Durerile de sani si dereglarile hormonale

Durerile de sani si dereglarile hormonaleSuntem femei, si majoritatea dintre noi, atunci cand ne aflam in perioada premenstruala, suferim de dureri de sani. De fapt, ce sunt aceste dureri si de unde provin ele? De ce ar trebui sa ne temem? Cum am putea sa le deosebim de chisturi sau malformatii? Pentru toate acestea, am cerut sfatul medicului de specialitate Ana-Maria Mihai.

Afectiunile mamare au ca factori favorizanti atat dezechilibrele hormonale, cat si modificarile genetice. Dezvoltarea si functionalitatea normala a glandei mamare implica un echilibru hormonal, in primul rand al estrogenilor si progesteronului, dar si al altor hormoni (prolactina, tiroxina, cortizolul, insulina).

Excesul de estrogeni poate avea mai multe cauze: secretie crescuta (inclusiv in obezitate), dezechilibrul intre estrogeni si progesteron (estrogeni in cantitate normala si progesteron scazut), cresterea sensibilitatii receptorilor de estrogeni la o concentratie normala de estrogeni, deficit al metabolizarii estrogenilor in afectiuni hepatice. Cum ne dam seama ca avem dereglari? Excesul de estrogeni induce retentia lichidelor, accentuarea varicelor, gingivoragii sau dureri pelvine. Acesta este insotit de involutia glandei mamare sau tulburari de ciclu menstrual pana la amenoree secundara. Practic, orice dereglare hormonala (tiroidiana, suprarenala) are rasunet la nivelul intregului organism.



Sutien adecvat si analgezice – remedii pentru durerile de sani

Daca exista simptome, tratamentul va fi cu analgezice obisnuite. Se recomanda, de asemenea, si purtarea unui sutien adecvat. S-a constatat ca si contraceptivele cu doze mici de estrogeni (20 ig etinilestradiol si 19-norprogestin) pot ameliora durerea mamara. In cazul durerii intense, persistente si rezistente la analgezicele obisnuite, se poate administra tamoxifen sau chiar danazol, dar trebuie sa se tina cont de raportul risc/beneficii.

Dereglari hormonale sau alte afectiuni?

Durerea de perete toracic de cauza reumatica se accentueaza la apasarea toracelui, litiaza biliara se caracterizeaza prin simptomatologie specifica si se demonstreaza ecografic, iar durerea cardiaca are rasunet pe ECG si este documentata in urma examenului cardiologic. In cazul in care aceasta durere de sani nu se asociaza cu alte modificari la nivelul sanilor, se recomanda utilizarea unor sutiene adecvate si, eventual, administrarea unor analgezice obisnuite in perioada premenstruala.

Maria Bratu
Consultant: medic Ana-Maria Mihai