Industria festivalurilor din întreaga lume a fost puternic lovită de criza sanitară din acest an. Însă 2021 se anunţă un an plin de distracţii. Oficial, se pregătește redeschiderea evenimentelor de anul viitor.
Reprezentanţi din Guvern şi reprezentanți ai Asociației Române a Organizatorilor de Concerte (AROC) s-au întâlnit pentru a discuta planul de măsuri ce vor trebui luate în vederea reluării evenimentelor, în condiții de maximă siguranță.
În urma întâlnirii, atât reprezentanții celor mai mari festivaluri și evenimente din România cât și cei ai Guvernului României au înțeles importanța industriei, a tuturor beneficiilor pe care le aduc atât la nivel de economic cât și la nivel de brand de țară.
Industria de evenimente, nu doar în România, dar și în întreaga lume, este printre industriile grav afectate, fiind printre singurele care au fost stopate în proporție de 100%, pentru o perioadă de cel puțin 12 luni.
Doar în cazul festovalurilor Untold și Neversea se estimează că în 2019, în cele 8 zile de festival, cele două festivaluri au generat, la comun, un capital de peste 90 milioane de euro, bani care au intrat în circuitul economic local.
Acestor sume li se adaugă toți furnizorii și colaboratorii locali și naționali implicati în organizarea evenimentelor, care înseamnă peste 25.000 de oameni, anual, însumând peste 25 milioane de euro, sume achitate către aceștia.
Festivalurile Untold şi Neversea revin în 2021
În acest context, joi, organizatorii celor două mari festivaluri de muzică din ţară, Untold și Neversea, au anunţat prin intermediul unui comunicat, că cele două mari evenimente se vor desfăşura în 2021, în condiţii normale.
„Astfel că, după ce au fost prioritizate și susținute industrii precum HORECA, Turism, Media, Transportatori, IMM-uri din multiple domenii etc, industrii care au reprezentat o prioritate prin prisma impactului în economie, dar și prin prisma impactului social dat de numărul mare de angajați afectați de lipsa de activitate, Guvernul României și-a luat angajamentul de a crea o schemă de ajutor de stat și pentru marile evenimente și festivaluri, ținând cont și de faptul că majoritatea statelor membre UE au implementat măsuri de ajutorare a acestui segment cultural” – susțin organizatorii evenimentelor.
„Industria organizatoare de evenimente culturale mari a fost nevoită să-și întrerupă activitatea pentru cel puțin un an. Pierderile au fost mari atât pentru organizatorii evenimentelor, cât și pentru iubitorii de muzică, economia națională și chiar pentru promovarea țării. Un leu investit în această industrie de festivaluri poate genera venituri de zece ori mai mari. Guvernul va sprijini printr-o schemă de ajutor de stat această industrie.
În plus, prin intermediul unui grup de lucru interministerial, alături de Asociația Organizatorilor de Concerte și Evenimente din România vom pregăti normele sanitare pentru a se putea organiza astfel de evenimente în siguranță, începând cu anul viitor.Mediul cultural are un partener de încredere în Guvernul României. Doar printr-un dialog permanent cu specialiștii din acest domeniu vom putea identifica și pune în aplicare cele mai bune măsuri pentru reluarea activităților în siguranță!” – a declarat vicepremierul Raluca Turcan, conform comunicatului dat de organizatorii Untold și Neversea.
Pe lângă factorii economici, organzatorii mai argumentează şi importanța industriei și aportul pe care festivalurile îl au în „promovarea și consolidarea imaginii României în rândul străinilor”.
Photo: travelship, CT100, Hello Holidays Text: Bettina Cristea