Intalnim adesea persoane, in special de sex feminin, care se plang de dureri localizate in talpa si in calcai, la un singur picior sau la ambele. Durerea este asemanata cu un pumnal infipt in talpa piciorului, in special la mers sau la ortostatismul prelungit (statul in picioare).
Durerea mai poate fi resimtita sub forma unor ace, pacientul are senzatia ca paseste pe pietris, pe cioburi sau are doar o simpla stare de tensiune si de greutate la mers sau cand sta in picioare timp indelungat.
Ce va recomandam in cazul durerilor de picioare
Consultul medical de specialitate (ortopedie-traumatologie sau de recuperare medicala-fizioterapie), radiografia standard (fata si profil) a piciorului, cat si examenul ecografic al partilor moi pot scoate la iveala semne relevante pentru diagnosticul de Fasciita plantara, alaturi de eventualele Osteofite sau cocuri calcaneene.
Fasciita plantara reprezinta o inflamatie a fasciei plantei piciorului care se intinde de la baza degetului mare, spre calcaneu (osul calcaiului). Ea este cauzata de suprasolicitarea ocazionala sau constanta a picioarelor, in special la persoanele de sex feminin, peste 40 de ani, supraponderale, ce desfasoara munca in picioare sau se deplaseaza pe jos. Daca se mai adauga si slabirea musculaturii gambei si piciorului, prin lipsa de activitate fizica si sportiva efectuata in scop de intretinere si conditionare la efort a organismului, poate aparea fenomenul de cadere sau prabusire a boltei plantare, urmat de instalarea piciorului plat.
Piciorul plat schimba punctele de contact si sprijin ale piciorului pe sol cu favorizarea aparitiei osteofitelor si a instalarii suferintelor degetului mare (hallux valgus, bursita, artroza) sau a celorlalte degete de la picioare (degete in ciocan). Printre factorii cauzali mentionam purtarea unei incaltaminte neadecvate, incomode, instabile.
Ce spun specialistii despre durerile de picioare
Specialistii sunt de acord ca fasciita plantara isi are premisele instalarii sale inca de la varste tinere (20 de ani), prin declinul treptat al vascularizatiei, incetinirea schimburilor metabolice si suprasolicitari neadecvate (inclusiv sportivi).
Tratamentul durerilor de picioare consta in atitudine conservatoare si/sau ortopedico-chirurgicala, in functie de situatie si de la caz la caz. Se recomanda tratament local cu gheata sub forma aplicatiilor indirecte (prin intermediul unei bucati textile) a unor cuburi zdrobite de gheata pe zona dureroasa sau masaj direct cu cubul de gheata. Ulterior tratamentului cu gheata se maseaza locul prin miscari circulare, cu un gel antiinflamator, pana la patrunderea sa completa in piele. Medicamentele antiinflamatoare pot fi luate si pe cale orala, cate 1-3 comprimate de 2-3 ori pe zi, in functie de indicatiile medicului. Schimbarea rutinei zilnice pentru sportivi, pentru persoanele care obisnuiesc sa se deplaseze pe jos sau cele care desfasoara activitate, inclusiv profesionala, in picioare, evitarea eforturilor de urcare-coborare a treptelor sau planurilor inclinate, evitarea activitatilor de agrement sau sportive (jogging, tenis, baschet etc) pentru un timp.
Ce sugestii mai avem pentru ameliorarea durerilor de picioare
Repausul relativ, prin sederea pe scaun sau intinderea la orizontala la interval de 2-3 ore, pentru 20-30 minute. Incercati exercitii de pedalare la bicicleta sau duceti-va la un bazin de inot. Efectuati exercitii de intindere sau stretching ale fasciei plantare si ale tendonului lui Achile (prin intermediul caruia se ataseaza musculatura posterioara a gambei la nivelul calcaneului). Exercitiul consta in flexie dorsala a piciorului (ridicarea varfului piciorului), cat mai mult posibil si mentinerea lui in aceasta pozitie. Miscarea poate fi realizata cu ajutor din partea altei persoane sau individual. Se asaza piciorul sanatos sub cel aflat in suferinta, pacientul stand pe scaun. Degetul mare al piciorului suferind este ridicat cat mai mult (flexie dorsala), membrele inferioare se intind in fata si se apleaca trunchiul catre ele.
Se fac seturi de cate 8 miscari, fiecare miscare se va mentine timp de 3-6 secunde, setul se repeta de 2-3 ori pe sedinta, cu reluari de 3 ori pe zi. Schimbati-va si adaptati-va incaltamintea (varful sa fie rotunjit, talpa antisoc, tocul comod, captusala interioara sa fie scobita in dreptul calcaiului sau adaugati un colac de cauciuc special care sa se sprijine pe marginea calcaiului si sa lase centrul liber).
Retineti!
Noaptea dormiti cu o atela usoara sau cu o “cizma de noapte” speciala, in scopul de nu permite relaxarea structurilor si de a mentine stretchingul fasciei plantare.
Medic primar Recuperare Medicala-Fizioterapie
Sef lucrari univ.
Doctor in stiinte medicale
Spital Clinic de Urgenta si Medical Care-Centru de Recuperare Medicala