Dureri de cap: tipuri, cauze, remedii naturale și tratamente

dureri de cap

Cu toții ne confruntăm cu dureri de cap din varii motive și, cu siguranță, te-ai întâlnit cu ele și tu!

De la durerea constantă, de intensitate mică, în zona frunții la cele puternice în zona tâmplelor, pot  interveni în orice moment și îți pot afecta cel puțin atenția și concentrarea în activități dacă nu cumva te obligă să te oprești din orice faci.

Sunt mai multe tipuri de dureri de cap și este important să le recunoști pentru ca, apoi, să acționezi corect pentru a le combate. Îți spunem și care sunt cele mai comune cauze și ce poți face în privința lor.



Ce este durerea de cap și ce alte simptome pot apărea odată cu ea?

I se mai spune cefalee, dar durerea de cap este un disconfort sau o durere mai puternică apărută în zona capului. De dureri de cap poate suferi orice persoană, indiferent de sex, vârstă sau stare de sănătate.

Durerea poate fi localizată sau difuză, continuă sau intermitentă, ascuțită, pulsatoare sau surdă și poate apărea treptat sau dintr-o dată. Poate totodată să dureze câteva minute, zeci de minute, ore sau zile. Indiferent de tipul acestei dureri de cap, odată cu ea pot apărea și alte simptome precum:

  • Schimbarea dispoziției,
  • Căscat,
  • Constipație,
  • Tulburare de vedere,
  • Greață și/sau vărsături.

Dacă oricare dintre acestea apar în urma unei dureri de cap îți pot indica posibile cauze. De exemplu, dacă e ceva ce ai mâncat și a deranjat este posibil să înceapă să te doară capul apoi, să ai stare de greață și să verși, ai putea constata că durerea de cap se retrage imediat.

Îți poți da seama și tu de cauza durerii, dar este important să apelezi la un medic dacă intervin alte simptome și, dacă nu reușești să oprești durerea sau:

  • Este extrem de puternică și nu-ți permite să-ți desfășori activitatea zilnică,
  • Dacă apare brusc și este violentă,
  • Dacă n-ai mai trăit astfel de dureri de cap ca intensitate și nu cunoști cauza,
  • Dacă apar și: amețeala, amorțirea, pierderea echilibrului, furnicături ale extremităților, paralizie, dificultate de vorbire, confuzie sau alte chestiuni neurologice,
  • Dacă apare și febră mare sau dificultăți de respirație,
  • Dacă aceste dureri de cap nu se retrag în 24 de ore.

Tipuri de dureri de cap și posibile cauze

Durerile de cap au diferiți factori declanșatori, deci cauzele sunt multiple, dar pot fi urmărite.

În funcție de localizare, intensitate și alte simptome care le însoțesc, sunt clasificate astfel:

Migrena

Se declanșează adesea din cauze precum somn insuficient, stres sau chiar și conflicte emoționale, în zona frunții. Poate fi însoțită de o sensibilitate la lumină, zgomote, greață, vărsături sau o incapacitate de concentrare sau efort fizic. Dacă însă, nu identifici cauza acestei dureri de cap, identifică conflictul emoțional. În cartea sa, Jacques Martel explică posibile cauze. La bază poate fi presiunea sarcinilor, crezi despre tine că nu le poți rezolva pe toate sau te devalorizezi intelectual. Odată conștientizat conflictul, se retrage migrena.

Dureri de cap cluster sau „în ciorchine”

Se manifestă în zona ochilor și este adesea chiar puternică, dar și o anumită porțiune a capului. Acest tip de dureri de cap este pulsatorie și, poate fi legată de o sinuzită. Dacă observi intensitate crescută la mișcări bruște ale capului, este clar vorba despre durerea de cap cluster și mai poate apărea din cauza unei infecții la nivel respirator cu febră chiar sau rinită alergică.

Cefalee de tensiune

Acest tip de dureri de cap se simte precum o presiune în jurul capului și adesea de intensitate medie, constantă. Poate apărea în urma stresului, pe fond depresiv sau de anxietate ori stări de nervozitate. Aceasta se poate manifesta chiar des pe parcursul unei luni și poate duce la insomnii sau alte probleme.

Dureri de cap la nivelul tâmplelor

Este o durere care se extinde dinspre ceafă spre extremitățile capului, greu de suportat. Acest tip de dureri de cap poate fi intens și scurt și de cele mai multe ori simți nevoia de a lua un tratament imediat. O cauză este problema de la nivelul coloanei, zona cervicală unde sunt probleme din cauza posturii greșite.

Cefaleea rebound

Astfel de dureri de cap își poate face apariția din cauza consumului excesiv de mendicamente pentru durere (analgezice), dar și opiacee iar când se retrage efectul lor, este inițiată o nouă durere de cap.

Dureri de cap în creștetul capului

Acestea pot fi cauzate de tulburări nervoase, efortul fizic sau alte afecțiuni și este posibil să apară intens. Pot avea mai multe cauze, poate fi o migrenă cu migrare spre creștet, dar poate fi vorba de o nevralgie sau chiar și AVC hemoragic. Urmărește această situație!

Dureri de cap asociate cu traumatisme cranio-cerebrale

Dacă s-au produs lovituri în zona capului pot interveni dureri și, este important să te prezinți la medic chiar dacă la exterior nu se vede nimic, pentru investigații sau pentru a te asigura că nu este ceva grav.

Durerile din zona maxilarului

Sunt adesea asociate cu probleme dentare căci atunci când te doare un dinte, durerea poate radia în zona capului. Este durerea pulpei dentare la o intensitate destul de mare.

Remedii naturale și tratamente pentru dureri de cap

Pentru cele mai multe dintre aceste dureri de cap ai la îndemână soluții simple, dar pentru unele dintre acestea pot fi necesare investigații suplimentare.

Remedii naturale pentru dureri de cap

  1. Începe cu soluționarea conflictului emoțional dacă reușești să-l identifici,
  2. Hidratează-te pentru că multe dintre durerile de cap sunt din cauza deshidratării,
  3. Consumă ceaiuri de ghimbir, mentă, verde sau negru ori care sunt calmante,
  4. Inhalații cu oțet de mere,
  5. Gustări dacă durerea provine de la starea de foame,
  6. Exerciții specifice din kinetoterapie pentru cervicală, le poți realiza a birou,
  7. Odihna și relaxarea,
  8. Uleiul de eucalipt pe care îl aplici prin masarea frunții și a tâmplelor.

Tratamente medicamentoase

Dacă cele naturiste nu te ajută atunci când te confrunți cu dureri de cap, atunci poate fi necesar, din când în când, să iei un medicament în urma diagnosticării și recomandării medicului:

  1. Cefaleea de tensiune este ameliorată de analgezice precum paracetamol, aspirină, sau ibuprofen.
  2. Durerile sinusale sunt combătute cu decongestive nazale sau antibiotice căci apar aceste dureri de cap din cauza proastei oxigenări sau infecții.
  3. Migrenele sunt eliminate cu medicamente de tip triptani, dar pot ajuta și antiinflamatoarele.
  4. Pentru dureri de cap tip cluster medicul poate recomanda inhalarea de doze suplimentare de oxigen, lidocaină sau chiar injecții cu anumiți triptani.

Reține că cea mai bună soluție este să ai un regim alimentar sănătos, postură corectă, să faci exerciții fizice. Pot interveni dureri de cap pe parcursul vieții, dar medicamentele sunt recomandate numai după un diagnostic și recomandarea medicului.