (la femei). Stomacul si trompele uterine pot fi mai putin vizualizate ecografic.




Pregatirea pentru ecografie

Pentru a obtine o calitate buna a ecografiei este necesara o pregatire prealabila. Aceasta consta in principal, in eliminarea gazelor din intestin (pacientului i se recomanda sa ia adsorbante – carbune medicinal, dicarbocalm) cu o zi inainte. O conditie favorabila este aceea de a nu fi mancat cu cel putin sase ore inainte de efectuarea ecografiei – pentru o ecografie abdominala (de la ombilic in sus ); pentru ecografia pelvina este necesara vezica urinara plina. Asta inseamna ca trebuie sa consumati lichide inainte de a intra la ecografie. Se recomanda evitarea lichidelor cu dioxid de carbon (sucuri), ele putand fi inlocuite cu apa plata sau ceai.

Ce ne intereseaza pe noi, femeile…

Ecografia mamara…

Avantajul ecografiei la san este acela ca poate fi efectuata la orice varsta, de la pubertate pana la varsta a treia, cu mentiunea ca ecografia mamara se face indeosebi la femeile pana in 40 de ani (peste aceasta varsta, mai exista o investigatie a sanului, mamografie, pe baza rezelor Roetgen ). Ecografia se recomanda cu predilectie la femeile tinere, care au mult tesut glandular (din acest motiv, mamografia nu poate spune un diagnostic precis). Procedura poate fi aplicata atat la femei, cat si la barbati, pentru ca si la ei exista riscul aparitiei bolii.

Ecografia mamara poate depista orice fel de noduli, de dimensiuni relativ mici, incepand de la 2mm in sus – noduli sau chisturi (nodulul este o formatiune solida, in timp ce chistul este o formatiune lichida). Ecografia mamara se face ori de cate ori este necesar: in momentul in care femeia simte un nodul sau o alta formatiune la san, daca medicul descopera un nodul sau daca femeia are dureri (mastodinie). Aceste dureri sunt obisnuite inainte de menstruatie cu 10 zile. Daca ele devin insuportabile si dureaza toata luna, femeia trebuie sa se prezinte la medic. Ecografic, pot fi depistate leziuni atat maligne, cat si benigne.

Ecografia endovaginala

Se face, de preferinta, in pozitie ginecologica (genunchii indoiti si departati) in vederea  explorarii micului bazin.

Ecografia obstetricala

Permite vizualizarea unui fat. Ecografia obstetricala este indicata in toate cele trei trimestre de sarcina (in primul trimestru detecteaza sarcina, in al doilea verifica cresterea normala a fatului, iar in al treilea  detecteaza eventuale malformatii si pozitia placentei). Ecografia permite cunoasterea sexului  fatului, chiar daca este vorba de gemeni sau tripleti.

Text: Mirela Dadacus
Consultant: Dr. Gabriela Popescu
Medic primar radiologie-imagistica
Policlinica Serban Voda
Tel:.336 5503